Castelul Corvinilor: ce vezi, de cât timp ai nevoie, când să-l vizitezi și alte impresii

Ne-am dorit de mult timp să ajungem la Castelul Corvinilor, însă distanța față de București ne-a incomodat de fiecare dată. Cam logic, sunt vreo 6 ore până acolo. Însă, în cele din urmă, am organizat un circuit care includea zona Hațeg-Hunedoara și, fără să stăm pe gânduri, l-am inclus pe lista de locuri și atracții 😊.

Ce vezi la Castelul Corvinilor

Vezi un castel gotic unic în România și foarte apreciat la nivel european, alături de Castelul Peleș și Bran. Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost inclus în “Top 10 destinații de basm din Europa”. Arhitectura militară impozantă, de secol 15, este elementul principal de atracție exterioară, iar Palatul Mare impresionează prin detaliile arhitecturale de inspirație franțuzească.

La exterior sunt 7 turnuri de apărare pe care le poți admira (nu mai vezi în România o astfel de expunere interesantă), iar la interior sunt zone impresionate demne de un castel regal, precum Loggia Matia, Sala Cavalerilor, Sala Dietei sau Sala Domnițelor.

Legat de castel, pe scurt, există 4 mari perioade în evoluția lui: etapa cetate/castru din piatră (sec. 13-14), etapa de construcție castel din vremea lui Iancu de Hunedoara/Matei Corvin (sec. 15-16), etapa lui Gabriel Bethlen care aduce modificări renascentiste importante (sec. 17), respectiv etapa actuală de restaurări și consolidări, precum și proiecte pentru viitor (cum ar fi construirea unui sat medieval în jurul castelului).

De cât timp ai nevoie pentru a vizita Castelul Corvinilor

Recomandăm cel puțin 1.5-2 ore pentru a vizita într-un ritm normal toate sălile și încăperile disponibile pentru vizitare. Noi am fost mulțumiți de timpul ăsta alocat. Sub 1 oră timp la dispoziție pentru vizitare credem că nu este o idee prea bună, dar tu decizi.

Când să vizitezi Castelul Corvinilor

Oricând, dar nu în weekend 😊. Castelul Corvinilor are program de vizitare chiar și lunea, dar după ora 12. Dacă ai posibilitatea, noi am recomanda să-l vizitezi în intervalul marți-joi. Foarte posibil să fie mult mai lejer.

Ce zice lumea

Printre principalele aspecte negative, pe baza recenziilor Google, menționăm cu ghilimele:

  1. castelul este gol la interior (nu ai ce să vezi)
  2. bilet scump pentru experiența oferită
  3. lipsă ghidaj/informații în spațiile de vizitare
  4. obiectiv turistic mereu în restaurare (schele)
  5. curățenia interioară (praf, murdărie etc.)

Ce zicem noi 😊

  • Chiar dacă interiorul nu este mai deloc mobilat (și unde este nu sunt piese originale), are destule elemente arhitecturale interesante. Afirmația “nu ai ce să vezi la interior” ține de perspectiva fiecăruia și de interesul pentru detaliile arhitecturale. Noi zicem că ai ce să vezi.
  • Biletul nu ni se pare neapărat scump, dar în prețul său se poate oferi o hartă a castelului. De exemplu, la Castelul Kronborg am primit o hartă care să ne ajute la orientare. Dacă se mai adaugă și un suvenir, deja vorbim de un marketing bine făcut.
  • Problema ghidajului (există, dar cu rezervare și contra-cost) și informații spații vizitare (sunt pe alocuri mici descrieri) s-ar putea rezolva dacă s-ar intra pe grupuri, la un anumit interval de timp (și nu haotic ca acum), alături de un ghid.
  • Obiectivul este într-adevăr într-un proiect de restaurare cu fonduri europene până undeva în 2022. Însă mereu apar lucrări, descoperiri sau alte probleme.
  • Sincer nu am fost atât de atenți la curățenia interioară, dar fără doar și poate există mult praf depus, geamuri murdare, pânze de păienjeni și alte aspecte dintr-astea. Nici nu credem că a fost vreodată curat lună acest castel 😊.
  • Este foarte dificil să faci selfie sau fotografii de grup. Mai ales pe pod. Adică faci, dar toată lumea e pe lângă tine și tu pe lângă ei. Și la interior te cam lupți cu lumina difuză a încăperilor.
  • Nu știm cum este de luni până vineri, dar să-l vizitezi în weekend nu e o idee tocmai bună ☹. Puhoi de oameni am găsit într-o zi de sâmbătă. Într-un fel ne-a părut un pic rău că nu am putut programa vizita într-o zi din cursul săptămânii.
Cu ai noștri 🙂
Noi suntem dordetur 👋

Abonează-te la Newsletter

Prin abonare îți exprimi acordul pentru utilizarea datelor personale. Vom utiliza aceste date pentru a îți transmite articole și știri faine.

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.