Insula Thassos: plaje și atracții turistice în Aliki

La vreo 30 km de Limenas, în sud-estul insulei Thassos, te poți bucura de câteva atracții turistice localizate în stațiunea Aliki/Alyki. Dacă nu ai mașină sau nu vrei să închiriezi un scuter, poți alege fără griji transportul public local, așa cum am făcut și noi!

Spre Aliki!

Sit arheologic

Se pare că așezarea antică existentă aici era dedicată “patronilor marinarilor”, care suntem convinși că ascund multe povești marinărești în portul situat chiar lângă sit. Există informații cu privire la prezența zeului Apollo sau chiar la o regină a Egiptului cu numele de Alyki… Oricare ar fi adevărul, te poți plimba printre ruine sub briza ușoară a mării. Nu este cel mai spectaculos sit arheologic al Greciei, însă este fain de văzut în contrast cu albastrul-verzui al mării Egee și pădurea verde de pini!

sit-aliki

sit-aliki

sit-aliki

Cariera de marmură

Nu trebuie să o ratezi, fiind simbolul principal al locului și al insulei! Cariera de marmură de la Aliki, în prezent abandonată, se pare că ar fi fost una dintre cele mai mari și productive cariere de acest fel din vremurile antice. Este amenajată o potecă de-a lungul țărmului și o să găsești rapid peisajul dezvăluit de carieră, adică niște plăci imense de marmură albă ieșite la suprafață și scăldate de mare. Chiar merge de un photo-shooting pe aici! 😊

Poți încerca să ajungi și la Mănăstirea Sf. Mihail, unde te poți bucura de o frumoasă priveliște de la înălțimea unui deal. Noi nu am mai ajuns, dar poate o faci tu!

Plajele din Aliki

În Aliki găsești două plaje, așezate în golfulețe, despărțite de pădurea de pini. Prima plajă este chiar lângă situl arheologic, fiind mai puțin aglomerată și parcă mai sălbatică, iar cealaltă se observă de la șoseaua principală, fiind aglomerată și cu un aer comercial. La cea din urmă poți ajunge și continuând traseul sit arheologic – carieră de marmură – pădurea de pini; practic faci un înconjur al zonei să ajungi la ea.

Plaja de lângă situl arheologic
Plaja mai populară din Aliki
Peisaj în urma incendiului din anul 2016

Am citit afirmații precum “cele mai frumoase plaje din Thassos sunt în Aliki”. Noi nu suntem de acord, dar putem să afirmăm că, într-adevăr, așezarea Aliki este foarte pitorească, cu un farmec aparte în Thassos!

Impresii din Aliki

  • Așezarea Aliki (la bază este un sat, fost port pentru transportul marmurei albe) este foarte pitorească, văzută de la înălțimea șoselei și nu numai;
  • Situl arheologic și, mai ales, cariera de marmură fac din Aliki un loc aparte al insulei. Merită să le vizitezi dacă ajungi în Thassos!
  • Plajele, în număr de două, nu sunt cele mai frumoase, însă au un peisaj simpatic datorită poziționării în golfulețe. Noi am stat la plaja dinspre șosea; este mai aglomerată și amenajarea nu este prea grozavă: fâșia de nisip este cu pietricele, iar în apă dai de pietre alunecoase/ascuțite ce pot fi periculoase pentru tălpi – recomandăm papuci de apă;
  • Apa mării este de culoare verzuie și destul de limpede. Ni s-a părut cam rece față de alte locuri de pe insulă, cu toate că era destul de cald afară; ori a fost ceva de moment, ori e un loc mai umbros datorită poziționării/prezenței pădurii de pini;
  • Tavernele sunt foarte aproape de plajă (practic lipite una de cealaltă și îți dau un sentiment de claustrofobie); în plus, practică prețuri cam măricele și diverse șiretlicuri! De exemplu, taverna Limanaki încerca să ne ofere șezlong “gratis” doar dacă serveam masa de prânz.

 

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.