Vizitează vâltorile din Lisa. Vei rămâne cu o experiență inedită!

În satul Lisa din județul Brașov poți vedea ceva inedit, care încă continuă o tradiție foarte veche în zonă (anii 1800). Vorbim de La Vâltori, locul unde vei admira o mașină de spălat tradițională care încă funcționează prin forța apei de râu! Uită pentru o oră de Whirpool automată cu Wi-Fi și al 6-lea simț.

Înainte de toate, La Vâltori ajungi din DN1 Brașov – Sibiu via comuna Sâmbăta de Sus, mergând pe drumul 104A spre satul Lisa. La un moment dat vei face dreapta. Nu trebuie să-ți faci griji, există un indicator turistic (sperăm că se mai vede) și atracția este pe Google Maps.

Vâltorile încă funcționează bine, asta și datorită implicării celor de aici.

Razboi de tesut - La Valtori, Lisa
Acesta a fost cel mai emoționant moment.

Generatiile La Valtori - Lisa
Generațiile care au dus tradiția mai departe.

De ce să vizitezi La Vâltori?

  1. Vei vedea cum se spală și prelucrează lâna. Practic, un tur complet cu una dintre cele mai vechi instalații din țară integrată în circuitul turistic!
  2. Expoziție cu vânzare. Vei putea admira și chiar cumpăra produse tradiționale – țesături, straie de lână, traiste etc.
  3. Te bucuri de un mediu rural, la poalele munților Făgăraș, împodobit cu multe flori. Ești în gospodăria unor oameni simpli, dar atât de speciali prin ceea ce fac aici.

Biletul am înțeles că ar fi acum 10 Lei, dacă nu s-a modificat între timp. Din ce știm sâmbăta este închis. Există și un site de prezentare aici, cu numere de telefon pentru o rezervare împrealabilă (trebuie să fie cineva acasă care să te ghideze). Cert este că merită să vizitezi La Vâltori, un loc care fără păstrarea tradiției din generație în generație ar fi rămas uitării. Era păcat și trebuie să ne bucurăm că putem avea parte de o asemenea experiență inedită!


Abonează-te la Newsletter

Prin abonare îți exprimi acordul pentru utilizarea datelor personale. Vom utiliza aceste date pentru a îți transmite articole și știri faine.


Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.