Sunt așa entuziasmat că am ajuns (într-un final) să scriu articolul ăsta, încât nici nu știu cum să încep. Însă este cu siguranță momentul perfect, deoarece aventura “Road to Madrid” s-a încheiat așa cum îmi imaginam din 2005 încoace, cu al șaselea trofeu UEFA Champions League în vitrină! 😊
Anfield Road. Un vis devenit realitate!
Visam că voi ajunge pe Anfield Road, stadionul unde Liverpool F.C. își joacă meciurile de “acasă”. Îl știam, desigur, din imaginile de pe google sau din transmisiunile TV, însă sentimentul pe care l-am avut la fața locului este de nedescris. Bineînțeles, totul s-a amplificat și datorită faptului că iubesc spiritul acestei echipe de fotbal.
Pe Anfield Road nu mergi niciodată singur (așa cum spune și celebrul imn), așadar <dordetur> a fost prezent în echipă completă 2.0, cu Cristina alături de mine. #YNWA
Excursia de o zi în orașul Liverpool a fost inclusă în itinerariu încă din primul moment când am știut că vom ajunge la Londra (link aici). Experiența putea fi și mai mișto, dar nu ne-a ieșit. Cu o zi înainte, pe Anfield Road s-a jucat derby-ul local Liverpool vs. Everton, însă biletele solicitate printr-o agenție specializată ni s-au părut muuult prea scumpe pentru bugetul alocat întregii aventuri în Anglia. Așa că pentru un meci pe viu (cu toate că i-am mai văzut live, în România, cu Unirea Urziceni), va fi necesar un alt vis! 😊
Bilete de tren Londra – Liverpool
Biletele de tren (gara London Euston – gara Liverpool Lime Street/retur, cursă directă) au fost achiziționate online, cu 2 zile înaintea călătoriei, via site-ul GoEuro (acum se numește Omio – link aici). Pentru 2 adulți am plătit 150 de Lire; condițiile de transport au fost foarte bune, durata a fost puțin peste 2 ore.
Poți să ieși mai ieftin dacă le rezervi din timp (noi nu am știut cu exactitate ziua plecării), alegi să faci 1-2 schimburi pe traseu sau nu ții foarte mult la ideea de a ajunge cât mai repede posibil.
Bine de știut! Biletele le-am colectat (tipărit) în gara London Euston, de la automate, pe baza numărului rezervării și cardului bancar cu care am efectuat plata online.
Cum am ajuns din oraș la stadion?
Destul de simplu. Cum am ieșit din gara Liverpool Lime Street am văzut un loc unde soseau/plecau autobuze de transport public, așa că ne-am îndreptat într-acolo. Locul este cunoscut drept Liverpool City Center. Am luat autobuzul 917 din stația St John Lane (reper vis-à-vis de teatrul Royal Court/hotel Marriott). Sunt câteva stații bune de parcurs, iar ca durată ar fi puțin peste 15 minute. Autobuzul ne-a lăsat chiar vis-à-vis de stadionul Anfield. Biletul l-am cumpărat direct de la șofer și a costat 2.20 Lire pe sens/persoană.
Experiența Anfield Road
Am rezervat online turul stadionului cu o zi înainte. Am intrat pe site-ul lui Liverpool F.C., secțiunea Stadium Tours & Experiences (link aici). Noi am fost într-o zi de luni, fără vreun meci sau alt eveniment în ziua respectivă. Verificarea rezervării, înmânarea biletelor și întâlnirea pentru vizită se face în sala de recepție – unde scrie mare la exterior Stadium Tours.
Bine de știut! Se verifică ghiozdanul cu care vii, iar dacă ai troler/bagaj mare să știi că nu ai unde să îl depozitezi și nu te va lăsa să intri în tur/la muzeu etc. Cel puțin așa era situația în 2017.
Pentru 40 de lire (tarif pentru 2 persoane) am făcut un tur ghidat de stadion – LFC Stadium Tour – și am vizitat muzeul clubului – LFC Story. La final, cu extra-costuri, am ajuns și la magazinul oficial al clubului englez – LFC Shop.
Tur de stadion. Vizită muzeu. Shopping
Turul de stadion a început practic din recepție, se urcă câteva niveluri pe scări, se explică treptat istoria clubului, se vizitează locuri amenajate din stadion (bar, sala de conferințe, vestiar), se ajunge fix lângă teren și la banca de rezerve, respectiv lânga celebra peluză “The KOP”. Ăsta ar fi momentul de glorie! Însă cel mai emoționant moment ni s-a părut atunci când s-au deschis “porțile”, după un speech virtual al lui Jurgen Klopp (actualul antrenor al echipei), către priveliștea panoramică asupra Anfield Road! 😊 Durată tur: cca. 1 oră.
Vizitarea muzeului este iarăși impresionantă, cu momente din evoluția de peste 125 de ani a clubului, cu amintirea unor tragedii din istoria fotbalului, cu sala de trofee și cu multe imagini glorioase! Este o activitate esențială dacă vrei să înțelegi ceva din ce înseamnă Liverpool F.C. Durată vizită muzeu: cca. 30 minute.
Nu ai cum să închei experiența pe Anfield Road fără să ajungi în magazinul cu produse dedicate fanilor. Găsești aproape tot ce îți trece prin cap, evident cu sigla LFC, de la produse mai scumpe la produse accesibile. Este imposibil să nu ieși cu ceva de aici! 😊 Durată shopping: până la închiderea magazinului sau terminarea bugetului.
Per total, experiența Anfield Road a fost de-a dreptul MI-NU-NA-TĂ! și merită trăită mai ales dacă ești cormoran! 😀
Cost: peste 200 Lire/2 persoane (transport, tur stadion/vizită muzeu, shopping).
Și, totuși, cum Liverpool F.C.?
16 mai 2001. Ultimul act în Cupa UEFA (actuala Europa League). Finala de la Dortmund dintre Liverpool și Deportivo Alaves. Aveam 12 ani. După acea noapte epică, cum numai Liverpool știe rețeta, s-a înfiripat un sentiment fotbalistic! Scor final 5-4, cu (auto) gol de aur, pentru cormorani. Nu pricepeam exact de ce, dar de atunci am zis… “eu țin cu Liverpool!”.
25 mai 2005. Ultimul act în Liga Campionilor. Finala de la Istanbul dintre Liverpool și A.C. Milan. După încă o noapte epică, cum numai Liverpool știe rețeta, s-a amplificat acel sentiment fotbalistic, într-o pasiune pentru Liverpool F.C.! Scor 3-3 după 120 de minute, respectiv 3-2 pentru cormorani după penaltiuri. “Eu țin cu Liverpool” a devenit o certitudine. Steven Gerrard a devenit jucătorul meu favorit!
01 iunie 2019. Ultimul act în Liga Campionilor. Finala de la Madrid dintre Liverpool și Tottenham. O altă noapte frumoasă, cum numai Liverpool știe rețeta. Mai are rost să spun că am avut emoții (mai ales în amintirea finalei pierdute cu un an în urmă)? Scor final 2-0 pentru cormorani. Cu siguranță nu a fost cea mai epică finală, însă nu despre asta este vorba. We are Liverpool. This means more.
Lasă un comentariu mai jos: