Cetățile Dobrogei. Idei de trasee rutiere

Dobrogea este superbă din punct de vedere peisagistic și istoric, iar cel mai bine o vizitezi cu mașina. Îți vom aminti, imediat, informații despre câteva dintre cetățile Dobrogei, cât și idei de trasee rutiere, prin care le poți accesa cum trebuie 😊.

Cetatea Enisala

Peisajul de la Cetatea Enisala este demn de film, iar dacă prinzi și un apus, vei avea o experiență frumoasă. Este genul de fortăreață care ne place cel mai mult, datorită priveliștii generoase, oriunde te-ai uita.

Cum este cocoțată pe un deal, cu calcar jurasic, poți vedea câmpiile aride ale Dobrogei, dar și Marea Neagră. Așa am crezut inițial, apoi ne-am amintit de lacurile Razim și Babadag. Însă, să știi că aici a fost cândva Marea Neagră. Tocmai de asta genovezii ar fi construit această cetate cu rol strategic și militar, care a mai fost stăpânită de bizantini și otomani. Asta până când nu a mai avut ieșire la mare, cordoanele de nisip formând lacurile din prezent.

  • Interiorul cetății este golaș;
  • Nu rata să intri în mini-muzeul cu ceva informații despre zonă;
  • Parcare există, imediat cum pornești urcușul pietonal spre cetate, dar și undeva la poalele dealului. Aici este mai degrabă o improvizație pe câmp, dar poate fi o alternativă dacă nu găsești locuri sus.

Cetatea Histria

Noi am prin un pic din apus la Cetatea Histria. Situl arheologic este unul vast și nu este de bifat chiar în fugă. Este atât de multă istorie aici, încât nouă ni s-a părut emoționantă vizitarea. Practic, Histria este cel mai vechi oraș-cetate din țara noastră, coloniștii greci din Milet fiind cei care au dat naștere acestui loc antic. Și aici a fost cândva deschidere la Marea Neagră, iar în prezent regăsim Lacul Sinoe.

  • Cel mai mult la înfățișarea cetății ne-a supărat faptul că unii îl consideră un loc de aruncat gunoi sau făcut nevoi;
  • Muzeul de Arheologie considerăm că trebuie văzut, pentru a înțelege lucruri. Din păcate, noi am ratat ultima intrare;
  • Cherhanaua de aici nu este o idee rea, doar că restaurantul acceptă evenimente, iar lumea îl cam critică pentru gălăgie. Nici la preparatele din pește nu stau prea bine cu recenziile. Nu l-am testat, era o nuntă.

Citește și:  Un loc pe care să-l pui pe listă: Cheile Dobrogei

Cetatea Argamum

Se pare că este o așezare mai veche ca Histria, dar nu știm dacă treaba asta este consemnată oficial. Cetatea Argamum o găsești în Jurilovca, la Capul Doloșman. Peisajul de aici este minunat, fiind genul ăla de coastă stâncoasă, cum mai vezi pe la vecinii bulgari, gen Cap Kaliakra. Practic, este locul unde podișul Babadag își dă întâlnire cu lacul Razim. Da, și aici era, cândva, golful Mării Negre.

Argamum este într-o stare foarte proastă de degradare, cu greu poți distinge ceva. Aici găsești un mormânt antic (sau tumul), care se pare că ar fi tocmai al întemeietorului cetății.

  • Drumul este de macadam. Din parcare până la capul Doloșman este un pic de mers pe jos. Am văzut niște mașini ajungând până pe platou, asta în condiții de rezervație naturală;
  • Nu există ghidaj sau informații turistice. Poate paznicul să-ți spună unele informații interesante.

Idee de traseu rutier: Constanța/litoral – Cetatea Enisala – Cetatea Argamum – Cetatea Histria. Orice combinație de vizitare ai alege, ia-o și prin Rezervația Naturală Babadag.

Cetatea Adamclisi

La Adamclisi trebuie să acceptăm faptul că avem un monument, dar și o cetate, care comemorează celebrele victorii romane. Este momentul să vă reamintiți de luptele dintre Decebal și Traian.

Monumentul Triumfal Tropaeum Traiani, care are la bază calcarul, este restaurat de curând. Rolul său, după cum spune și numele, era să aducă onoruri Romei, fiind practic o manifestare artistică de propagandă imperială romană. La exteriorul său, de jur împrejur, vedem scene din luptele daco-romane.

Cetatea Tropaeum Traiani este undeva mai jos, în vale, la vreo 2 km de Monumentul Triumfal. Nouă ni s-a părut interesantă cetatea asta și, mai în glumă, mai în serios, porțile de intrare ne-a dus cu gândul la Tomb Raider. Se pare că cetatea a fost adusă la rang de municipiu, ceea ce era mare lucru pentru vremurile alea.

  • Monumentul nu se poate vizita la interior. Persoana de la bilete ne-a spus că la interior sunt, în condiții speciale, ruinele de altădată. Parcul poate fi muuult mai bine îngrijit și pus în valoare;
  • Ai acces rutier bun și parcare generoasă în ambele locuri.

Citește și:  3 zile prin Dobrogea cu mașina

Cetatea Capidava

Cetatea Capidava este situată pe malul Dunării, între Cernavodă și Hârșova. Aici a fost un castru roman, ce a făcut parte dintr-un sistem defensiv complet al romanilor în această zonă. Deși a fost restaurată recent, cercetările sunt în continuă dezvoltare. Drumul până acolo, cum ieși de pe A2, este plăcut de parcurs.

Denumirea ar fi una getică și înseamnă Cetatea de la Cotitura, aici fiind un loc extins, unde Dunărea, într-adevăr, face o cotitură 😊.

  • Noi am fost imediat după restaurare și am prins intrare gratis. Probabil au pus taxă de vizitare;
  • Ne-a plăcut ideea, dar parcă ne-a și displăcut aspectul de “prea modern”.

Idee de traseu rutier: Cetatea Adamclisi – Cetatea Capidava via Medgidia, cu posibilitate de continuare spre Hârșova (Canarale)

Așadar, credem că ai găsit niște idei de weekend prin Dobrogea sau, de ce nu, în timpul unui sejur la mare. Din Constanța/stațiunile litorale, drumurile și atracțiile Dobrogei pot fi descoperite destul de ușor.


Abonează-te la Newsletter

Prin abonare îți exprimi acordul pentru utilizarea datelor personale. Vom utiliza aceste date pentru a îți transmite articole și știri faine.

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.