AIRBNB, alternativă pentru cazare + experiența noastră

Pentru cei care încă nu știu mai nimic despre AIRBNB (de la „Air Bed and Breakfast“ ) – nu-i bai, nici noi nu i-am băgat în seamă până anul acesta – putem să vă zicem pe scurt că este o platformă online americană, fondată în 2008 și prezentă în peste 190 de țări, de listări și rezervări propriețăți particulare în scop de cazare. Adică, tu te cazezi în casa particulară a unei gazde din destinația X. Bine, noi am găsit și proprietăți care nu prea au ce căuta pe aici…

Am înțeles că de pe la începutul acestui an (știre aici), AIRBNB ar avea prezență indirectă în România. Sincer, nu știm încă dacă s-au pus pe treabă la noi, dar ar fi un pas înainte.

Și încă un aspect mai soft: AIRBNB nu este nici pe departe un concurent pentru Booking, fiind un business diferit, pe altă direcție. Însă este o alternativă la hotelierii și administratorii de pensiuni. Poate așa unii se mai trezesc din adormire! 😊

AIRBNB alternativă pentru cazare

În primul rând, pentru a vedea și rezerva ce îți oferă platforma în materie de opțiuni de cazare în destinația unde vrei să ajungi, ai nevoie inevitabil de clasicul cont de înregistrare. Noi am preferat să îl facem ca atare, nu prin asocierea cu facebook.

 

interfata-website-airbnb

6 motive pentru care credem că AIRBNB merită interesul tău:

  1. Mod facil și rapid de comunicare cu gazda (notificare via SMS când vine un mesaj nou în inboxul contului). Este clar că prezintă un interes față de tine și te va aborda destul de rapid în legătură cu rezervarea.
  2. Sunt cazuri (citește și experiența noastră de mai jos) când practic gazda nu interacționează absolut deloc cu tine în timpul sejurului. Astfel ai parte de intimitate deplină.
  3. Pentru grupuri (noi am fost 4) ni s-a părut o alternativă excelentă, mai ales pentru o perioadă mai lungă de ședere (peste 2-3 nopți). Suntem 99% convinși că nu găseam o alternativă de cazare, să zicem convențională (pensiune, hotel), mai bună! Așadar, aici poate fi cheia succesului acestui business.
  4. O foarte bună alternativă pentru perioadele aglomerate din sezon/sărbători. Dacă, să zicem, hotelurile/pensiunile sunt pline sau nu îți convine soluția găsită… atunci mai ai o șansă cu AIRBNB.
  5. Plata totală (inclusiv taxe, primirea facturii etc.) se realizează exclusiv ONLINE, cu cardul tău bancar. Nu trebuie să umbli cu cash pentru cazare, nu există tocmeli cu gazda pe această temă.
  6. Te poți împrieteni cu gazda, iar pe viitor – dacă ți-a plăcut experiența avută – poți avea un mic avantaj, bineînțeles dacă proprietatea este disponibilă. Sigur va prefera oameni care au mai fost și s-au dovedit serioși din toate punctele de vedere.

Și (posibil) dezavantaje:

  • Auto-gospodărire: nu ai room-service, nu îți duce nimeni gunoiul, nu îți face nimeni de mâncare etc. – ești ca acasă, dar într-o altă casă! 😊 Beneficiezi practic de toate facilitățile prezente în proprietatea respectivă – poate chiar și de un bonus, cum am avut noi (o sticlă bună de vin, un gem de casă din partea proprietarei etc.)
  • Nu ai recepție ca la hotel/pensiune pentru probleme/informații imediate, dar poți lua legătura cu gazda. Sigur te poate ajuta.

Experiența noastră. Cu AIRBNB la Sinaia

O să îți spunem din capul locului că am ajuns să testăm AIRBNB oarecum la nevoie, după o experință neplăcută cu Turist Info și Vila Aleea din Sinaia – vezi scris aici ce s-a întâmplat.

Așa am ajuns să rezervăm Modern Cozy Villa din Sinaia via AIRBNB. Descrierea proprietății și facilitățile oferite le găsești la o simplă căutare pe site. Nu o să insistăm aici.

Nouă ne-a plăcut pentru că:

  • Proprietate nouă, curată și foarte primitoare. Am fost primii oaspeți, astfel că și noi și gazda am fost practic la prima experiență cu AIRBNB. Asta da împrejurare! 😊 Nu putem spune exact adresa, dar vă putem spune că e bine poziționată cam pentru tot ce înseamnă Sinaia (gară, centru, Peleș…)
  • Comunicarea excelentă cu proprietara, pe care nici măcar nu am văzut-o (apropo de ce am spus mai sus). Mulțumim și pe această cale.
  • Aventură tip treasure hunt de înmânare a cheii și de găsire a locației. Hai că a fost simpatic!
  • Check-out și Check-in flexibil. Ba chiar foarte flexibil, la dispoziția noastră. Ceea ce a fost foarte mișto…

camere-modern-cozy-villa-sinaia-airbnb

interior-modern-cozy-villa-sinaia-airbnb

Și 2 minusuri

  • Lipsă televizor în proprietate (comunicat gazdei, posibil să fie rezolvat acest aspect)
  • Ceva zgomote de la atelierul de lângă (un nene care probabil nu înțelegea conceptul AIRBNB – comunicat gazdei)

Concluzii

Platforma online AIRBNB ni s-a părut ușor de abordat și de încredere (începând de la efectuarea rezervării și până la terminarea efectivă a sejurului), fiind o alternativă de cazare care se poate dovedi foarte bună. Cel puțin nouă așa ne-a fost, iar prima experiență a fost mai mult decât satisfăcătoare.

Pe lângă tot procesul de rezervare, îți recomandăm mare atenție la:

  • Depozitul cerut de gazdă (dacă este menționat) pentru posibilele daune pe timpul șederii – aici e mai complicat și ideal ar fi să nu existe probleme. Adică, să fii cu-minte! 😛 A, sau taxa de curățenie – unii o cer, alții nu!
    Mulțumim Cristian pentru corectare! (vezi secțiunea de comentarii)
  • Condițiile de anulare, în caz că vrei să renunți la rezervare. De menționat că taxele de rezervare ale AIRBNB sunt cam imposibil de recuperat. (informații mai detaliate în secțiunea de comentarii)
  • Host-urile sunt verificate înainte de publicare, DAR citește bine descrierea locației și recenziile de la alți călători (până la urmă, astea contează cel mai mult pe o astfel de platformă).

Lasă un comentariu mai jos:

2 thoughts on “AIRBNB, alternativă pentru cazare + experiența noastră”

  1. Din partea unui fost angajat Airbnb, mici corectari 😛

    Depozitul si taxa de curatenie: Aceste lucruri nu sunt cerute de Host spre a fi platite in mana (orice plata in afara platformei Airbnb este de evitat, avand in vedere ca Airbnb nu poate interveni cu nimic in acest caz (exceptie aici face taxa turistica prezenta in anumite tari, Italia, Spania Portugalia. Taxa de curatenie este deja inclusa in pretul final pe care il platesti la momentul rezervarii.

    Anulare: Aici sunt trei optiuni, in functie de ce tip de Cancellation Policy a ales Host-ul
    Flexibil: iti recuperezi banii daca anulezi cu maxim 24 ore inainte de data, mai putin taxa Airbnb , care este undeva intre 6% si 12%, depinde de cazare si pretul rezervarii (cu cat mai mare pretul, cu atat mai mica taxa)
    Moderat: se poate anula cu pana la 5 zile inainte de data rezervarii, dupa cele 5 zile, poti recupera doar 50% din pretul total (inca o data, mai putin taxa Airbnb, care nu se poate recupera niciodata, decat in conditii extreme, despre care voi vorbi mai jos)
    Strict: Anularea rezervarii cu pana la 7 zile inainte de inceperea acesteia, dupa cele 7 zile, doar 50%
    Super Strict 30 si Super Strict 60: Este vorba de numarul de zile, 30 sau 60 de zile inainte rezervarii pentru 100% (in aceasta categorie fac parte doar locatiile de lux, gen Penthouse si altele, relativ rare)
    Long Term: Aici sunt rezervarile mai lungi sau egale cu 28 de nopti. Se vor taxa doar primele 28 de nopti din rezervare, restul fiind returnate.

    Acum, am spus ca taxa Airbnb poate fi rambursata, numai in conditii speciale: deces, boli grave, abateri de la reguli ale Host-ului (Listing-ul nu este asa cum este decris, mare grija aici pentru ca orice abatere de la descriere poate reprezenta o sanctiune pentru Host, mai ales cand vine vorba de curatenie). Pentru a obtine un refund complet, trebuie deschis un caz in Resolutin Center si ceruta implicarea Airbnb, care vor incerca prin orice metoda sa ajute ambele parti si sa se ajunga la o intelegere.

    Pentru mai multe nelamuriri, stau la dispozitie 😛

    Pana atunci, numai bine si folositi Airbnb cu incredere (eu folosesc deja in 3 tari pana acum, fara probleme)

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.