Descoperă cum este Limenas, capitala insulei Thassos

Călătoria noastră în Limenas/Thassos Town, din luna septembrie, a fost cum nu se poate mai OK. Vremea a fost faină (chiar caniculară în unele zile) și insula nu a fost foarte aglomerată. Un minighid, la obiect, găsești în următoarele rânduri. Dacă ne-a scăpat ceva, trage-ne de mânecă! 😊

Alege Limenas dacă…

 1. Vrei să stai într-o stațiune-port și totodată capitala insulei Thassos
 2. Îți plac așezările “populate” și mai animate, cu multe taverne, magazine și alte servicii
 3. Cauți plaje decente, dar și ceva istorie, precum situri arheologice

Cum ajungi în Limenas

Ca să ajungi în Limenas trebuie mai întâi să ajungi în Kavala.

Noi am ales varianta cu autocarul/charter-bus (via agenția de turism Romadria), însă mai ai două opțiuni: cu avionul (cei de la Aegean Airlines au curse directe sau cu escală via Atena până în orașul Kavala) sau cu mașina personală (cel mai recomandat ar fi traseul prin centura Sofiei). Insula Thassos nu are aeroport.

Dar stai, că nu e de ajuns. Din Kavala, locul unde se termină pământul Greciei continentale, trebuie să iei feribotul din portul Keramoti, indiferent că vii cu autocar, mașină sau avion. În vreo 40-45 de minute debarci în nordul insulei Thassos, direct în Limenas.

feribot-limenas-thassos

feribot-limenas-thassos

Unde să NU te cazezi 😊 în Limenas

Dacă auzi de Vila Kaliviotis, sfatul nostru este, pe cât posibil, să eviți această unitate de cazare din Limenas. Din cel puțin 2-3 motive: personal cam neserios și chiar recalcitrant, camere mici și foarte modeste, mod de primire/așteptare – lipsa unor condiții decente în cazul în care sosești mai devreme. Mai mulți turiști s-au plâns de aceleași probleme.

Situația plajelor din Limenas

Plajele din Limenas nu sunt spectaculoase. Există câteva zone amenajate de-a lungul Mării Egee și, până la urmă, simpatice. Subliniem, Limenas deține plaje!

Iată fâșiile de plajă pe unde ne-am “prăjit” la soare: Glikadi, La Scala, plaja de după Portul Vechi (în linia tavernelor, spre Karnagio). Cea din urmă deține o zonă unde îți poți întinde gratuit prosopul, dar parcă mai bine plătești o băutură și beneficiezi de un șezlong cu umbreluță cât e ziua de lungă.

Ca idee generală, plajele nu au cel mai fin nisip, sunt mixte – nisip+pietricele, însă sunt decente. Apa este limpede, cu tente verzui-albastre, iar în zonele amenajate intrarea este lină. În unele locuri mergi un pic până dai de nisip sub tâlpi. Arici de mare? Sunt, mai ales pe stânci/pietre, însă chiar nu am întâmpinat probleme cu ei și nici nu am avut încălțări speciale.

plaja-limenas-la-stegulete
Plaja Tarsanas
plaja-limenas-la-scala
Plaja La Scala
plaja-limenas-portul-vechi
Plaja Limenas (după Portul Vechi)
karnagio-plaja-bar
Plaja de la Karnagio Bar

Ce să faci prin Limenas

Plajă. Baie. Plimbări pe apă. Scufundări în larg. Vizitezi obiectivele turistice:

Agora. În stațiune, lângă Muzeul de Arheologie, cum te duci spre Portul Vechi.

agora-limenas

Teatrul Antic. Trebuie să urci un pic pe dealurile înverzite. Era închis, în reamenajare de ceva timp. Dar daca te încumeți să treci prin gaura din gard, îl poți vedea! 🙂

teatrul-antic-limenas

Acropola. Trebuie să urci și mai mult (pregătește-te de o mică drumeție). Drumul este un pic anevoios și te solicită mai ales pe căldură mare; sunt porțiuni în care vegetația a crescut cam mult, mascând indicatoarele existente. Amenajare zero (momentan), însă ascunde multă istorie și un punct de belvedere superb.

ruine-acropola-limenas

vedere-acropola-limenas-thassos

acropola-limenas-thassos

Capul Evreokastro. În stațiune, chiar la Karnagio Beach Bar. Aici ai posibilitatea să admiri răsăritul de soare.

evreokastro-limenas

rasarit-de-soare-limenas

Peisajul natural al stațiunii Limenas nu este cel mai încântător (stil colină), dar pe măsură ce explorezi împrejurimile sau părăsești stațiunea spre zona muntelui Ypsarion (vreo 10 km, spre Potamia), atunci percepția se schimbă radical. Din Limenas, seara, poți admira luminile orașului Kavala.

Pădurile de pini și plantațiile de măslini, alături de carierele de marmură și apele de smarald din anumite locuri, sunt elementele distinctive care compun peisajul întregii insule.

limenas-insula-thassos

cariera-marmura-limenas

seara-limenas

Unde să mănânci în Limenas

Despre cum ni s-a părut, ce am mâncat și prețuri orientative poți afla în articolul dedicat disponibil AICI! 🙂 În plus, îți spunem unde să mănânci cel mai bun gyros din Limenas și de ce să alegi taverna Iatrou din satul Theologos!

Taverna Stratos

taverna-stratos-limenas

Taverna Tavernaki

taverna-tavernaki-limenas

Taverna Thassian Doukas

taverna-thassian-doukas-limenas

Taverna Simi

taverna-simi-limenas

Beach Bar Island (pe plajă)

bar-island-beach-limenas

Ce ne-a plăcut în Limenas

 • Transportul local către alte stațiuni de interes: în mare parte OK, orarul se respectă, însă cu mici excepții în funcție de trafic, aglomerație turiști etc.
 • Opțiunile de masă (taverne) și magazine (supermarket, băcănii, suveniruri etc.)
 • Distanța față de port (la câteva minute de mers pe jos) și implicit Kavala
 • Locul de unde poți admira răsăritul de soare
 • Punctul de belvedere către stațiune/port/Grecia continentală – poate cel mai frumos din întreaga insulă!

Ce nu ne-a plăcut în Limenas

 • Faptul că nu se reamenajează (mai repede) siturile arheologice
 • Roiurile de viespi – la masă (în zona portului mai ales), pe plajă…
 • Pe la periferie stațiunea arată neîngrijit, cam neplăcut pentru o stațiune-capitală

dordetur-limenas-belvedere

frappe-limenas-plaja

pisici-limenas

Impresii de călătorie din Limenas

Cu toate că Limenas nu este cea mai spectaculoasă stațiune de pe insula Thassos, am fost mulțumiți de faptul că am avut la dispoziție cam toate serviciile necesare unui sejur. Statutul de capitală a insulei, importanța portului (ca loc principal de îmbarcare și debarcare), cât și atmosfera plăcută au făcut ca alegerea noastră să merite. Unde mai pui că este și o variantă economică de relaxare și odihnă.

Dă-ne de veste și povestește-ne experiența ta în Limenas!


 

Lasă un comentariu mai jos:

2 thoughts on “Descoperă cum este Limenas, capitala insulei Thassos”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.