Un vis numit autostradă!

Ne ia atât de mult timp să construim autostrăzi în România, încât le considerăm un vis frumos. Nu avem nicio scuză pentru asta, dar avem exemple reușite la vecini. Iată…

Ungurii

Ungaria deține vreo 1500 km de autostradă și continuă. Ce frumos ar fi să ai o autostradă care să lege două puncte cardinale, cum ar fi estul de vestul țării! Ungaria o cam are, se numește M3.

După ce au ajuns cu o autostradă la Vama Nădlac/Arad, ungurii mai au puțin și ajung la granița cu România de la Vama Borș/Oradea printr-o altă autostradă, M4. Astfel vom ajunge de aici la Budapesta în mai puțin de 2 ore!

Capitala Ungariei, datorită centurii sale ocolitoare de vreo 80 km, este conectată prin autostrăzi/drumuri expres cu destinații precum Austria/Viena via orașul Gyor (autostrada M1), cu Slovacia/Bratislava (drum expres), cu Serbia/Belgrad (autostrada M5) sau cu Croația/Zagreb (autostrada M7). Cam cât de rău o fi?

Bulgarii

Bulgaria deține vreo 800 km de autostradă și mai vrea. Este o binecunoscută țară de tranzit spre Grecia, mai ales. Și-au dat seama de asta. Bulgaria este o țară cu destinații turistice care aduc profit în fiecare an (Bansko, Albena etc.). Și-au dat seama și de asta. Băieți deștepți, au reușit să acceseze între anii 2007 și 2013 peste 90% din banii europeni alocați prin Programul Operațional de Transport!

Au autostrada Struma (care străbate zone muntoase dificile), pe care ne ducem via granița Kulata spre Grecia/Salonic (video aici). Au autostrada Marița, gata să facă legătura, via orașul Plovdiv (al doilea oraș ca mărime după Sofia), cu Turcia/Edirne. Au autostrada Tracia, care conectează capitala Sofia de Marea Neagră/orașul Burgas (practic, leagă vestul de estul țării). A, mai au ceva: o centură ocolitoare, în regim de autostradă, în jurul Sofiei. Ceva de genul am vrea și noi!

Grecii

Nu ne sunt vecini de graniță, dar parcă i-am fi vrut, nu? 😊 Grecia deține peste 2500 km de autostradă și mai sapă după idei. Relieful țării este muntos și fragmentat. Chiar și așa, cu toate problemele și siestele lor, au mai bine de 20 de tronsoane de autostradă care leagă regiuni importante și granițe.

Câteva tronsoane pe care ne plimbăm în vacanțele în Grecia: Kulata (granița cu Bulgaria) – Serres – Salonic (al doilea oraș ca mărime după Atena), Salonic – Kavala (de aici, ferry spre Thassos), Salonic – Larisa – Atena (capitala Greciei) sau Salonic – Kozani – Ioannina (strâmtoare prin munți) pentru insula Corfu. Uite așa, Salonicul este un nod de legătură foarte important al țării!

Grecii iubesc tunelurile și au săpat de zor la ele. Tunelul Tempi, de 6 km (video aici) – cel mai lung tunel rutier din Balcani!, este cel mai bun exemplu. Tunelurile sunt mai complicate, dar duc direct unde trebuie. Noi nu vrem tuneluri, preferăm să facem planuri ocolitoare, eventual pe soluri argiloase!

autostrada
(Image by Ralph Klein from Pixabay)
Turismul, și nu numai, are nevoie de autostrăzi!

Avem nevoie de autostrăzi în România pentru a ajunge în destinațiile noastre turistice. Avem nevoie de autostrăzi pentru a ajunge la părinți, bunici etc. Avem nevoie de autostrăzi pentru multe alte beneficii și oportunități economice.

Vecinii noștri…

  • cum au reușit să acceseze bani europeni?
  • cum au reușit să spargă munți și să pună asfalt printre ei sau să facă tuneluri?
  • cum au reușit să lege capitala de la est la vest/de la nord la sud de regiuni și granițe?

Să ajungi în Maramureș sau Bucovina din București înseamnă să pierzi o zi. La Brașov, știm cu toții ce ne așteaptă în weekenduri și de sărbători pe celebrul DN1. Să călătorești din București cu mașina/autocarul spre vestul Europei ar fi decent, dar mai întâi îți trebuie curaj și nervi să ieși din țară. Bucureștiul rămâne în 2019 cu două probleme mari și rușinoase în materie de transport rutier:

  • singura capitală europeană care nu se leagă de altă capitală/țară vecină printr-o autostradă!
  • singura capitală europeană fără centură ocolitoare modernă!

campanie-autostrazi

Pentru toate cele de mai sus, am participat pe 15 martie la campania România vrea autostrăzi! OK, știm că în spiritul nostru românesc zace pesimismul și caterinca, dar noi l-am considerat un gest simplu, de normalitate!

Îi felicităm pe toți cei care înțeleg că anonimatul și lipsa de acțiune nu mișcă lucrurile niciunde!

Până vor căpăta lucrurile contur pe teren, nu ar fi bine să fim toți ÎMPREUNĂ?


 

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.