O zi în satul Theologos din insula Thassos

În vacanța noastră în insula Thassos, ne-am propus (și am reușit) să ajungem în Theologos. Aflat undeva în mijlocul insulei, pe culmile care prevestesc ținuturile munților Ipsarion, satul Theologos surprinde cu un aer pitoresc și, crede-ne, este exact ce-ți trebuie pentru a te rupe un pic de mare și plajă!

Străduțele pietruite, cu liniștea lor caracteristică, și căsuțele simple, din piatră, te vor conduce către o atmosferă tradițional-rurală a insulei. Rar vezi localnici prin afara curților (statisticile spun că ar mai fi 500-600). Nici măcar o dubiță cu pește nu “trezește” peisajul, chiar dacă o simți venind de la o poștă.

Satul Theologos este una dintre cele mai vechi așezări ale insulei grecești Thassos, fostă capitală, fiind atestat de bizantini în 1287. S-a dezvoltat foarte mult în timpul influențelor otomane și egiptene; din 1912 locul revine grecilor, iar în 1979 este desemnat Capitală Culturală a Insulei Thassos!

Ce să faci în Theologos

În plimbarea prin cel mai faimos sat al insulei Thassos vei descoperi Muzeul folcloric, Atelierul de pielărie (poate prinzi o demonstrație live), Bisericile Agia Paraskevi și Agios Dimitrios, căsuțe cochete și super îngrijite, dar și locuri părăsite sau cu anunț de vânzare.

Odihnește-te la umbra unui platan, care își ia în serios rolul de protector împotriva soarelui, admiră până unde se poate cățăra bougainvillea (planta aia de ne rugăm să se prindă și la noi în grădină) sau poate ai norocul să dai de vreo mâță prietenoasă! 😀

Uite o experiență interesantă: dacă te afli pe 15 august în Thassos, te poți gândi la o vizită în satul Theologos, deoarece vei putea admira o nuntă tradițională în stil thassian!

Fă un popas la Iatrou

În Theologos nu-ți trebuie mai mult de o zi, îți vor fi de ajuns 3-4 ore pentru a-l parcurge și pentru a servi masa la un restaurant tradițional. Apropo, pentru iubitorii de carne de miel/capră la proțap, Theologos este foarte apreciat! Recomandăm taverna Iatrou, cu mâncare foarte OK și o priveliște frumoasă asupra zonei.

Despre cum ni s-a părut, ce am mâncat și prețuri orientative poți afla în articolul dedicat disponibil AICI! 🙂 În plus, îți recomandăm câteva taverne din Limenas și unde să mănânci cel mai bun gyros!

Cum să ajungi

Drumul efectiv spre Theologos (de la intersecția din Potos) este destul de prost și te cam obligă să mergi încet, mai ales dacă alegi să vii cu mașina personală. Noi am mers cu transportul public al insulei, firma KTEL. Condițiile de călătorie sunt OK, prețul este rezonabil – vreo 13 Euro de persoană dus-întors (via Limenas în cazul nostru). În Potos am schimbat autocarul pentru a ne duce în Theologos. Sunt cam 10 km între cele două localități. De asemenea, o alternativă faină ni s-a părut o aventură cu bicicletele (se pot închiria din Potos), dar asta rămâne la alegerea ta.

 

Impresii de călătorie

Satul Theologos reprezintă o escapadă drăguță pentru o zi/câteva ore în care nu ai chef de plajă/baie sau poate nimerești o zi cu vreme mai răcoroasă (ploaie să nu fie!). Anyway, noi l-am apreciat pentru liniște, atmosfera rurală și pentru faptul că am putut servi masa de prânz într-un decor mai altfel! 😊

 


Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.