Ce filme am mai văzut [listă cu update periodic]

Dacă ești în căutarea unor idei de filme și vrei să afli și câteva cuvinte înainte – nu se vor a fi recenzii de film sau spoilere -, atunci ești unde trebuie.

Mai jos vom “crește” o listă cu filmele pe care le vedem noi, mai bune sau mai rele – în funcție de inspirația și cheful de moment.

  • Ultimul film văzut va fi întotdeauna primul*
  • Filmul care ne-a impresionat va fi semnalat cu “Recomandăm!
  • Listă cu update periodic

lista-filme-vazute-dordetur

*Avengers: Infinity War

Ne-am luat inima în dinți pentru un film de 2h și 30m (aspect pe care l-am sesizat pe la jumătatea filmului, când ne luase un pic super-eroul Moș Ene pe la gene…), să vedem ce mai fac și cum se mai descurcă Răzbunătorii cu inamicii Universului. Eroii și aliații lor trebuie să se lupte cu Thanos, care pune mâna pe 6/ȘASE 😊 pietre ultra-mega prețioase cu puteri colosale, capabile să distrugă totul în cale… Ce mai, am zis că e finalul sfârșitului! Seriously, Thor?

Verdict: nu am spune că e cel mai bun film din seria celor de la Marvel; păstrează stilul caracteristic, cu mențiunea că se vrea și un schimb de gardă, pe alocuri ciudat implementat. 😛

 

Adrift

O poveste de dragoste, o aventură pe mare și câteva tehnici de supraviețuire în derivă, după ce un uragan foarte puternic le avariază vasul unor îndrăgostiți, jucați destul de fain de Shailene Woodley și Sam Claflin. Cum se termină, rămâne să vezi tu!

Verdict: Dacă ești în căutarea unui film bazat pe fapte reale, să știi că Adrift este o alegere OK. Este emoționant și captivant pe alocuri, deși previzibil și cu o dinamică redusă, dar binișor plasată de regizorul islandez, cât să nu plictisească. Recomandăm!

 

Ocean’s 8

Nu mai puțin de 8 dame aproape de vârsta pensionării (cu 2-3 excepții), din lipsă de bani și activitate, se decid să fure un colier de 150 milioane de dolari de la faimoasa casă de bijuterii Cartier. “Șefa” grupului este frumușica Sandra Bullock (da, la cei 50 de ani!), cu un plan de furt care în realitate ar fi cam SF!

Verdict: Un lucru este cert, nu se compară nicidecum cu celebrele Ocean’s 11/12/13. Este un film ușor, de savurat așa într-o seară, fără cine știe ce pretenții. De fapt, fără niciuna.

 

Loving Pablo

Să îl iubești sau să îl urăști pe Pablo Escobar?

Un film biografic interesant, care te poartă, timp de vreo 2 ore, prin lumea anilor ‘80 a traficanților de droguri din Columbia (în prim-plan cartelul Medellin), în frunte cu liderul lor, celebrul Pablo Escobar. Carismaticul Javier Bardem îl interpretează pe ”Regele Cocainei” și o face destul de bine, spunem noi. Filmul are multe scene definitorii, de apogeu și declin, care prezintă momente din viața tumultoasă a narcoteroristului. Activități ilegale aproape ireale pentru acele vremuri, corupție la cel mai înalt nivel, crime odioase, sex și femei (Penelope Cruz joacă rolul jurnalistei „povestitoare”, care trece și prin patul lui Pablo) și chiar câteva mici secunde de omenie în dreptul lui Pablo Escobar.

Verdict: îl poți viziona dacă ai un mood pentru o astfel de poveste bazată pe fapte reale; pe noi nu ne-a plictisit deloc, iar actorii sunt foarte bine integrați în peisaj. Recomandăm!

 

Deadpool 2

Deadpool 2 continuă oarecum în stilul primei părți (personajul este la fel de diliu), însă de data asta, cei luați în colimator și ridiculizați sunt cei din “galaxia” Marvel (chiar producătorul filmului), ale cărei personaje sunt introduse în scenă cu glume și dume miștocare. Asta este, de fapt, esența filmului, cu un Ryan Reynolds de o nebunie fără limite și perdea.

Verdict: dacă ai văzut prima parte, trebuie să o vezi și pe a doua. Nu știm exact dacă o să găsești răspuns cert la… “care a fost mai bună”. Cu siguranță, filmul nu e digerabil orișicum și cu oricine. În rest, tâmpit, savuros, neconvențional.

 

The Post

Pelicula cu nominalizări la Oscar și Globul de Aur te invită să descoperi un alt episod ecranizat din seria  “Secretele Pentagonului”. De data asta, deconspirarea prin trustul de presă The Washington Post a unor documente clasificate ca “top secret”, care ascund acțiuni și fapte dureroase ale anilor ’70 în SUA, în timpul politicii externe duse de președintele Nixon în Vietnam. Actorii principali, Meryl Streep și Tom Hanks, sunt distribuiți excelent, nu încape îndoială!

Este despre puterea și libertatea presei (jurnalismul pur), care, dacă funcționează într-un spirit corect, destramă tot ce e este ilegal, imoral, infracțional… spre întrezărirea unor noi începuturi!

Verdict: filmul readuce în prim-plan multe aspecte interesante pe segmentul politică-presă-populație. Bun de umplut mintea și de meditat. Motivațional pentru toți, dar mai ales pentru tinerii/vitorii jurnaliști. Hai că se poate! Unele secvențe necesită o cunoaștere a istoriei acelor vremuri în SUA. Sau cauți după. 😊 Recomandăm!

 

Black Panther

Cu multă ficțiune, uneori parcă prea multă, filmul dezvăluie o civilizație supraevoluată a Africii (ta-da!), cu tehnologii nebunești, care ascunde și protejează forțe cu puteri inimaginabile – un metal prețios râvnit de toți speculanții.

Vorbim de abordarea primului erou Marvel de culoare în rol principal (thumbs up!), iar personajul este destul de interesant. De asemenea, sunt interesante și micile momente care dezvăluie anumite simboluri din cultura africană.

Verdict: cu toate că scenele vizuale ni s-au părut destul de interesante, povestea filmului parcă nu este tocmai cea mai reușită. Adică, ne așteptam la mai mult! Sorry, Marvel! Pe final, ne-a luat un pic și plictiseala, pentru că tot așteptam să se întâmple o minune.

 

Coco (Oscar  2018)

Coco este o animație despre chemarea și puterea muzicii, aspirațiile copilăriei și un Tărâm al Morților ilustrat absolut genial – de altfel, mexicanii au niște tradiții și obiceiuri extem de interesante în acestă direcție. Povestea te poartă prin stări melancolice și amuzante și prin clipe de aventură. Bineînțeles, în toată treaba asta se ascund și câteva mistere foarte bine plasate.

Verdict: Filmul a câștigat Premiul Oscar 2018 pentru cea mai bună Animație. În ultimii ani, nouă nu ne vine în minte o animație mai bună sau măcar la fel de bine realizată, de la cap la coadă, cu o poveste așa frumos gândită. Recomandăm!

 

Trei panouri în afara orașului Ebbing, Missouri | Three Billboards Outside Ebbing, Missouri 

Cu un titlu de film cel puțin bizar, povestea în sine este tulburătoare, cu perspective diferite ale personajelor și cu situații în care se încearcă găsirea unui vinovat în cazul unei crime. Abordarea cu trei panouri publicitare pentru forțarea implicării autorităților locale într-un caz dificil este interesantă.

Verdict: Deși nu abordează mai deloc scene foarte dinamice, este catchy și te ține în suspans, iar Frances McDormand își cam merită Oscarul câștigat la categoria cea mai bună actriță în rol principal în 2018. Rezolvă cele trei panouri în afara orașului Ebbing, Missouri, cazul? Recomandăm!

 

The Queen | Regina

Deși filmul este mai vechi, din 2006, merită (re)vizionat într-o seară cu poftă de filme inspirate din realitatea istorică. Helen Mirren joacă senzațional de bine rolul Reginei Elisabeta II în contextul morții prințesei Diana și alegerii lui Tony Blair în funcția de prim-ministru al Marii Britanii. Pe măsură ce filmul se derulează, scenele cresc în intensitate în așteptarea unor reacții cu impact asupra întregului popor britanic.

Verdict: Pentru fanii istoriei Marii Britanii și ai familei regale britanice, filmul este un ”must see”. Recomandăm!

 

Ferdinand

Ai un taur în grajd? S-ar putea ca după filmul ăsta să îl vezi altfel. Animația Ferdinand dezvăluie pasiunea unui taur pentru 🌺 flori. Este inspirat dintr-o carte mai veche pentru copii The Story of Ferdinand (sursă de inspirație și pentru scurt-metrajul Disney din 1938) și transpune povestea unui altfel de taur: iubitor de natură, cu sentimente față de oameni și nu numai, dar și un promotor al păcii (anti-coride – ceea ce susținem și noi!).

Să te uiți și după capră! 😊

Verdict: Ușor de digerat și cu un fir al poveștii care nu plictisește, având scene destul de funny. Pentru copii cu siguranță este o animație copioasă; pentru adulți poate fi o evadare în copilărie, pentru toreadori și măcelari poate fi cu dus și întors. Deh, nimic nu mulțumește pe toată lumea… dar noi Recomandăm!

 

Split

Un thriller în regia indianului Shyamalan, care prezintă tulburările psihologice de identitate ale lui Barry (actorul James McAvoy nu le joacă deloc rău). Sunt nu mai puțin de 24. Ai senzația aia ciudată că te uiți defapt la un alt film, cu fiecare schimbare a identității. Abia spre a doua jumătate a filmului parcă lucrurile devin mai palpitante. Bineînțeles, sunt și mici exagerări (cu referire la Fiară) care îți reamintesc că este doar un film.

Verdict: Deși se vrea a fi cu accente horror, nu este atât de scary, are niște lipsuri – se putea mai bine, însă subiectul este destul de puternic emotional, psihologic, comportamental. Ai și o surpriză de final… o cunoștință mai veche! 😊

 

Thor: Ragnarok

Apocalipsa a venit în Asgard, găsind un Thor fără… o să vezi în film ce am vrut să zicem! Își face apariția și sora lui mai mare, bună, rea și pusă pe redecorat. Între timp, prin călătoriile și peripețiile sale galactice, Thor își formează o echipă (după posibilități) gata să o înfrunte pe rebelă și să salveze populația Asgard-ului. Printre altele, Loki tot pe șotii este pus.

Pentru cei care iubesc berea, e o scenă copios de savuroasă – ce mai, un vis frumos! 😊

Verdict: filmul o dă spre parodie în anumite momente (un fel de WTF!?), este haios, are și acțiune, dar parcă pierde un pic din stilul de altădată. Totuși, este destul de ok de vizionat într-o zi lazy și de dragul întregii serii – care, destul de evident, va continua.

 

American Assasin / Asasin American

La baza acestui film stă cartea cu același nume, a lui Vince Flynn. Dar stă degeaba, pentru că filmul nu o respectă mai deloc. În fine, este vorba de un tip pus pe fapte mari – gen să rupă în două teroriști după teroriști, mai ales după trauma (teroristă, evident) suferită în timpul unei vacanțe. Devine un super-agent CIA și este trimis la „școala de asasini” a lui Michael Keaton. Bineînțeles, nu are răbdare, face lucruri de capul lui, dar până la urmă salvează lumea… mă rog, o mică parte din ea!

Verdict: un erou ideal și ireal, scene de acțiune, însă nimic spectaculos. Povestea în sine avea ceva potențial, mai ales în contextul secolului 21. Pe noi ne-a cam plictisit, cu greu am rezistat până la final. Dacă ai citit cartea înainte (care te ține în priză, spre deosebire de film), probabil vei fi dezamăgit/ă. Pentru pasionații acestui gen de subiecte, poate fi o opțiune…

 

Beauty and the Beast / Frumoasa și Bestia

În primul rând, în filmul ăsta toată lumea are talent la cântat. 😊 Așadar, să te aștepți la scene musical. Povestea rămâne cea clasică, în caz că ai uitat-o e un prilej potrivit să ți-o amintești. Pe scurt, se caută o candidată (frumoasă, deșteaptă și dintr-un sat mărginaș – gen Fata de la țară) pentru a rupe blestemul la care este supus un prinț (ajuns un fel de Chewbacca) cu stare materială excelentă și fără cine știe ce maniere. Altfel, povestea se încheia chiar rapid.

Verdict: exceptând câteva scene musical prelungite cât se poate de mult și un Gaston enervant, de parcă toată lumea era a lui, povestea cu toate acțiunile și momentele ei este, hai să zicem, bunicică. În plus, s-ar putea să pui de 2-3 ori pe repeat coloana sonoră (Ariana Grande ??? & John Legend/Celine Dion).

 

Victoria and Abdul

Iată un film cu greutate monarhică. Un film biografic despre Regina Victoria a Imperiul Britanic (interpretat de Judi Dench – credem că o actriță mai bună nu exista), și indianul Abdul, care îi devine un carismatic și devotat servitor. Filmul este despre istoria anului 1887, despre manevre politice și nemulțumiri la curtea regală privind ascensiunea lui Abdul și, de ce să nu spunem pe nume, despre ranguri sociale înalte ce abuzează cu rasism și cruzime de superioritatea în drepturi.

Verdict: Cu multe aspecte interesante, tragicomice și un final cu încărcătură emoțională, filmul merită vizionat cu siguranță. Totodată, ne-a plăcut să vedem cam ce protocoale monarhice se practicau și până unde ducea înțelepciunea indiană. Te-am făcut curios? Recomandăm!

 

Aloha

Despre unele situații ale dragostei, peisajele din Hawaii și, bineînțeles, ceva interese politico-militare aka să facem haz de necaz de băștinași. Povestea este fără greutate cinematografică, mesajul social este bunicel, dar concentrarea este minimă, fiindcă Bradley Cooper stă cam rău cu sentimentele și emoțiile. Ba Emma Stone, Ba Rachel McAdams. Până la urmă o alege pe… o să vezi tu…

Verdict: De pus pe lista easy/chill. Poate doar pentru cei care îi apreciază pe unii dintre actori să fie musai. Rămânem cu ideea principală, Aloha!

 

Molly’s Game / Jocuri Secrete

Dacă vrei să vezi un film bun, atunci Molly Bloom (adică Jessica Chastain, destul de sexy și tot pe-atât de expresivă ) te va conduce prin povestea vieții ei. De la sport (sărituri cu schiuri) la jocuri de noroc de esență tare (aka poker), acuzații FBI și chestii de avocatură/tribunal. Aici își face apariția Idris Elba, al cărui rol contribuie la nota filmului. Kevin Costner? Vremea de macho a trecut, acum e doar tătic! 😊

Verdict: un film de luat în considerare (și de văzut, dacă nu îl uiți prin wishlist), captivant și cu câteva texte faine de morală. Recomandăm!

 

Battle of the Sexes / Bătălia sexelor

Un film biografic care dezvăluie apariția WTA în circuitul tenisului mondial, scandalurile sexuale și dependețele vremurilor din anii ’70.  Cu o Emma Stone cam la fel de simpatică și jucăușă și un Steve Carell cam nepotrivit și obosit în replici, filmul transpune un subiect tabu al umanității: egalitatea dintre sexe.

Verdict: cu un final așteptat + câteva momente interesante, filmul plictisește un pic, dar te reînvie când și când. Game, set, match de circa 2 ore. Cam mult.

 

Blade Runner 2049

Pelicula lui Ridley Scott din 1982, reactualizată în 2017.  Filmul este despre un viitor nu foarte îndepărtat al inteligenței artificiale și al clonelor/replicilor umane care trebuie eliminate după expirarea contractului de muncă – fără previz sau șmecherii. Un LAPD al anului 2049 și un Ryan Gosling curios și mai “uman” decât trebuie, pe post de Indiana Jones tehnologizat, în aflarea unor adevăruri.

Verdict: în așteptarea indiciilor și a lui Harisson Ford – pensionarea nu e o idee rea – filmul te va ține pe baricade. Asta înseamnă concentrare la detalii și notificările facebook lăsate deoparte. 😊

 

Murder on the Orient Express / Crima din Orient Express

Bazat pe romanul cu același nume al Agathei Christie, filmul te poartă într-o călătorie pe șine cu legendarul tren IR98765… Orient Express. 13 personaje controversate, o crimă misterioasă și un detectiv cu onorarii mari 😊 – Hercule  Poirot – care trebuie să găsească, în stilul caracteristic, o elucidare a situației.

Verdict: cu câteva faze amuzante, momente de suspans și pronosticuri (pariate greșit!) privind făptașul crimei, fimul te ține captiv chiar dacă acțiunea nu e chiar acțiune și se petrece într-un singur loc.


Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.