O zi la Comana cu mașina. Merită sau nu?

La aproximativ 30 km de București, în județul Giurgiu, se află comuna Comana. Până acum ceva timp, această zonă era (și încă este) cunoscută pentru terenurile ei agricole. Astăzi este asociată și cu turismul de o zi sau de weekend. Asta după ce rezervațiilor floristice de ghimpi și bujori existente aici li s-au adăugat și o deltă a Neajlovului. Local i se mai spune și Balta Comana.

Delta Neajlovului este a doua ca biodiversitate după Delta Dunării. Asta spune multe despre fauna și flora care se regăsește aici, precum și de necesitatea practicării ecoturismului.

Cum ajungi la Comana

În Comana ajungi relativ repede din București, în cca. 35-45 minute. Cel mai bun mijloc de transport rămâne tot cu mașina. Ieșirea clasică din București se face pe șoseaua Giurgiului – DN5 via Jilava și 1 Decembrie. După podul peste Argeș este un sens giratoriu mare care duce spre Adunații Copăceni. De aici continui via Vaarlam (poți opri la Regatul Cailor) și Grădiștea (renumită pentru fructe și legume).

De la sensul giratoriu menționat poți să continui și spre Călugăreni. La câteva minute ai o intrare spre Adunații Copăceni (drumul vechi) sau, după ce intri în Călugăreni, o să ai un sens giratoriu care te duce la Comana via Brăniștari (stânga). Ți-am spus ca idee, știm că pui Waze-ul 😊. A, și indiferent cum ai lua-o, la un moment dat, te vei întâlni cu o ditamai lebădă. Semn că ești foarte aproape de Comana.

Am găsit aici și un program pentru microbuze. Este bine să verifici eventualele modificări. Plecările și sosirile se fac de la rond CFR Progresul.

Ce poți face pe aici:

  • Vizitează Mănăstirea Comana, ctitorie a lui Vlad Țepeș; mașina o poți parca în curtea interioară. Este bine să te rogi dinainte pentru un loc de parcare, mai ales dacă nimerești într-o zi de sărbătoare sau duminica. Circulă tot felul de legende cu mormântul lui Vlad Țepeș (contrar cu mănăstirea Snagov). Ne-a plăcut zona amenajată la râu, cu pontoane, băncuțe și o priveliște drăguță. Porticurile și capela în cinstea eroilor căzuți pe câmpurile de luptă sunt de asemenea de remarcat.

manastirea-comana-vlad-tepes

manastire-comana-portic

capela-eroi-manastire-comana

ponton-manastire-comana

  • Parcul de Aventură Comana (strada Gelu Naum) este un spațiu extins de plimbare și agrement, cu copaci, flori și verdeață multă vara. În plus, poți admira fauna și flora de pe balta Comana. Poți face diverse activități recreative precum tir cu arcul, tiroliană, plimbare cu trenulețul, plimbare cu trăsura, cu barca sau cu caiacul. Câteva restaurante tematice te invită la masă: Cherhanaua Delta Neajlovului, Hanul Postalionului, Hotel-Restaurant Casa Comana, Taverna Marelui Paharnic. Sunt fain amenajate. Mai ai și o zonă de mici și bere, dar și un loc drăguț, “La Grădină”, pentru a bea un suc sau a mânca o înghețată. Intrarea în parc este liberă, ce experimentezi la interior este contra-cost, bineînțeles.

  • Intrarea în Rezervația Naturală Comana se face pe la barieră. De la Parcul de Aventură Comana se mai merge un pic înainte. Este un drum forestier prin pădure pe unde nu poți intra, teoretic, cu mașina. Poate fi parcurs pe jos sau cu bicicleta. Traseul pe jos durează un pic peste 1 oră, la pas moderat, cu pauze. Sunt vreo 3 km până la cabana Fântâna cu Nuc.

rezervatia-naturala-comana

observator-parc-natural-comana

  • Moara de Hârtie-Satul Meșteșugurilor este un proiect nou în zonă, cu tot felul de ateliere creative, pe care ți-l recomandăm să-l experimentezi. Casa Memorială Gellu Naum este închisă. Păcat, era un reper cultural important în zonă.

6 aspecte mai puțin plăcute

  1. Traseul prin Rezervația Naturală Comana nu este ceva impresionant. Foarte greu cu birdwatching, mai ales în zilele cu mulți vizitatori (zgomote, gălăgie). Pe partea audio traseul stă ceva mai bine. Noi am găsit Observatorul Ornitologic închis. În schimb, ne-am cocoțat pe o platformă care te înalță un pic mai sus pentru a admira peisajul de tip deltă. În memoria lui Vlad Țepeș (cunoscut drept “fondatorul Comanei”) tronează Fântâna cu Nuc (locul unde ar fi fost ucis), dar la momentul vizitei noastre nu ni s-a părut bine valorificată.
  2. La un moment dat, drumul forestier prezintă un semn cu “acces interzis”. Acolo e Cabana de Vânătoare Fântâna cu Nuc. Dacă vezi mașini pe traseu, noi am întâlnit câteva, acolo se duc.
  3. În Parcul de Aventură Comana ar trebui montate niște bănci. Sunt locuri suficiente unde pot fi amplasate!
  4. Nu ar fi rău o tonetă/food truck, cu prețuri rezonabile, de unde poți lua rapid un suc, un sandviș, o înghețată etc., în locul vânzătorilor ambulanți cu baloane și chițibușuri. Ne gândim, în special, la cei care nu vor să intre în Parcul de Aventură Comana, ci doar în Rezervația Naturală Comana. Noi am venit cu apă și ceva de ronțăit în rucsac, tu poți opri și la un magazin din comună.
  5. Am fost într-o joi, după ora 18, iar cu excepția Casei Comana restul restaurantelor erau închise. În weekend sunt deschise mai toate restaurantele.
  6. Prețurile alimentelor/băuturilor din interiorul Parcului de Aventură ni se par, în mare parte, piperate. Partea proastă e că nu a fost așa de la început. În fine, nu sunt nici primii, nici ultimii care merg pe strategii d-astea. Dacă au clienți, ce mai contează că nu ne convine nouă…

 

Merită sau nu o vizită la Comana?

Parcul de Aventură Comana este tipul ăla de loc pentru plimbare și agrement de care aveam nevoie în apropiere de București. Inițial, la prima noastră vizită (2015), am zis că așteptările noastre nu au fost mai deloc atinse. Însă am vizitat recent parcul și lucrurile s-au dezvoltat frumos. Locul are un alt vibe, cu mai multe amenajări turistice, este îngrijit destul de bine și ai de unde alege în privința mâncării. Poți chiar să te și cazezi aici.

În privința Rezervației Naturale Comana, am recomanda să faci traseul pe bicicleta (dacă nu ai, se pot închiria). Și mai bine este dacă alegi să te plimbi în timpul săptămânii. De fapt, și Parcul de Aventură îl recomandăm cu drag tot în timpul săptămânii. Este mult mai liber, iar fauna și flora se pot admira în alt mod decât în agitația de weekend.

Escapada de o zi la Comana merită cu siguranță încercată, cu atât mai mult dacă încă nu ai fost pe aici. Să ne spui cum ți s-a părut!


Abonează-te la Newsletter

Prin abonare îți exprimi acordul pentru utilizarea datelor personale. Vom utiliza aceste date pentru a îți transmite articole și știri faine.

Lasă un comentariu mai jos:

9 thoughts on “O zi la Comana cu mașina. Merită sau nu?”

  1. Excepțional articolul! De mult n-am mai citit un articol de călătorie cap-coadă, cuvânt cu cuvânt! Extraordinar de bine structurat și informațiile foarte, foarte valoroase! Mulțumesc!

    Reply
  2. Foarte fain articolul am aflat lucruri de care nu stiam despre Comana si parcul de aventuri.Nu am fost niciodată si imi doream părerea cuiva care a vizitat locul.

    Reply
  3. Eram puțin în dubiu dacă să facem o excursie la Parcul Natural Comana, însă articolul ne-a convins că merită să vizităm zona aceasta.
    Bine scris și convingător.
    Drumuri bune și excursii frumoase!

    Reply
    • Salut! Noi îți mulțumim pentru vizită și da, la Comana găsești un loc frumos de recreere. Așa cum ziceam, este foarte aglomerat în weeekend, dar spațiu ar fi destul :).

      Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.