Am colindat Praga. Cum a fost la Piața de Crăciun?

Nu suntem atât de travel addicted de vizitarea piețelor de Crăciun. De fapt, rectific. Eu, Alexandru, nu prea sunt așa de pasionat. 😊 Însă recunosc, până la urmă: prilejul a fost suficient de interesant pentru a scrie rândurile care urmează. În plus, am bifat și o astfel de experiență în afara granițelor României.

Deși asemenea piețe transmit de obicei aceleași sentimente de iarnă/sărbători, Piața de Crăciun întâlnită la Praga se diferențiază prin arhitectura centrului vechi și specificul cehesc – elemente unice de care am rămas plăcut surprinși.

 

Când începe târgul de Crăciun de la Praga?

Cehii intitulează momentul ăstaVánoční trhy și știu să-l valorifice cu toate forțele posibile, fără a da impresia că exagerează cu ceva.

 

Intră în circuitul celor mai mari și mai frumoase piețe de Crăciun

 

Anul acesta, piața de Crăciun se deschide pe 01 decembrie și se încheie pe 06 ianuarie 2019. Astfel, la Praga, avem unul dintre cele mai de durată târguri de Crăciun din Europa – 37 de zile!

Credem că este un avantaj și oferă, practic, timp destul pentru a rezerva câteva zile aici, fie că vrei înaintea Crăciunului (cum am făcut noi), în săptămâna dintre Crăciun și Anul Nou sau chiar imediat după Revelion.

 

Piața Orașului Vechi. Feel the magic!

Piața Orașului Vechi/Old Town Square/Staroměstské náměstí este cea mai importantă piață a orașului, un spațiu cultural-istoric extrem de valoros pentru întreg spațiul european. Totodată, este cea mai veche piață din Praga, având nu mai puțin de 9000 de mp.

În trecut, piața era locul de întâlnire al negustorilor de orice fel, fiind și scena unor execuții/brutalități tragice din istoria întregii țări. Astăzi este un loc pentru evenimente, festivaluri, promenadă, turism etc.

Cel puțin 3 obiective îți vor atrage atenția: Biserica Sf. Maria din Tyn (cu cele două turnuri botezate Adam și Eva), eleganta catedrală barocă Sf. Nicolae sau Primăria cu Ceasul Astronomic.

 

Luminițe, colinde, gastronomie locală. Toate încadrate de arhitectura superbă a Pragăi.

 

Bradul natural prezent în piață, încărcat cu peste 2000 de beculețe, este adus din frumoasele păduri ale Boemiei Centrale, fiind piesa de rezistență. Spectacolul de lumini și sunet oferit este unul dintre momentele cheie ale târgului. Nu îl ratați!

Atmosfera, per ansamblu, arată cam așa.

vedere-turn-primarie-praga

old-town-square-praga

piata-orasului-vechi-praga

brad-piata-de-craciun-praga

luminite-piata-craciun-praga

concert-colinde-praga

 

Nu ratați nici Piața Wenceslas…

Aici vei găsi al doilea târg de Crăciun ca importanță din Praga.

Se află cam la 10 minute de mers pe jos din Piața Orașului Vechi. (hartă)

Atmosfera este un pic mai diferită, dar merită să ajungi: multe buticuri cu bunătăți și suveniruri, zonă cu restaurante, cafenele și alte magazine pentru shopping. 😛 Bineînțeles, nu lipsește bradul de Crăciun – de data asta artificial.

Piața Wenceslas (după numele Regelui Wenceslas al Boemiei) este și a doua piață, ca importanță, din oraș.

brad-wenceslas-praga

piata-de-craciun-wenceslas-praga

craciun-wenceslas-praga

praga-dordetur

 

Cehii, Crăciunul și ateismul

Cehii iubesc Crăciunul, atmosfera sărbătorilor, întâlnirea cu prietenii în piață la un pahar de vin fiert și un cârnat cu varză. Să nu crezi că este o chestie pur turistică. Într-adevăr, au priceperea promovării acestui târg, dar o fac într-un mod plăcut și par și ei la fel de încântați precum turiștii.

Paradoxal, cam 70% dintre ei se declară atei sau neaparținând niciunei religii. Este una dintre țările europene cu cele mai mari rate de ateism. Ha!

 

Impresiile noastre:
  • Accesul la aceste târguri ni s-a părut foarte facil. Au un centru istoric compact, gândit parcă pentru plimbare. Recomandăm să folosești rețeaua de metrou. Pentru zonele centrale, oricare dintre următoarele stații sunt OK: Staromestska (linia A), Namesti Republiky (lina B), Mustek (liniile A & B);
  • Intrarea în ambele piețe menționate (Old Town Square și Wenceslas Square) este gratuită, bineînțeles. Însă cu greu te poți abține să nu cheltuiești ceva. Fie că vorbim de un vin fiert (sec sau cu miere – cel cu miere parcă e muuult prea dulce), ceva bunătăți cehești sau de achiziționarea unui suvenir tradițional – obiecte artizanale din lemn, sticlărie de Boemia etc.;
  • Noi nu o considerăm neapărat o destinație în care să îți petreci Crăciunul sau Revelionul, însă cu siguranță o recomandăm pentru o vizită în preajma sărbătorilor de iarnă. Ai avea nevoie cam de minimum 2-3 zile întregi.

Scrie un comentariu

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.