8 motive pentru care să vizitezi Meteora!

Îți spunem sincer, habar nu aveam ce ne aștepta la Meteora. Într-adevăr, văzusem niște imagini pe internet, însă nu credeam că ne va surprinde într-un mod așa de… spectaculos! Încă din autocar, văzând prin parbriz Meteorele, am știut că vom ajunge într-un loc fabulos, desprins parcă dintr-o scenă a unui SF. Trebuie să vizitezi Meteora cel puțin o dată în viață? Nu încape îndoială. Iată și 8 motive pentru care să ajungi aici:

  1. Priveliște panoramică incredibilă asupra orașului Kalambaka, câmpiei Tesaliei și munților Pindului
  2. Mănăstirile în stâncă, “suspendate în aer”, în număr de 6 (inițial erau 24), pe o structură geologică foarte interesantă, cu înălțimi de până la 400 m!
  3. Destinație simbol a Greciei, cu importanță cultural-religioasă, după muntele Athos
  4. Lăcașurile din secolele 14-16 sunt incluse în Patrimoniul Mondial Unesco (1988)
  5. Trasee foarte palpitante pentru drumeții (dacă stai mai multe zile în zonă)
  6. Apusuri de soare de pus în ramă. Sau pe Facebook, Instagram…
  7. Liniște și meditație, dar nu în locurile cu turiști chinezi gălăgioși! ☹
  8. O destinație turistică (și spirituală) care îți pune corpul, mintea și ochii la contribuție! 😊

manastire-roussanou-meteora

arhitectura-manastire-meteora

Recomandări:
  • Înainte de orice planificare, consultă programul mănăstirilor aici! Îți recomandăm să vizitezi Meteora la începutul verii (mai, iunie) sau la începutul toamnei (septembrie, octombrie). Dacă se anunță o zi cu ceață, mai bine amâni vizita, pentru că nu te vei bucura de peisajul spectaculos.
  • Dacă pornești la drum cu mașina personală, încearcă să ajungi la prima oră; după ora 10:00 cam încep să sosească autocarele turistice și o să fie greu de tot să găsești un loc de parcare, mai ales în apropierea celor mai vizitate mănăstiri!
  • Să ai la tine: cremă de protecție solară și pelerină de ploaie (nu se știe când poate veni o repriză de ploaie), încălțăminte confortabilă, niște gustări și apă suficientă!
  • Respectă dress code-ul (cât mai acoperiți posibil) și spațiile unde sunt interzise fotografiile – măcar ai grijă să nu ai blițul pe “ON”.
  • Dacă ai posibilitatea, alege un tur ghidat! Nu vei regreta cheltuiala, deoarece un ghid îți va prezenta istoria și detaliile Meteorei. Vei înțelege mult mai bine ceea ce s-a întâmplat pe aici!
  • Nu ai mult timp la dispoziție pentru Meteora? Te poți rezuma la 1-2 mănăstiri (cele mai populare sunt Marele Meteor și Roussanou) și la peisajul natural de aici!

Cum ajungi la Meteora?

Poți ajunge la Meteora prin mai multe căi de acces, depinde unde te situezi în Grecia. 😊 Este o destinație foarte accesibilă, cu conexiuni directe din cele mai importante orașe, Atena sau Salonic. În funcție de locul în care te afli, poți apela și la rețeaua de transport KTEL. Noi am luat drumul spre Meteora din Riviera Olimpului, mai exact din stațiunea Nei Pori (despre care poți afla mai multe informații aici). Drumul cu autocarul a durat vreo 2 ore, pe traseul Larissa-Trikala-Kalambaka.