Un loc pe care să-l pui pe listă: Cheile Dobrogei

În ultimii ani harta turistică a Dobrogei s-a mai schimbat în bine, altfel trăiam și acum cu impresia că aici găsim doar Marea Neagră cu litoralul ei. Și totuși rămâne încă prea puțin promovată. Nouă ne plac foarte mult peisajele și obiectivele turistice din Dobrogea, iar în ultimii 2 ani ne-am bucurat să descoperim locuri faine. Dacă ai în plan să ajungi la Constanța/mare, pune și Cheile Dobrogei pe listă.

Cheile Dobrogei – acum uscat, cândva apă

Să ne imaginăm că, acum mii de ani, aici era Marea Thetis și, în prezent, noi ne plimbăm practic pe fundul ei 😮 . How cool is that? Păi, ar trebui să ne bucurăm de o astfel de experiență. Bine, dacă știm să o trăim, altfel o să zicem nimic spectaculos de văzut aici.

Marea Thetis este strămoașa 😀 Mării Negre și ne-a lăsat drept amintiri niște atoli și corali. Pereții verticali nu au mai mult de 40-50 de m altitudine și astfel poți ajunge ușor pe platourile calcaroase de unde poți admira peisajul. Deși marea Thetis este doar o amintire frumoasă, un pârâiaș mic, Cheia, trece pe aici. Așa, în semn de onoare 😊.

Cheile Dobrogei, incluse în Rezervația Naturală Gura Dobrogei, se întind pe 2-3 km, fiind despărțite de două localități: Târgușor și Cheia. În zona asta te afli în Dobrogea Centrală, recunoscută pentru șisturile ei verzi, adică cele mai vechi roci din România!

Traseu Cheile Dobrogei cu mașina

În Cheile Dobrogei se ajunge ușor și bine cu mașina. Am citit tot felul de povești din trecut, dar nu mai e cazul de rătăciri pe traseu acum. Drumurile sunt bunicele, drumul DJ 222 prin Cheile Dobrogei este recent asfaltat. Noi am ajuns via comuna Mihail Kogălniceanu. Distanța dintre Constanța și Cheile Dobrogei este de 40 km. Ar fi păcat să nu le vizitezi, mai ales când ești prin preajmă.

Ce să faci în Cheile Dobrogei

  • Poți să faci plajă.
  • Activități în aer liber: plimbări, drumeții (de ex. spre Mănăstirea/Peștera Casian), sport.
  • Picnic, odihnește-te pe o pătură/șezlong, citește o carte, jocuri de societate, meditează, fă-ți planuri de viitor.
  • Campare cu rulota sau cortul – pentru avansați.

Ce să NU faci în Cheile Dobrogei

  • Nu ai voie să poluezi! Și muzica tot poluare e, poluare fonică! Sau să urli, în speranța că ecourile tale vor fi “apreciate”.
  • Nu ai voie să lași gunoaie. Știm că nu sunt coșuri, dar e așa de greu să le iei cu tine?
  • Nu ai voie să faci grătare pentru că… rezervație. Citeam o impresie “grăitoare” pe Google Maps: Un loc potrivit pentru ieșire la un grătar cu prietenii. 😐
Citește și:  1 zi prin Dobrogea cu mașina | 4 atracții, 250 km

Impresii și Recomandări

Cheile Dobrogei sunt o idee bună pentru a petrece o zi în natură. Când este cel mai bine să le vezi? Credem că într-o zi însorită de toamnă sau primăvară. Desigur, poți și vara, doar că o să fie foarte cald, iar zone cu umbră nu prea sunt. Deși drumul este asfaltat, la momentul vizitei noastre erau ceva probleme de acces în afara lui pentru mașinile cu gardă la sol foarte mică. Adică, trebuie un pic de atenție.

Cum traseul cu mașina este scurt (vreo 3 km), nu înfige piciorul în pedala de accelerație și oprește acolo unde este posibil. Ai 2-3 locuri foarte OK. Nu găsești amenajări turistice, dar peisajul este tare plăcut.


Abonează-te la Newsletter

Prin abonare îți exprimi acordul pentru utilizarea datelor personale. Vom utiliza aceste date pentru a îți transmite articole și știri faine.

Lasă un comentariu mai jos:

3 thoughts on “Un loc pe care să-l pui pe listă: Cheile Dobrogei”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.