Piața de Crăciun de la Viena – Rathausplatz

La Târgul de Crăciun de la Viena, organizat în piața Rathausplatz, în fața superbei clădiri a primăriei orașului, am ajuns în cadrul unui circuit cu autocarul organizat de agenția de turism Interra Travel. Nu am stat foarte mult sau pe cât ne-am dorit, însă ne-am făcut o idee asupra celui mai faimos Târg de Crăciun al Vienei.

Când începe târgul de Crăciun din fața Primăriei?

Anul acesta, târgul de Crăciun din piața Rathausplatz s-a deschis pe 16 noiembrie și se încheie pe 26 decembrie 2018. Așadar, dacă vrei să îl vizitezi, poți să alegi un city-break (poți căuta zboruri mai accesibile cu Laudamotion și cazare pe Booking sau Airbnb, în funcție de preferințele tale) sau poți achiziționa un pachet turistic de tip circuit cu autocarul în această perioadă.

 

Rathausplatz din Viena. It’s a kind of magic!

Viena are o tradiție îndelungată în organizarea târgurilor de Crăciun, primul fiind menționat în anul 1298 (Krippenmarkt). Se pare că în Rathausplatz, primul târg de Crăciun (Christkindlmarkt) a fost organizat în anul 1975. Aici vei găsi cel mai mare și cunoscut târg de sezon al Vienei, care primește lejer 3-4 milioane de vizitatori anual. Bineînțeles că este turistic și aglomerat, dar are un farmec aparte.

Târgul, amplasat fix în fața Primăriei din Viena, atrage prin magia unor aspecte esențiale: pe lângă mâncărurile și băuturile clasice sau tradiționale, la căsuțele comercianților găsești jucării și ornamente din lemn, care parcă te poartă printr-o poveste. Nu sunt kitchuri, sau cel puțin noi nu prea am observat să fie. Din contră, găsești foarte multe produse handmade! „Made in China” sau „3 la un Euro”… în alte târguri!

 

Atmosfera este completată de tradiționalul brad de Crăciun, care în fiecare an provine din regiunii diferite ale Austriei. Anul acesta este adus din regiunea Carinthia, măsoară undeva la 28 m înălțime și este împodobit cu cca. 2.000 de luminițe. Este poziționat în simetrie cu turnul central al Primăriei! Iar pentru ca povestea să fie deplină, poți opta și pentru o plimbare pe gheață pe patinoarul amenajat în târg.

Impresii și Recomandări
  • Târgul de Crăciun din Rathausplatz este atractiv din cel puțin 2-3 motive: admiri arhitectura neo-gotică a unei clădiri simbol; te apropii de esența unui târg de Crăciun conceput așa cum trebuie (vezi mai sus de ce); vrei nu vrei, ești învăluit de atmosfera sărbătorilor și de o senzație feerică minunată, efect al primelor două motive, dar și al vinului cald și aromat! 😀

  • Între city-break și circuit (organizat de o agenție de turism), recomandăm mai degrabă un city-break – asta dacă vrei să vizitezi doar Viena, cât și cum vrei tu. Noi am fost un pic dezamăgiți de ziua dedicată târgului de Crăciun din Viena (circuit organizat de Interra Travel), deoarece nu s-a respectat întocmai programul de vizită din desfășurător și nu ne-am putut bucura pe îndelete de târg (e de la sine înțeles că vom reveni 😊). Ideal ar fi un circuit care să includă mai multe ore în Viena sau să aibă o înnoptare.
  • Musai de încercat vinul fiert cu scorțișoară și punci-ul. Nu le cumpăra în recipient de unică folosință, alege cănuțele foarte faine disponibile în mai multe modele, care îți vor rămâne drept amintire! De asemenea, fiindcă nu faci asta în fiecare zi, nu rata momentul să îți construiești propriul trenuleț din lemn, așa cum am făcut și noi! 😀


 

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.