O zi la Sintra cu plecare din Lisabona. Cum a fost experiența la Quinta da Regaleira!

Din Lisabona poți ajunge foarte ușor în Sintra. Și, da, este o vizită pe care nu trebuie să o ratezi! Noi am călătorit cu un tren Comboios de Portugal (CP este un fel de CFR al Portugaliei), luat din Gara Rossio – una dintre cele mai frumoase gări văzute de noi!

Călătoria durează cam 40-50 de minute, condițiile de transport sunt bune, trenurile, deși old school (anii ’90), sunt bine întreținute și, da, depășesc “suta”! Cu nici 5 euro dus-întors, ai rezolvat problema “cum ajung”. Poți achiziționa biletele din gară, de la ghișeul automat, dar poți și online aici.

Cu Lisboa Card poți ajunge gratis la Sintra + alte beneficii. Detalii aici.

Pentru cei care vor să ajungă cu mașina, am înțeles că sunt probleme cu parcările în Sintra. Și nici drumul nu ar fi o fericire pentru șofer!

Sintra este o destinație inclusă în Patrimoniul Mondial Unesco. Îți ziceam la începutul articolului că trebuie să ajungi aici. De ce? Pentru aerul romantic-medieval și o atmosferă care diferă total de străzile Lisabonei.

Există totuși o problemă: Sintra găzduiește 6 castele/palate, pe care nu poți să le vizitezi într-o singură zi. Sunt poziționate care-încotro și dacă vrei să cunoști poveștile fiecăruia, trebuie să le aloci ceva timp. Dacă ai în plan să stai mai multe zile în Sintra, te-ai scos, însă dacă ai câteva ore la dispoziție, cum am avut noi, atunci alege unul care ți se potrivește. Ca idee:

  1. Palacio da Pena, fostă reședință regală, “vedeta” din broșuri și ghiduri turistice
  2. Palacio National de Sintra, emblema orașului Sintra
  3. Castelul Maurilor (cetate veche cu o priveliște spectaculoasă)
  4. Quinta da Regaleira 😊
  5. Palacio de Seteais (am înțeles că e hotel, însă se pot vizita anumite zone)
  6. Palacio de Monserrate (frumos, însă la vreo 3 km de centrul Sintrei)

 

Pentru o zi, poți forța cu Palacio da Pena și Regaleira sau poți alege Palacio da Pena și castelul Maurilor (nu urca pe jos – te solicită și pierzi timp, încearcă să iei autobuz, taxi, tuk-tuk…). Palacio National e chiar în centrul Sintrei și găzduiește un muzeu de istorie. Nu prea e timp să îl descoperi așa cum trebuie, dar poți încerca să îl incluzi dacă te pasionează istoria locului.

Dintre toate aceste castele/palate ale Sintrei, am ales să vizităm Quinta da Regaleira. Probabil cel mai frumos, și nu o spunem doar noi! 😊 Parcul și interiorul palatului ne-au luat cam 2 ore, pe repede-înainte, însă se putea chiar mai mult. Quinta da Regaleira, pe lângă aspectul neogotic și neomanuelin superb, într-un peisaj natural perfect, îți oferă o experiență castle-hunting care te va fascina!

Pleacă din Lisabona cât mai devreme. Ia-ți la tine un sandviș, o ciocolată, apă. Încălțămintea comodă este obligatorie!

Teritoriul pe care se află astăzi palatul a avut mai mulți succesori, însă cel mai important personaj a fost filantropistul Antonio Augusto Carvalho Monteiro. Acesta “a comandat” arhitectului Manini să îi construiască ceva unic. Palatul, construit la începutul anului 1900, este plin ochi (vorba zicalei) de detalii și simboluri: ezoterism, masonerie, alchimie.

Cu harta în mână, pe care o primești gratuit la achiziționarea biletului de intrare (8 Euro), ai neapărat de bifat: Capela (vis-a-vis de intrarea în palat, cu simboluri ale Cavalerilor Templieri), Fântâna inițiatică (la vreo 30 m sub pământ, sunt 9 niveluri de scări în spirală, inițiază legătura din cer și pământ/lumină și întuneric), Portalul Gardienilor (un pavilion central flancat de turnulețe și intrări secrete), Aleea cu Zeități (“plimbare” prin mitologia antică), Grota Labirint (aventură subterană cu o trecere pe sub o mini-cascadă!)

Per total, grădinile palatului sunt minunate și cu surprize la tot pasul! Interiorul palatului Quinta da Regaleira nu este așa wow, însă merită admirat și el. Site-ul oficial îl găsești aici. La finalul vizitei, optează pentru o înghețată pe treptele Palacio National de Sintra!

Tu ce castel/palat ai vizitat în Sintra și cum ți s-a părut experiența? Dă-ne o recomandare, plănuim să ne reîntoarcem curând! 😊


 

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.