6 zile în UK: atracții turistice Londra + 3 excursii de o zi!

Atunci când găsești bilete de avion super ieftine (gen 350 lei dus-întors/2 persoane!, chilipir, nu? 😊) și, opțional, ai prieteni care stau în Londra și abia așteaptă să vii, sfatul nostru este să nu refuzi Londra, chiar dacă ai la dispoziție doar câteva zile, care se vor dovedi extrem de puține pentru cât are orașul ăsta de oferit. Noi așa am făcut și uite ce a ieșit:

 

Ziua 1: Nervi la transfer, primele atracții turistice văzute 

După ce am aterizat cu bine pe aeroportul Luton (zbor cu Wizz Air), am „testat” modul în care National Express efectuează servicii de transfer: cam o oră am așteptat afară*, pe un soare cu dinți de decembrie, delimitați într-un fel de țarc, să ne urcăm într-un autocar. Nu am înțeles exact de ce a durat atât, dar am bănuit că orarul de plecări/sosiri autocare era prost gândit în raport cu numărul de călători**. Până în centrul Londrei (autogara Victoria Station) am făcut mai bine de o oră. Traficul s-a aglomerat la intrarea în Londra. Ia uite domnule ce e și la engleji…

*sperăm că au terminat lucrările de amenajare a sălilor de așteptare in interiorul aeroportului.

**poate între timp s-a îmbunătățit situația plecărilor/sosirilor autocarelor National Express.

Pe bulevardul Victoria Street ne-am oprit la Leon să mâncăm/bem ceva cald. Este o rețea de restaurante tip fast-food, destul de răspândite prin Londra, cu mâncare OK. După ce ne-am odihnit și încălzit un pic, am luat-o pe jos să vedem Palatul Buckingham, apoi am traversat parcul plin de veverițe St. James, am continuat spre Trafalgar Square, unde se află National Gallery, am ieșit la râul Tamisa, respectiv roata London Eye, și ne-am îndreptat pașii către Palatul Westminster (Parlamentul Londrei), Turnul Big Ben (cu ceas și… cu schele 😊) și Westminster Abbey (ultimele 3 sunt grupate în același perimetru).

Ziua 2: Maraton pietonal în Londra

Înainte de toate, ne-am energizat cu un strașnic english breakfast pregătit de prietenii care ne-au fost gazde. Plimbarea noastră pe jos a început de la Catedrala Saint Paul (cea mai mare din Londra, vedetă prin celebra cupolă), după ce am luat metroul din Shepherd’s Bush până la stația St. Paul. De aici am pornit spre malurile Tamisei pentru a ajunge la London Bridge, Tower Bridge, Primăria Londrei și peisajul de sticlă din zona The City (centrul financiar al Londrei), cu faimoasele The Shard și The Gherkin.

Legat de transportul public londonez: este destul de scump, cu atât mai mult în orele de vârf! Folosește celebrul card Oyster (special conceput pentru turiști), pe care îl poți verifica și realimenta la aparatele din Underground/Metrou. Citește mai multe informații aici.

Spre amiază am ajuns pe Regent Street/Picadilly, sufletul reclamelor și shopping-ului în Londra. Nici nu știi ce să surprinzi mai întâi. Ne-am bucurat de un concert stradal foarte fain și apoi am căutat un loc unde să mâncăm englezește.

În privința gastronomiei, Londra nu prea este impresionantă. 

Am încercat tradiționalul Fish & Chips, peștele era îmbibat în ulei. 

Shepherd’s pie, o plăcintă specific englezească cu carne și ciuperci, a fost bună!

Ceva cu care să nu dai greș? Aripioare picante! 🙂

Mișcarea de seară am făcut-o prin balamucul (la propriu) de pe Oxford Street, unde trebuie să ții pasul cu puhoiul de oameni care se revarsă pe trotuare și dă năvală prin magazine. Ăsta spirit de shopping, nene! Nu ne pasionează foarte mult activitatea asta prin călătorii, însă cu multă răbdare am reușit să bifăm și noi clasicul Primark, în căutare de șosete cu Harry Potter.

În Londra (cam) totul se poate plăti fără probleme cu cardul bancar (de exemplu, în muzee poți face donații cu cardul!). Că bei o bere într-un pub, că faci shopping în magazine, că achiziționezi bilete etc. … chiar nu îți faci absolut nicio grijă dacă nu ai cash în portofel.

Ziua 3: Vizită la palatul lui Henric al VIII-lea

Dis-de-dimineață am pornit către Hampton Court, palatul lui Henric al VIII-lea. Am mers Overground, dar sunt mai multe combinații, depinde din ce zonă pleci (Google Maps* te va ajuta să îți configurezi traseul). Noi am pornit tot din zona Shepherd’s Bush și am schimbat vreo trei autocare double-decker. Ca timp, undeva la 1 oră și 30 de minute. Destul de mult, mai ales că noi am prins și o vreme urâtă (prima zăpadă a anului la Londra), dar e obligatoriu să vezi măcar un palat/castel în Londra!

Palatul Hampton Court este foarte complex (tur interior, grădini) și este păcat să nu îl bifezi așa cum trebuie, chiar dacă practic “pierzi” o zi întreagă. Povestim mai multe într-un articol separat.

Că tot veni vorba de Google Maps, aplicația ne-a fost de mare ajutor în configurarea traseelor și găsirea mijloacelor de transport.

Ziua 4: You’ll never walk alone

Și chiar nu am mers singur la Liverpool pentru a trăi o experiență pe care doar mi-o imaginam la televizor: Anfield Road – casa echipei de fotbal FC Liverpool! Cristina a mers cu mine, deși nu este fană a echipei, iar la final a recunoscut că i-a plăcut. Hehe! 😊

Am luat Virgin Trains din gara London Euston până în Liverpool Lime Street. Pentru oraș nu am avut cine știe ce timp la dispoziție; obiectivul a fost să ajungem la turul ghidat al stadionului + vizită la muzeul clubului și o sesiune de shopping la magazinul oficial. Toată treaba asta (+călătoria dus întors cu trenul) ne-a ocupat aproape toată ziua. Povestim mai multe într-un articol separat.

Liverpool a fost cel mai frumos compromis în Londra! Tu poți valorifica ziua asta în cu totul alt mod, poți bifa alte obiective turistice, vizita muzee etc. 

Ziua 5: O zi la Oxford 

Ne-am dorit să vedem și altceva decât străzile Londrei (fiind totodată un alt compromis), așa că Oxford ni s-a părut o idee bună și fezabilă pentru o zi. În plus, mai toți ne-au recomandat, pe cât posibil, vizitarea orașului. Am mers cu Oxford Tube. Putem afirma cu tărie că experiența merită din plin, Oxford-ul fiind un centru universitar cu vechime (aici vezi a doua universitate din lume, după cea din Bologna) și prestigiu la nivel de cultură și învățământ. Turistic vorbind, este un adevărat muzeu în aer liber, oriunde ai privi găsești motiv să zici “wow!”. Schimbarea de peisaj este radicală și considerăm că ai nevoie și de un astfel de “respiro”, pentru că Londra se poate dovedi un oraș foarte obositor. Povestim mai multe într-un articol separat.

Seara, având în vedere că Oxford Tube-ul tranzita zona, am mai avut forță în picioare pentru o plimbare prin Hyde Park, decorat tematic în Winter Wonderland și cu “jucării” pentru toate vârstele.

Ziua 6: Ultimele ore la muzeu, emoții la transfer 

În ultima zi am ales să vizităm gratuit Muzeul de Istorie Naturală (Natural History Museum). Așa că fix la 10 dimineața (ora de deschidere), după ce am trecut de control, am intrat în muzeu. Ne-am alocat mai bine de 2 ore, încercând să îl descoperim cât se poate de bine pe toate cele 4 zone. Arhitectura clădirii este absolut minunată, ai ce să vezi și ce să (mai) înveți, pentru că acoperă câte un pic din tot ce înseamnă Terra.

Apropo, după cum știi deja, Londra are muzee faine, multe cu intrare gratuită (British Museum, National Gallery, Tate Modern, Science Museum etc. – unele expoziții temporare pot fi contra-cost). Din păcate, în 2-3 zile este aproape imposibil să le bifezi pe toate, deoarece necesită timp pentru vizitare – sunt destul de mari și complexe la nivel informațional; mai este varianta să treci ca prin brânză, dar ce rezolvi cu asta? Definitely next time…

După vizita la Muzeul de Istorie Naturală și o ultimă alimentare pe fugă la Leon (unde am fost și în prima zi), ne-am îndreptat spre autogara National Express (Victoria Station) să luăm biletele pentru transferul la aeroportul din Luton. Aici, panică! Nu mai erau locuri disponibile la ora pe care o voiam (atenție, nu se iau locuri în picioare!), iar următoarea plecare era foarte la limită cu ora zborului…

În momentele alea am regretat că nu le-am luat din timp, online. Chiar ne uitaserăm cu o seară înainte pe site-ul National Express, văzuserăm că mai erau locuri și totuși NU le-am cumpărat! Lecție învățată! Nu faceți ca noi!

Din fericire, a funcționat alternativa (Mihăiță, să trăiești! 😊); am găsit bilete pentru transferul Londra – Luton cu compania de transport Green Line (tot din zona Victoria Station). Ne-am liniștit un pic în momentul în care am urcat în autocar. Eram în grafic. Însă două aspecte ne-au făcut să stăm cu ochii pe ceas: traficul îngrozitor până la ieșirea din oraș (parcă Londra nu se mai termina!!!) și apoi, pe la mijlocul traseului pe autostradă a început o ploaie torențială, care a impus restricții de viteză…

Durata transferului Londra-Luton este trecut ca fiind de cca. 1 oră.  Ia-ți o marjă mult mai mare de timp. Pentru că trafic, pentru că vreme, pentru că cine știe ce mai poate interveni!

Impresii 

Pentru noi, Londra a fost prima metropolă vizitată. Este un oraș inepuizabil și multicultural, care “joacă la derută” pentru un turist aflat la prima vizită! Nu este cel mai prietenos oraș turistic (deși este semnalizat OK); este foarte aglomerat atât pietonal, cât și rutier, prețurile sunt mari (mai ales la transport, cazare, bere 😛 ), cam cu probleme la curățenia generală (recunoscut prin diverse sondaje). Și recunoaștem că am avut un oarecare sentiment de nesiguranță, amplificat de recentele atentate teroriste care au avut loc cu câteva luni înainte de vizita noastră.

Cu siguranță, noi nu am putea trăi/locui într-un astfel de peisaj urban (mai ales că nici vremea nu ajută), dar am vrea să îl mai experimentăm o dată. Știm că cele 6 zile alocate au fost un pic solicitante (chiar și așa, poate te vor inspira cumva) și nu am văzut toate cele londoneze (cum am zis și la începutul articolului, Londra are multe de oferit…), dar experiența a meritat! Mind the Gap! 🙂


 

Lasă un comentariu mai jos:

1 thought on “6 zile în UK: atracții turistice Londra + 3 excursii de o zi!”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.