O zi la Comana cu mașina. Merită sau nu?

La aproximativ 30 km de București, în județul Giurgiu, se află comuna Comana. Până acum ceva timp, această zonă era (și încă este) cunoscută pentru terenurile ei agricole. Astăzi se încearcă asocierea cu turismul de o zi sau de weekend. Asta după ce rezervațiilor floristice de ghimpi și bujori existente aici li s-au adăugat și o mică deltă a Neajlovului: Balta Comana.

Cum ajungi la Comana?

În Comana ajungi relativ repede, în cca. 35-45 minute. Cel mai bun mijloc de transport rămâne mașina personală. Dacă nu ai, convinge un prieten, un vecin etc. Ieși din București pe șoseaua Giurgiului, intri în județul Ilfov, continui spre comuna 1 Decembrie până ajungi la o răscruce de drumuri! 😀

De aici, cea mai inspirată rută ar fi prin localitatea Adunații Copăceni. Imediat după podul peste râul Argeș, intri în sensul giratoriu, faci stânga și tot înainte. Treci prin câteva așezări rurale cu drumuri bunicele. O să dai de Regatul Cailor din Varlaam, dacă se organizează ceva în ziua respectivă poți opri puțin, traversezi comunele Mogoșești și Grădiștea (poți trage pe dreapta pentru fructe/legume). Spre ieșirea din Grădiștea o să întâlnești un panou turistic către Comana. Virezi la dreapta și menții drumul. La un moment dat, ca reper, vei trece pe lângă Clubul Sportiv Moto Fly RO.

Ești la doi pași de intrarea în Comana în momentul în care dai de o mică intersecție, cu o ditamai lebăda în mijloc 😊. Imposibil să o ratezi! Aici faci stânga și o să vezi cum se întinde Balta Comana.

Ce am făcut pe aici

  • Cum intri în localitate ai mănăstirea Comana, ctitorie a lui Vlad Țepeș; mașina o poți parca în curtea interioară. Este bine să te rogi dinainte pentru un loc de parcare, mai ales dacă nimerești într-o zi de sărbătoare sau duminica. Lăcașul de cult este într-o continuă renovare și amenajare. Circulă tot felul de legende cu mormântul lui Vlad Țepeș (contrar cu mănăstirea Snagov). Ne-a plăcut zona amenajată la râu, cu pontoane, băncuțe și o priveliște drăguță. Porticurile și capela în cinstea eroilor căzuți pe câmpurile de luptă sunt de asemenea interesante.

manastirea-comana-vlad-tepes

biserica-comana-giurgiu

manastire-comana-portic

capela-eroi-manastire-comana

ponton-manastire-comana

Mergând mai departe prin comună, după “Turnul cu Ceas”, o să dai de un indicator spre Parcul de Aventură Comana și Parcul Natural Comana (virezi dreapta).

  • Parcul de Aventură Comana (aparține de Casa Comana, strada Gelu Naum) este un spațiu mărișor, cu copaci și verdeață. Poți face diverse activități recreative precum tir cu arcul, tiroliană (mai mult pentru copii), plimbare cu trenulețul (părinți cu copii), plimbare cu trăsura sau barca. Intrarea în parc este liberă, ce experimentezi la interior este contra-cost, bineînțeles. Ce ne-a plăcut aici a fost ideea de a face picnic pe iarbă.

parc-aventura-comana

delta-comana-parc-aventura

Imediat cum ieși din parcul de aventură, dai de intrarea în Rezervația Naturală Comana. Este doar una dintre intrări, cu drum forestier prin pădure. Nu poți să intri cu mașina aici, ceea ce e fain. O poți lăsa în zonă.

  • Drumul prin Parcul Natural Comana (repetăm, noi am făcut o mică parte din traseele existente) este plăcut, fiind de fapt o plimbare prin pădure. Poate fi parcurs pe jos sau cu bicicleta. Acestea se pot închiria din Parcul de Aventură, dar dacă ai bicicletă personală te sfătuim să te folosești de ea. Traseul pe jos durează un pic peste 1 oră, la pas moderat, tot înainte pe drumul forestier.

rezervatia-naturala-comana

observator-parc-natural-comana

Ce nu ne-a plăcut:

  • Per total, după cum ziceam, traseul ăsta prin natură este lipsit de vreo senzație wow. Nu sunt amenajări care să sporească atractivitatea și se observă că implicarea a cam scăzut. Nici vorbă de birdwatching (doar pe partea audio stă mai bine traseul, broaște și cuci…), iar observatorul era închis (de ce?). În schimb, am găsit o improvizație tip platformă, cu o scară cam șubredă, care te înalță un pic mai sus… ca să vezi un stufăriș care a crescut imens. Interesant, dar nu atunci când te aștepți la mai mult. În memoria lui Vlad Țepeș tronează Fântâna cu Nuc, dar nici pe departe nu este o atracție turistică. Vis-a-vis se pare că se va construi și un monument (probabil un kitch).
  • La capătul traseului, ghici… proprietăți private (drumul forestier se blochează și avem semnul “acces interzis”). Aici se țin chermeze, poate sesiuni de vânătoare și alte chestii dubioase. Și, da, mașinile de pe traseu – noi am întâlnit câteva – acolo se duc. Nu știm exact cum trec de bariera cu lacăt de la intrare. Ba știm, au cheie, permis de acces. 🙂
  • Parcul de Aventură Comana nu este chiar un model de amenajare turistică. Nu am găsit o bancă pe care să stăm nițel, lumea se așază direct pe iarbă, vin cu pături sau pe trunchiuri de copaci tăiați. Este genul de business care te ține un pic captiv, pentru că nu ai alte opțiuni. Copiii credem că sunt singurii care se vor bucura cu adevărat de spațiu.
  • Sunt puține variante pentru a servi masa în localitate. Am luat niște apă și gustări din Kaufland… București. Sunt vreo două restaurante, gen Casa Comana sau Hanul lui Vlad Țepeș, însă nu am stat să pierdem timpul cu ele. Opiniile sunt împărțite, caută recenzii înainte de a încerca. Părerea noastră este că ar trebui niște tonete/van-uri decente de unde poți lua rapid un suc, un sandviș, o înghețată etc.

dordetur-excursie-la-comana

Merită sau nu?

Așa se prezintă experința noastră la Comana.

Este tipul ăla de loc de care aveam nevoie, dar care pare că și-a epuizat (sperăm că pentru moment) investițiile, creativitatea și dezvoltarea. Dacă ar fi să ne gândim la un fel de mâncare, îi lipsește ceva sare, ceva piper…

Sfatul nostru? Escapada de o zi la Comana merită încercată, în lipsă de alternative și mai ales dacă este pentru prima oară. Locurile vizitate ar putea avea mult mai mult farmec, deci considerăm că așteptările tale trebuie să rămână ponderate!

Ai fost? Să ne spui cum ți s-a părut!


Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.