Am “colindat” prin Piața de Crăciun de la Praga 🎄

Piața de Crăciun de la Praga se diferențiază prin arhitectura centrului vechi și specificul cehesc – elemente unice de care am rămas plăcut surprinși. Cehii intitulează momentul ăstaVánoční trhy și știu să-l valorifice cu toate forțele posibile, fără a da impresia că exagerează cu ceva.

La Praga, avem unul dintre cele mai de durată târguri de Crăciun din Europa! Credem că este un avantaj și oferă, practic, timp destul pentru a rezerva câteva zile aici, fie că vrei înaintea Crăciunului (cum am făcut noi), în săptămâna dintre Crăciun și Anul Nou sau chiar imediat după Revelion.

Piața Orașului Vechi. Feel the magic!

Piața Orașului Vechi/Old Town Square/Staroměstské náměstí este cea mai veche piață din Praga, având nu mai puțin de 9000 de mp. Sunt 3 obiective care îți vor atrage atenția: Biserica Sf. Maria din Tyn (cu cele două turnuri botezate Adam și Eva), eleganta catedrală barocă Sf. Nicolae și Primăria cu Ceasul Astronomic.

Luminițe, colinde, gastronomie locală. Toate încadrate de arhitectura superbă a Pragăi.

Bradul natural prezent în piață, încărcat cu peste 2000 de beculețe, este adus din frumoasele păduri ale Boemiei Centrale, fiind piesa de rezistență. Spectacolul de lumini și sunet oferit este unul dintre momentele cheie ale târgului. Nu îl rata! 🙂

vedere-turn-primarie-praga

old-town-square-praga

piata-orasului-vechi-praga

brad-piata-de-craciun-praga

luminite-piata-craciun-praga

concert-colinde-praga

Nu rata Piața Wenceslas

Aici vei găsi al doilea târg de Crăciun ca importanță din Praga. Se află cam la 10 minute de mers pe jos din Piața Orașului Vechi (hartă). Piața Wenceslas (după numele Regelui Wenceslas al Boemiei) este și a doua piață, ca importanță, din oraș.

Atmosfera este un pic mai diferită, dar merită să ajungi: multe buticuri cu bunătăți și suveniruri, zonă cu restaurante, cafenele și alte magazine pentru shopping. 😛 Bineînțeles, nu lipsește bradul de Crăciun – de data asta artificial.

brad-wenceslas-praga

piata-de-craciun-wenceslas-praga

craciun-wenceslas-praga

praga-dordetur

Cehii, Crăciunul și ateismul

Cehii iubesc Crăciunul, atmosfera sărbătorilor, întâlnirea cu prietenii în piață la un pahar de vin fiert și un cârnat cu varză. Să nu crezi că este o chestie pur turistică. Într-adevăr, au priceperea promovării acestui târg, dar o fac într-un mod plăcut și par și ei la fel de încântați precum turiștii. Paradoxal, cam 70% dintre ei se declară atei sau neaparținând niciunei religii. Este una dintre țările europene cu cele mai mari rate de ateism.

Impresii și Recomandări

  • Accesul la aceste târguri ni s-a părut foarte facil. Au un centru istoric compact, gândit parcă pentru plimbare. Recomandăm să folosești rețeaua de metrou. Pentru zonele centrale, oricare dintre următoarele stații sunt OK: Staromestska (linia A), Namesti Republiky (lina B), Mustek (liniile A & B);
  • Intrarea în ambele piețe menționate (Old Town Square și Wenceslas Square) este gratuită, bineînțeles. Însă cu greu te poți abține să nu cheltuiești ceva. Fie că vorbim de un vin fiert (sec sau cu miere – cel cu miere parcă e muuult prea dulce), ceva bunătăți cehești sau de achiziționarea unui suvenir tradițional – obiecte artizanale din lemn, sticlărie de Boemia etc.;
  • Noi nu o considerăm neapărat o destinație în care să îți petreci Crăciunul sau Revelionul, însă cu siguranță o recomandăm pentru o vizită în preajma sărbătorilor de iarnă. Ai avea nevoie cam de minimum 2-3 zile întregi.

Abonează-te la Newsletter

Prin abonare îți exprimi acordul pentru utilizarea datelor personale. Vom utiliza aceste date pentru a îți transmite articole și știri faine.

Lasă un comentariu mai jos:

1 thought on “Am “colindat” prin Piața de Crăciun de la Praga 🎄”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.