Ce filme am mai văzut [listă cu update periodic]

Dacă ești în căutarea unor idei de filme și vrei să afli și câteva cuvinte înainte – nu se vor a fi recenzii de film sau spoilere -, atunci ești unde trebuie.

Mai jos vom “crește” o listă cu filmele pe care le vedem noi, mai bune sau mai rele – în funcție de inspirația și cheful de moment.

  • Ultimul film văzut va fi întotdeauna afișat primul
  • Filmul care ne-a impresionat va fi semnalat cu “Recomandăm!

Papillon

Un film care a ajuns cam târziu în cinematografele noastre și care prezintă aventurile anevoioase ale unui hoț condamnat pe nedrept, Papillon (interpretat foarte bine de Charlie Hunnam). Acesta încearcă să își facă singur dreptate prin încercările dificile de evadare. În plan secundar îl regăsim pe Dega, omul slab de înger, dar cu bani (interpretat de Rami Malek). Povestea se bazează pe fapte reale și este o ecranizare a romanului cu același nume.

Verdict: Aventurile celor doi sunt palpitante și te țin în priză pe tot parcursul filmului!

Bohemian Rhapsody

Citește

Filmul în care l-am redescoperit pe “ciudățelul” Rami Malek (noi îl știm din serialul mindfuck Mr. Robot!) în rolul (dificil și fascinant) lui Freddie Mercury. Un film despre ascensiune și decădere, viața din spatele scenei și talent greu de egalat. Mai mult decât atât, este o sărbătoare a muzicii nemuritoare a trupei Queen!

Verdict: Bohemian Rhapsody este un biopic fascinant, atât prin poveste, cât și prin muzică. Este ideal să îl vezi cu un sistem de sunet OK. Te va face să dansezi, fredonezi, visezi! Recomandăm!

Restrânge

First Man

Citește

Ne-am uitat la First Man și pentru Ryan Gosling (în rolul lui Neil Amstrong), pe care ne place să îl urmărim la treabă. Pe lângă asta, povestea aselenizării pe Lună a unui echipaj uman este una (încă) fascinantă în istoria omenirii! Un film despre sacrificii personale, misiuni spațiale și misterele Lunii. Pe alocuri, poate un pic cam tras de cadre, cu ceva momente statice.

Verdict: Dacă te pasionează această poveste a NASA, atunci trebuie să vezi filmul; la final există riscul să vrei să răscolești subiectul și să iei netul cu asalt. Recomandăm!

Restrânge

Venom

Citește

Jurnalistul Eddie Brock (Tom Hardy) primește puteri neprevăzute grație “prieteniei” cu o materie extraterestră cu multă personalitate și chiar sentimente. Faptul că devin compatibili unul cu celălalt ne-a făcut să filozofăm puțin – în fiecare dintre noi poate exista un monstru. 😊

Verdict: Suntem subiectivi, ne place Tom Hardy, iar ideea filmului ni s-a părut OK per total. Nu zicem că filmul e perfect, dar “merge”; are câteva momente chiar funny!

Restrânge

Churchill

Citește

În prim-plan se află prim-ministrul britanic Winston Churchill, bătrân, depresiv, incapabil să susțină coerent idei. În plus, o luptă interioară, din primul Război Mondial, îl macină în permanență. Despre Debarcarea din Normandia (dar nu așa cum am fi vrut să vedem) și forțele Aliaților (în prim-plan armata britanică) în lupta cu dominația nazistă în Europa acelor vremuri (1944).

Verdict: Filmele cu greutate (cu subiect serios) nu sunt de văzut când vrei doar să te relaxezi, fără să îți pui mintea la treabă. Noi le păstrăm pentru când simțim că putem tine pasul cu ele, parcă necesită o anumită stare. Așa te sfătuim și pe tine. Un film biografic-istoric bunicel despre Winston Churchill, însă cu lipsuri în scenariu; ar fi putut fi mai cuprinzător.

Restrânge

Smallfoot

Citește

Legenda lui Yeti revine într-un film-animație care prezintă vânătoarea omului după senzațional, cât și limita periculoasă dintre lumea antropică și lumea sălbatică. Smallfoot nu e despre “Bigfoot”, ci mai degrabă despre “Piciorușe mici”.

Verdict: O animație foarte bună, despre oameni și Yeti, Yeti și oameni. “Ieti” că Recomandăm!

Restrânge

Aquaman

Citește

Ideea e simplă: Momoa cam vrea pe uscat (aka Terra), însă chemarea Atlantidei îi strică planurile. Și atunci când intervine politica (deh, e pretutindeni) și lupta pentru supremație (unificarea celor șapte mări sub un singur conducător), nu are cum să nu fie interesant!

Verdict: Față de Wonder Woman, este o surpriză plăcută și, per total, merită timpul tău, mai ales dacă îți plac universul acvatic și poveștile despre Atlantida. Recomandăm!

Restrânge

Johnny English Strikes Again

Citește

Retras la pensie, carismaticul detectiv English – Johnny English – este readus în prim-plan datorită unor împrejurări speciale. Cum altfel?

Verdict: Nu am avut mari așteptări, însă filmul chiar ni s-a părut funny, aproape cap-coadă! Și e cam greu astăzi să găsești comedii care să te amuze bine! Ușor, de seară, cu popcornul aferent. Recomandăm!

Restrânge

Wonder Woman

Citește

În universul din ce în ce mai aglomerat al super-eroilor își face apariția Wonder Woman. Frumușică e, îi place și să kick ass! Femeia părăsește “lumea ei”, a amazoanelor, alături de un gagiu desprins dintr-un alt film. Pe “lumea cealaltă” îl găsim și pe Ares întruchipat în om, însă ni s-a părut foarte stupid reprezentat!

Verdict: Nu ne-a dat pe spate mai deloc: acțiune slăbuț conturată, scene previzibile și fără spectaculozitatea filmelor de acest gen.

Restrânge

Hotel Transylvania 3

Citește

Așa cum oamenii pleacă în vacanță, la fel fac și monștrii, nu? Nu cunoaștem agenția de turism cu care au făcut rezervările, dar compania aeriană e un adevărat fenomen în industria aeronautică (sperăm să nu dea idei!). Iar destinația turistică e cu adevărat unică!

Verdict: Credem că se putea o idee mai bine sau așteptările noastre au rămas cam mari de la prima parte, atunci când am rămas plăcut surprinși de povestea și personajele animației. Nu că acum nu am mai fi, dar parcă îi lipsește ceva!

Restrânge

The Week Of

Citește

De câțiva ani buni îl cam evităm pe Adam Sandler, dar totuși ne-a ieșit în cale căutând o comedie chill pe alde Netflix. Filmul prezintă zilele premergătoare unei nunți; are ceva haz de duzină; la un moment dat voiam să se termine odată!

Verdict: Genul ăla de film pe care să îl vezi într-o seară/noapte, cu o stare nici de somn, dar nici de gândit prea mult. Multe nu poți să îi ceri!

Restrânge

Avengers: Infinity War

Citește

Ne-am luat inima în dinți pentru un film de 2h și 30m (aspect pe care l-am sesizat pe la jumătatea filmului, când ne luase un pic super-eroul Moș Ene pe la gene…), să vedem ce mai fac și cum se mai descurcă Răzbunătorii cu inamicii Universului. Eroii și aliații lor trebuie să se lupte cu Thanos, care pune mâna pe 6/ȘASE 😊 pietre ultra-mega prețioase cu puteri colosale, capabile să distrugă totul în cale… Ce mai, am zis că e finalul sfârșitului! Seriously, Thor?

Verdict: nu am spune că e cel mai bun film din seria celor de la Marvel; păstrează stilul caracteristic, cu mențiunea că se vrea și un schimb de gardă, pe alocuri ciudat implementat. 😛

Restrânge

Adrift

Citește

O poveste de dragoste, o aventură pe mare și câteva tehnici de supraviețuire în derivă, după ce un uragan foarte puternic le avariază vasul unor îndrăgostiți, jucați destul de fain de Shailene Woodley și Sam Claflin. Cum se termină, rămâne să vezi tu!

Verdict: Dacă ești în căutarea unui film bazat pe fapte reale, să știi că Adrift este o alegere OK. Este emoționant și captivant pe alocuri, deși previzibil și cu o dinamică redusă, dar binișor plasată de regizorul islandez, cât să nu plictisească. Recomandăm!

Restrânge

Ocean’s 8

Citește

Nu mai puțin de 8 dame aproape de vârsta pensionării (cu 2-3 excepții), din lipsă de bani și activitate, se decid să fure un colier de 150 milioane de dolari de la faimoasa casă de bijuterii Cartier. “Șefa” grupului este frumușica Sandra Bullock (da, la cei 50 de ani!), cu un plan de furt care în realitate ar fi cam SF!

Verdict: Un lucru este cert, nu se compară nicidecum cu celebrele Ocean’s 11/12/13. Este un film ușor, de savurat așa într-o seară, fără cine știe ce pretenții. De fapt, fără niciuna.

Restrânge

Loving Pablo

Citește

Să îl iubești sau să îl urăști pe Pablo Escobar?

Un film biografic interesant, care te poartă, timp de vreo 2 ore, prin lumea anilor ‘80 a traficanților de droguri din Columbia (în prim-plan cartelul Medellin), în frunte cu liderul lor, celebrul Pablo Escobar. Carismaticul Javier Bardem îl interpretează pe ”Regele Cocainei” și o face destul de bine, spunem noi. Filmul are multe scene definitorii, de apogeu și declin, care prezintă momente din viața tumultoasă a narcoteroristului. Activități ilegale aproape ireale pentru acele vremuri, corupție la cel mai înalt nivel, crime odioase, sex și femei (Penelope Cruz joacă rolul jurnalistei „povestitoare”, care trece și prin patul lui Pablo) și chiar câteva mici secunde de omenie în dreptul lui Pablo Escobar.

Verdict: îl poți viziona dacă ai un mood pentru o astfel de poveste bazată pe fapte reale; pe noi nu ne-a plictisit deloc, iar actorii sunt foarte bine integrați în peisaj. Recomandăm!

Restrânge

Deadpool 2

Citește

Deadpool 2 continuă oarecum în stilul primei părți (personajul este la fel de diliu), însă de data asta, cei luați în colimator și ridiculizați sunt cei din “galaxia” Marvel (chiar producătorul filmului), ale cărei personaje sunt introduse în scenă cu glume și dume miștocare. Asta este, de fapt, esența filmului, cu un Ryan Reynolds de o nebunie fără limite și perdea.

Verdict: dacă ai văzut prima parte, trebuie să o vezi și pe a doua. Nu știm exact dacă o să găsești răspuns cert la… “care a fost mai bună”. Cu siguranță, filmul nu e digerabil orișicum și cu oricine. În rest, tâmpit, savuros, neconvențional.

Restrânge

The Post

Citește

Pelicula cu nominalizări la Oscar și Globul de Aur te invită să descoperi un alt episod ecranizat din seria  “Secretele Pentagonului”. De data asta, deconspirarea prin trustul de presă The Washington Post a unor documente clasificate ca “top secret”, care ascund acțiuni și fapte dureroase ale anilor ’70 în SUA, în timpul politicii externe duse de președintele Nixon în Vietnam. Actorii principali, Meryl Streep și Tom Hanks, sunt distribuiți excelent, nu încape îndoială!

Este despre puterea și libertatea presei (jurnalismul pur), care, dacă funcționează într-un spirit corect, destramă tot ce e este ilegal, imoral, infracțional… spre întrezărirea unor noi începuturi!

Verdict: filmul readuce în prim-plan multe aspecte interesante pe segmentul politică-presă-populație. Bun de umplut mintea și de meditat. Motivațional pentru toți, dar mai ales pentru tinerii/vitorii jurnaliști. Hai că se poate! Unele secvențe necesită o cunoaștere a istoriei acelor vremuri în SUA. Sau cauți după. 😊 Recomandăm!

Restrânge

Black Panther

Citește

Cu multă ficțiune, uneori parcă prea multă, filmul dezvăluie o civilizație supraevoluată a Africii (ta-da!), cu tehnologii nebunești, care ascunde și protejează forțe cu puteri inimaginabile – un metal prețios râvnit de toți speculanții.

Vorbim de abordarea primului erou Marvel de culoare în rol principal (thumbs up!), iar personajul este destul de interesant. De asemenea, sunt interesante și micile momente care dezvăluie anumite simboluri din cultura africană.

Verdict: cu toate că scenele vizuale ni s-au părut destul de interesante, povestea filmului parcă nu este tocmai cea mai reușită. Adică, ne așteptam la mai mult! Sorry, Marvel! Pe final, ne-a luat un pic și plictiseala, pentru că tot așteptam să se întâmple o minune.

Restrânge

Coco (Oscar  2018)

Citește

Coco este o animație despre chemarea și puterea muzicii, aspirațiile copilăriei și un Tărâm al Morților ilustrat absolut genial – de altfel, mexicanii au niște tradiții și obiceiuri extem de interesante în acestă direcție. Povestea te poartă prin stări melancolice și amuzante și prin clipe de aventură. Bineînțeles, în toată treaba asta se ascund și câteva mistere foarte bine plasate.

Verdict: Filmul a câștigat Premiul Oscar 2018 pentru cea mai bună Animație. În ultimii ani, nouă nu ne vine în minte o animație mai bună sau măcar la fel de bine realizată, de la cap la coadă, cu o poveste așa frumos gândită. Recomandăm!

Restrânge

Trei panouri în afara orașului Ebbing, Missouri | Three Billboards Outside Ebbing, Missouri 

Citește

Cu un titlu de film cel puțin bizar, povestea în sine este tulburătoare, cu perspective diferite ale personajelor și cu situații în care se încearcă găsirea unui vinovat în cazul unei crime. Abordarea cu trei panouri publicitare pentru forțarea implicării autorităților locale într-un caz dificil este interesantă.

Verdict: Deși nu abordează mai deloc scene foarte dinamice, este catchy și te ține în suspans, iar Frances McDormand își cam merită Oscarul câștigat la categoria cea mai bună actriță în rol principal în 2018. Rezolvă cele trei panouri în afara orașului Ebbing, Missouri, cazul? Recomandăm!

Restrânge

The Queen | Regina

Citește

Deși filmul este mai vechi, din 2006, merită (re)vizionat într-o seară cu poftă de filme inspirate din realitatea istorică. Helen Mirren joacă senzațional de bine rolul Reginei Elisabeta II în contextul morții prințesei Diana și alegerii lui Tony Blair în funcția de prim-ministru al Marii Britanii. Pe măsură ce filmul se derulează, scenele cresc în intensitate în așteptarea unor reacții cu impact asupra întregului popor britanic.

Verdict: Pentru fanii istoriei Marii Britanii și ai familei regale britanice, filmul este un ”must see”. Recomandăm!

Restrânge

Ferdinand

Citește

Ai un taur în grajd? S-ar putea ca după filmul ăsta să îl vezi altfel. Animația Ferdinand dezvăluie pasiunea unui taur pentru 🌺 flori. Este inspirat dintr-o carte mai veche pentru copii The Story of Ferdinand (sursă de inspirație și pentru scurt-metrajul Disney din 1938) și transpune povestea unui altfel de taur: iubitor de natură, cu sentimente față de oameni și nu numai, dar și un promotor al păcii (anti-coride – ceea ce susținem și noi!).

Să te uiți și după capră! 😊

Verdict: Ușor de digerat și cu un fir al poveștii care nu plictisește, având scene destul de funny. Pentru copii cu siguranță este o animație copioasă; pentru adulți poate fi o evadare în copilărie, pentru toreadori și măcelari poate fi cu dus și întors. Deh, nimic nu mulțumește pe toată lumea… dar noi Recomandăm!

Restrânge

Split

Citește

Un thriller în regia indianului Shyamalan, care prezintă tulburările psihologice de identitate ale lui Barry (actorul James McAvoy nu le joacă deloc rău). Sunt nu mai puțin de 24. Ai senzația aia ciudată că te uiți defapt la un alt film, cu fiecare schimbare a identității. Abia spre a doua jumătate a filmului parcă lucrurile devin mai palpitante. Bineînțeles, sunt și mici exagerări (cu referire la Fiară) care îți reamintesc că este doar un film.

Verdict: Deși se vrea a fi cu accente horror, nu este atât de scary, are niște lipsuri – se putea mai bine, însă subiectul este destul de puternic emotional, psihologic, comportamental. Ai și o surpriză de final… o cunoștință mai veche! 😊

Restrânge

Thor: Ragnarok

Citește

Apocalipsa a venit în Asgard, găsind un Thor fără… o să vezi în film ce am vrut să zicem! Își face apariția și sora lui mai mare, bună, rea și pusă pe redecorat. Între timp, prin călătoriile și peripețiile sale galactice, Thor își formează o echipă (după posibilități) gata să o înfrunte pe rebelă și să salveze populația Asgard-ului. Printre altele, Loki tot pe șotii este pus.

Pentru cei care iubesc berea, e o scenă copios de savuroasă – ce mai, un vis frumos! 😊

Verdict: filmul o dă spre parodie în anumite momente (un fel de WTF!?), este haios, are și acțiune, dar parcă pierde un pic din stilul de altădată. Totuși, este destul de ok de vizionat într-o zi lazy și de dragul întregii serii – care, destul de evident, va continua.

Restrânge

American Assasin / Asasin American

Citește

La baza acestui film stă cartea cu același nume, a lui Vince Flynn. Dar stă degeaba, pentru că filmul nu o respectă mai deloc. În fine, este vorba de un tip pus pe fapte mari – gen să rupă în două teroriști după teroriști, mai ales după trauma (teroristă, evident) suferită în timpul unei vacanțe. Devine un super-agent CIA și este trimis la „școala de asasini” a lui Michael Keaton. Bineînțeles, nu are răbdare, face lucruri de capul lui, dar până la urmă salvează lumea… mă rog, o mică parte din ea!

Verdict: un erou ideal și ireal, scene de acțiune, însă nimic spectaculos. Povestea în sine avea ceva potențial, mai ales în contextul secolului 21. Pe noi ne-a cam plictisit, cu greu am rezistat până la final. Dacă ai citit cartea înainte (care te ține în priză, spre deosebire de film), probabil vei fi dezamăgit/ă. Pentru pasionații acestui gen de subiecte, poate fi o opțiune…

Restrânge

Beauty and the Beast / Frumoasa și Bestia

Citește

În primul rând, în filmul ăsta toată lumea are talent la cântat. 😊 Așadar, să te aștepți la scene musical. Povestea rămâne cea clasică, în caz că ai uitat-o e un prilej potrivit să ți-o amintești. Pe scurt, se caută o candidată (frumoasă, deșteaptă și dintr-un sat mărginaș – gen Fata de la țară) pentru a rupe blestemul la care este supus un prinț (ajuns un fel de Chewbacca) cu stare materială excelentă și fără cine știe ce maniere. Altfel, povestea se încheia chiar rapid.

Verdict: exceptând câteva scene musical prelungite cât se poate de mult și un Gaston enervant, de parcă toată lumea era a lui, povestea cu toate acțiunile și momentele ei este, hai să zicem, bunicică. În plus, s-ar putea să pui de 2-3 ori pe repeat coloana sonoră (Ariana Grande ??? & John Legend/Celine Dion).

Restrânge

Victoria and Abdul

Citește

Iată un film cu greutate monarhică. Un film biografic despre Regina Victoria a Imperiul Britanic (interpretat de Judi Dench – credem că o actriță mai bună nu exista), și indianul Abdul, care îi devine un carismatic și devotat servitor. Filmul este despre istoria anului 1887, despre manevre politice și nemulțumiri la curtea regală privind ascensiunea lui Abdul și, de ce să nu spunem pe nume, despre ranguri sociale înalte ce abuzează cu rasism și cruzime de superioritatea în drepturi.

Verdict: Cu multe aspecte interesante, tragicomice și un final cu încărcătură emoțională, filmul merită vizionat cu siguranță. Totodată, ne-a plăcut să vedem cam ce protocoale monarhice se practicau și până unde ducea înțelepciunea indiană. Te-am făcut curios? Recomandăm!

Restrânge

Aloha

Citește

Despre unele situații ale dragostei, peisajele din Hawaii și, bineînțeles, ceva interese politico-militare aka să facem haz de necaz de băștinași. Povestea este fără greutate cinematografică, mesajul social este bunicel, dar concentrarea este minimă, fiindcă Bradley Cooper stă cam rău cu sentimentele și emoțiile. Ba Emma Stone, Ba Rachel McAdams. Până la urmă o alege pe… o să vezi tu…

Verdict: De pus pe lista easy/chill. Poate doar pentru cei care îi apreciază pe unii dintre actori să fie musai. Rămânem cu ideea principală, Aloha!

Restrânge

Molly’s Game / Jocuri Secrete

Citește

Dacă vrei să vezi un film bun, atunci Molly Bloom (adică Jessica Chastain, destul de sexy și tot pe-atât de expresivă ) te va conduce prin povestea vieții ei. De la sport (sărituri cu schiuri) la jocuri de noroc de esență tare (aka poker), acuzații FBI și chestii de avocatură/tribunal. Aici își face apariția Idris Elba, al cărui rol contribuie la nota filmului. Kevin Costner? Vremea de macho a trecut, acum e doar tătic! 😊

Verdict: un film de luat în considerare (și de văzut, dacă nu îl uiți prin wishlist), captivant și cu câteva texte faine de morală. Recomandăm!

Restrânge

Battle of the Sexes / Bătălia sexelor

Citește

Un film biografic care dezvăluie apariția WTA în circuitul tenisului mondial, scandalurile sexuale și dependețele vremurilor din anii ’70.  Cu o Emma Stone cam la fel de simpatică și jucăușă și un Steve Carell cam nepotrivit și obosit în replici, filmul transpune un subiect tabu al umanității: egalitatea dintre sexe.

Verdict: cu un final așteptat + câteva momente interesante, filmul plictisește un pic, dar te reînvie când și când. Game, set, match de circa 2 ore. Cam mult.

Restrânge

Blade Runner 2049

Citește

Pelicula lui Ridley Scott din 1982, reactualizată în 2017.  Filmul este despre un viitor nu foarte îndepărtat al inteligenței artificiale și al clonelor/replicilor umane care trebuie eliminate după expirarea contractului de muncă – fără previz sau șmecherii. Un LAPD al anului 2049 și un Ryan Gosling curios și mai “uman” decât trebuie, pe post de Indiana Jones tehnologizat, în aflarea unor adevăruri.

Verdict: în așteptarea indiciilor și a lui Harisson Ford – pensionarea nu e o idee rea – filmul te va ține pe baricade. Asta înseamnă concentrare la detalii și notificările facebook lăsate deoparte. 😊

Restrânge

Murder on the Orient Express / Crima din Orient Express

Citește

Bazat pe romanul cu același nume al Agathei Christie, filmul te poartă într-o călătorie pe șine cu legendarul tren IR98765… Orient Express. 13 personaje controversate, o crimă misterioasă și un detectiv cu onorarii mari 😊 – Hercule  Poirot – care trebuie să găsească, în stilul caracteristic, o elucidare a situației.

Verdict: cu câteva faze amuzante, momente de suspans și pronosticuri (pariate greșit!) privind făptașul crimei, fimul te ține captiv chiar dacă acțiunea nu e chiar acțiune și se petrece într-un singur loc.

Restrânge

 


Scrie un comentariu

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.