Băile Imperiale Austriece din Herculane

Am fost în Băile Herculane în 2009 și 2015. La ultima vizită, deși cuprinși de sentimentul tristeții și neputinței pentru cea mai veche stațiune din România!, parcă simțeam, în naivitatea noastră, că lucrurile se pot schimba într-un mod pozitiv.

Frumusețea unică în Europa!, de care vorbea împăratul Franz Joseph al Austriei în anul 1852, probabil nu va mai fi readusă niciodată în Băile Herculane. Una dintre cele mai mari concentrații de sulf din Europa!, puternicele aeroionizări cu efecte terapeutice și izvoarele termale descoperite de împăratul Traian – ce de superlative în ruină! – puteau face din Băile Herculane o adevărată stațiune pentru turismul balnear european!

Cea mai recentă știre despre Băile Herculane, cu prăbușirea acoperișului Băilor Imperiale Austriece – una dintre cele mai frumoase clădiri din stațiune, confirmă situația tristă de aici. Și mai confirmă faptul că nu putem să protejăm și să restaurăm VALORI.

Fotografii cu Băile Imperiale Austriece (arhivă personală 2015)

“În această cabină și-a făcut cura balneară împăratul Austro Ungariei Francisc Iosif I”
“Apele Sfinte ale lui Hercules de la Mehadia”
“Prea ilustrul barbat Calpurnius Julianus din Legiunea a V-a Macedonica, legat imperial, guvernator al privinciei Moesia s-a achitat bucuros de fagaduinta sa fata de Hercule, divinitatea locului, si a izvoarelor termale”


 

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.