Praga. Orașul perfect pentru arhitectură, plimbare și bere

“Parisul Estului”, “Mama Orașelor”, “Orașul de Aur al Europei” sau “Orașul Celor 100 de Turnuri”. Cu atâtea alinturi frumoase se vorbește despre Praga, încât am zis să vedem despre ce e vorba pe aici. De un lucru ne-am convins. Fără Praga, continentul european ar fi, cu siguranță, mult mai puțin atractiv, atât arhitectural (dai de capodopere în aer liber la tot pasul!), cât și ca “hidratare” cu o gamă variată de beri, bune spre excelente! 🙂

Ce merită să faci?

  • Ia drumul Castelului din Praga (poziționat în poate cea mai frumoasă/îngrijită zonă a orașului). Nu este cel mai frumos castel vizitat, dar este extrem de impresionant prin prisma proporțiilor impunătoare. Unii – Guiness Book 😊 – zic că ar fi chiar cel mai mare castel din lume. Este vorba de un întreg complex, foarte bine securizat, deoarece include și clădiri administrative (cum ar fi Reședința Prezidențială). Cea mai impresionantă catedrală – Sf. Vitus – o găsești tot aici.

plimbare-praga-drum-castel

peisaj-castel-praga

catedrala-vitus-praga

vitralii-catedrala-vitus-praga

  • Plimbă-te prin Centrul Vechi, inclus în Patrimoniul Unesco (Stare Mesto). În Piața Orașului Vechi/Old Town Square/Staroměstské náměstí nu trebuie să ratezi Ceasul Astronomic, care datează din Evul Mediu, și spectacolul oferit de acesta la ore fixe, Turnul Primăriei, de unde poți admira orașul de sus, sau Biserica Fecioarei din Tyn, cu cele două turnulețe splendide.

ceasul-astronomic-praga

ceas-astronomic-seara-praga

biserica-tyn-praga

vedere-turn-primarie-praga

praga-de-sus

  • Podul Carol, peste râul Vltava, reprezintă simbolul orașului Praga. Așa pod pietonal aglomerat rar am mai văzut. Vreo 500 m lungime de statui, artiști, vânzători ambulanți, cerșători, turiști…

podul-carol-din-praga

statuie-ioan-nepomuk-praga

dordetur-pod-carol-praga

raul-vltava-praga

dordetur-carol-praga

  • Piața Wenceslas (cu statuia Regelui Wencelas pe cal), un loc plin de importanță pentru poporul ceh (Revoluția de Catifea, eliberarea Cehiei de sub comunism). Merită să te plimbi un pic pe aici.
  • Vizitează Muzeul Kafka. Kafka este scriitorul național al Cehiei. Experiența, pe alocuri, este tulburătoare, cu niște decoruri și un fundal sonor foarte creepy.

muzeul-kafka-praga

  • John Lennon Wall – nu pleci de-aici fără un vibe fain. O altă atracție pe care o poți bifa.

zidul-lennon-beatles-praga

  • Muzeul Figurilor de Ceară – dacă nu ai mai vizitat un astfel de muzeu până acum, merită încercat. Nu este foarte mare, așa că îți va rămâne timp și pentru alte obiective.

muzeul-figurilor-de-ceara-praga

jim-carrey-praga

  • Nu ai văzut niciodată o “casă care dansează”? Nu-i nimic, o găsești pe strada Rašínovo nábřeží.

casa-care-danseaza-praga

  • În Orașul Nou/Nove Mesto dai de atmosfera modernă a orașului. Găsești magazine pentru shopping (branduri internaționale), locuri de servit masa (aka Burger King) și, în general, chestii comerciale. Tot pe aici poți încerca o experiență funny la Mirror Maze & Kaleidoscopic Cinema.

orasul-nou-praga

experienta-sala-oglinzi-praga

  • Pe Dealul Petrin vei putea admira, pe lângă o altă panoramă asupra Pragăi, un Turn Eiffel local. Noi l-am admirat de la distanță.

turn-eiffel-praga-deal-petrin

La fiecare pas găsești clădiri cu arhitectură interesantă (fie că vorbim de nou sau vechi), străzi care te ademenesc să le străbați (chiar dacă nu sunt turistice) sau pur și simplu îți oferă mici locuri de belvedere pentru a te odihni un pic. Pentru noi Praga a fost o surpriză frumoasă, un oraș pe care îl descoperi prin plimbare. Multă plimbare 🙂.

culoar-arcade-praga

arhitectura-praga

strada-ingusta-cu-semafor-praga

plimbare-pe-strazile-pragai

poduri-praga

lacatele-praga

steag-cehia-praga

Ce ne-a plăcut:

  • Berea, evident! În România nu prea suntem fani bere la draft. Preferăm, pe cât posibil, bere la sticlă. Ei, la cehi, în mare parte, am băut bere la draft. Blondă, neagră. Senzațional de savuroasă, grație hameiului de Boemia!
  • Cam pe același loc cu berea… (😊) arhitectura orașului. O combinație faină între stilurile baroc, gotic, art-nouveau etc. Clădirile, în mare parte, sunt îngrijite.

arhitectura-stradala-praga

  • Atașamentul cehilor față de brandurile lor naționale. Cel mai bun exemplu în acest caz, dar nu singurul, este marca de automobile Skoda. Multe mașini Skoda, tramvaie Skoda…
  • Faptul că te poți plimba în voie – fără a fi dependent de transportul public. Acest lucru este posibil datorită comasării atracțiilor/obiectivelor în câteva zone cheie (Stare Mesto, Mala Strana, Nove Mesto).

obiective-turistice-praga

  • Tonurile de instrumente muzicale din unele locuri. Cehii sunt mari iubitori de muzică jazz și muzică clasică. Și ne-a plăcut atmosfera asta.
  • Având în vedere fluxul enorm de turiști, Praga ni s-a părut un oraș curat. În plus, are o atmosferă aparte și ne-am simțit în siguranță (mai puțin atunci când treceau asiaticii cu selfie-stick-urile…).
  • Transportul în comun, deși nu este super-modernizat, este aproape impecabil. Au niște tramvaie foarte chic de la Skoda, însă vei observa și bătrânele tramvaie Tatra (aka 35/11 din București). Pentru noi, metroul a fost cea mai bună și practică opțiune de a ajunge în zona centrală.

statie-metrou-praga

  • Îți faci griji pentru faptul că nu îți permiți mereu mese în oraș? Poți încerca un Billa sau Kaufland. Găsești și produse interesante, care nu ajung pe la noi.

Ce nu ne-a plăcut:

  • Praga este un oraș FOARTE aglomerat, acceptă cu ușurință turismul de masă, iar ospitalitatea lor nu ni s-a părut cea mai grozavă.
  • Găsești cu greu locuri libere la restaurantele centrale, iar dacă sunteți un grup, găsirea unei mese poate fi o aventură. Cu atât mai mult în perioadele de minivacanțe.
  • Cerșetorii așezați în perimetrul obiectivelor/monumentelor importante.
  • Să plătești cam orice în moneda Euro nu prea se merită, cu toate că sunt țară UE. Am schimbat în coroane cehești (CZK). Tips: schimbă pe cât posibil din țară! 100 CZK= cca. 18.50 Lei

Îți recomandăm…

  1. Fă rost de o hartă turistică a orașului (cere la hotel), trasează locurile pe care dorești să le bifezi, calculează timpul pe care îl ai la dispoziție și distanțele între obiective,  încercând să le grupezi pe zone.
  2. Nu poți părăsi capitala Cehiei fără să savurezi câteva (sortimente de) beri. 😊 Poate cea mai bună bere din Europa. Cea mai cunoscută bere la ei este Pilsner Urquell. Cea mai exportată este Budweiser. Încearcă la draft, am observat că cehii o preferă așa. Faptul că cehii servesc bere dimineața, la prânz și seara nu mai este absolut nicio surpriză!

bere-praga

  1. Intră într-o catedrală – majoritatea găzduiesc diverse evenimente, precum concerte (datorită acusticii foarte bune) sau expoziții. Aaa, cehii se autodeclară atei.
  2. Gastronomia cehilor este greoaie (carne multă), dar sățioasă; nu poți pleca fără încerci un gulaș cehesc cu găluște și mult sos (în foto, la Restaurant Lippert).

gulas-cehesc-praga

  1. Atenție la nota de plată din restaurante și ai grijă ce consumi din ceea ce poți găsi pe masă, pentru că nu e gratis. O masă în oraș, pentru 2 persoane, ar trebui să ducă pe la vreo 20-25 Euro (un fel principal, o bere + bacșiș).
  2. Poți arunca un ochi la City Card Praque pentru transport și obiective turistice (link). Fă-ți un mic plan, fă un calcul aproximativ și s-ar putea să renteze afacerea.

Impresii și Recomandări

Praga este orașul perfect pentru arhitectură, plimbare și bere. 🍺 Ai nevoie de vreo 3 zile întregi pentru a vizita principalele obiective (unele în fugă) și a face cunoștință cu atmosfera orașului Praga. Și 2 zile pot fi de ajuns, depinde însă foarte mult de ce îți propui să faci.

Am recomanda, pe cât posibil, să îl vizitezi primăvara sau toamna. Iarna este mult prea frig (asta dacă nu cumva vrei să vezi târgul de Crăciun), vara este prea cald.


Abonează-te la Newsletter

Prin abonare îți exprimi acordul pentru utilizarea datelor personale. Vom utiliza aceste date pentru a îți transmite articole și știri faine.

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.