Pe plaiuri transilvănene: Saschiz

Comuna Saschiz este o așezare săsească care numără sub 2000 de locuitori (cifră din 2011), cu foarte puțini sași rămași pe aici, din păcate! Se află în județul Mureș, străbătută de E60, la 20 km de Sighișoara și 100 km de Brașov.

În Saschiz am întâlnit o liniște tulburată doar de zgomotele autovehiculelor care circulă pe un E60 (Brașov-Sibiu) căruia i-ar fi stat perfect să nu fi trecut fix prin centrul localității. Un peisaj nealterat într-o atmosferă tipic rurală, umbrit însă de anumite aspecte care, Slavă Domnului, sunt în curs de restaurare!

peisaj-rural-din-saschiz

saschiz-romania-transilvania

casa-saseasca-din-saschiz-transilvania

Saschiz în Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO

Din 1998, Saschiz este în Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO! O contribuție la revigorarea acestui loc din Transilvania o are și Ministerul Turismului Prințul Charles, cu fundația sa. Situl rural Saschiz, sub Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO, cuprinde biserica, turnul, cetatea și ansamblul rural autentic al zonei.

  • Biserica Evanghelică Fortificată Sf. Ștefan a fost construită undeva la sfârșit de secol 15, având un dublu rol: lăcaș religios și loc de apărare. Are o arhitectură gotică faină, dar ce impresionează cel mai mult este înfățișarea exterioară, în stil bastion! Se pot vizita interiorul și podul (foarte interesantă experiența), contra unei sume modice.

biserica-evanghelica-fortificata-saschiz

interior-biserica-evanghelica-saschiz

in-biserica-evanghelica-din-saschiz

orga-biserica-evanghelica-din-saschiz

biserica-evanghelica-saschiz-in-pod

vedere-saschiz-din-biserica-evanghelica

peisaj-verde-rural-rural-saschiz

  • Turnul Bisericii Evanghelice este amplasat chiar lângă biserică, cu ai săi 30 m înălțime fiind cel mai înalt reper al Saschizului! Prezintă o bază pătrată, cu 7 nivele, iar acoperișul este piramidal, îmbrăcat în țiglă colorată și smălțuită. Privindu-i silueta medievală aproape că nici nu trebuia să aflăm că drept model i-a fost Turnul cu Ceas din Sighișoara! Nu se poate vizita, fiind într-o stare de degradare. De asemenea, nu vă bazați pe ceasul turnului, deoarece nu mai funcționează! Totuși vei pierde noțiunea timpului, la propriu!

turnul-medieval-din-saschiz

arhitectura-turn-medieval-saschiz

  • Cetatea de refugiu sau Cetatea Țărănească se observă cocotață fantomatic pe un deal, la cca. 2 km de vatra satului. Deoarece în caz de asediu avea o distanță considerabilă față de sat, Biserica Evanghelică Fortificată, după construcția sa, a devenit mult mai accesibilă pentru aceste situații.

Este ridicată undeva prin secolul 14, având un stil romanic cu elemente gotice, în prezent fiind o ruină acoperită de vegetație. Accesul este mai dificil și pe proprie răspundere. Nu recomandăm pe timp nefavorabil.

Ca idee, zidul de incintă avea 6 turnuri, Turnul Școalei, Turnul Muniției, Turnul Voievodal, Turnul Preotului, Turnul Porții, Turnul Pază care reflectau excelent breslele/ocupațiile. La interior exista o capelă, dar și o fântână, cu (posibile) tunele subterane.

cetatea-din-saschiz-transilvania

Experiențe în Saschiz

  • Vizitează biserica fortificată (ai acces și în pod) și turnul cu ceas din Saschiz
  • Ceramica albastră de Saschiz este probabil cel mai frumos suvenir pe care ți-l poți lua de aici. Există și un atelier de creație unde poți experimenta olăritul. Mai multe detalii aici.
  • Gemul de rubarbă este un produs foarte popular, atestat cu “indicație geografică”! De altfel, în Saschiz are loc și un eveniment cu dedicație, “Sărbătoarea Rubarbei”, în luna mai!
  • Drumeții, plimbări cu bicicleta, activități tradiționale locale. Poți lua legătura cu Casa de pe Deal.

Impresii despre Saschiz

Saschiz este foarte accesibil datorită poziționării pe drumul dintre Brașov și Sibiu (E60), fără a fi nevoie practic să ieși de pe traseul ăsta. Oricând ești pe acest drum, oprește-te puțin la biserica fortificată și turnul cu ceas. Saschizul nu are prea multă viață, dar într-un fel ne-a plăcut foarte mult acest aspect. Este o destinație mai degrabă de tranzit, însă te poți lungi cu câteva activități specifice locului.

__

Saschizul intră în renovare!

O veste foarte așteptată este faptul că Turnul și Cetatea din Saschiz intră într-un proces de renovare. Sunt  construcții care aveau nevoie urgentă de consolidare și restaurare pentru a nu le pierde definitiv și pentru a intra activ în circuitul turistic-cultural al localității. Termenul de finalizare, teoretic, ar fi undeva prin anul 2020… Sperăm să revedem Saschizul la adevăratul său potențial turistic!

Dacă are cineva imagini și/sau informații cu privire la starea obiectivelor aflate în proces de restaurare, îl rugăm să lase un update în comentarii. Mulțumim! 


 

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.