Băile Imperiale Austriece din Herculane: să salvăm ce se mai poate salva!

Am fost în Băile Herculane în 2009, 2015 și 2021. Următoarea vizită? 2027 😀 .

La ultima vizită, în august 2021, deși cuprinși de sentimentul tristeții și neputinței pentru cea mai veche stațiune din România!, parcă simțeam, în naivitatea noastră, că lucrurile se pot schimba într-un mod pozitiv. Ne-am bucurat totuși de faptul că oamenii vin să se plimbe pe aici. Abia am găsit un loc de parcare, fiind destule mașini în stațiune.

Frumusețea unică în Europa, de care vorbea împăratul Franz Joseph al Austriei în anul 1852, cel mai probabil nu va mai fi readusă niciodată în Băile Herculane, cu tot efortul unora. Una dintre cele mai mari concentrații de sulf din Europa, puternicele aeroionizări cu efecte terapeutice și izvoarele termale descoperite de împăratul Traian – ce de superlative în ruină! – puteau face din Băile Herculane o adevărată stațiune pentru turismul balnear european.

În 2019, s-a prăbușit acoperișul Băilor Imperiale Austriece (sau Băile Neptun) – una dintre cele mai frumoase clădiri din stațiune (știre). În prezent, se încearcă salvarea lor și a patrimoniului valoros din stațiune prin proiectul Herculane Project. Partea faină e că oricine poate contribui la asta. Dacă nu poate fi readusă la frumusețea de altădată, hai măcar să nu dispară de tot. Implică-te aici.

Fotografii cu Băile Imperiale Austriece (arhivă personală 2015)

“În această cabină și-a făcut cura balneară împăratul Austro Ungariei Francisc Iosif I”
“Apele Sfinte ale lui Hercules de la Mehadia”
“Prea ilustrul barbat Calpurnius Julianus din Legiunea a V-a Macedonica, legat imperial, guvernator al privinciei Moesia s-a achitat bucuros de fagaduinta sa fata de Hercule, divinitatea locului, si a izvoarelor termale”


 

Abonează-te la Newsletter

Prin abonare îți exprimi acordul pentru utilizarea datelor personale. Vom utiliza aceste date pentru a îți transmite articole și știri faine.

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.