Update 2021: situația plajei grecești Egremni după cutremurul din 2015

Update august 2021:

După mai bine de 5 ani de la cutremur, se pare că s-a refăcut accesul către plaja Egremni din insula Lefkada: drum asfaltat, parcare și acces pietonal pe scări noi. Dacă ai fost recent aici, lasă-ne un comentariu cu impresia ta.

Cutremur Lefkada: când natura își distruge propriile frumuseți

La sfârșitului anului 2015 (noiembrie), plaja Egremni a fost serios afectată de un cutremur de cca. 6 grade pe Richter. Și prin 2003 (august) s-a produs un cutremur similar pe coasta vestică a insulei Lefkada.

Momentul producerii cutremurului, surprins de pe mare

În 2015 s-a distrus complet accesul cu mașina/pe jos spre cunoscuta plajă Egremni. Drumul rutier s-a surpat, iar scările care coborau direct pe plajă au fost distruse. În plus, stânci/grohotiș s-au prăbușit pe plajă.

Cum s-a prezentat plaja Egremni în 2016

În 2016, singura cale de acces era pe apele splendide ale mării Ionice. Așa am reușit și noi să vedem plaja Egremni. Faptul că permitea acces doar pe mare i-a făcut pe localnici să îi zică Portul Egremni.

Plaja Egremni Lefkada 2016
Plaja Egremni, 2016

Sentimentul a fost aparte, având în vedere cele întâmplate aici. Frumusețea persistă. Nu degeaba se situează prin diferite topuri ca fiind una dintre cele mai frumoase plaje din lume.

Vasele mai mari de croazieră parcă se fereau să se apropie. Plaja este îngustată, vizibil afectată și bineînțeles supusă unor riscuri, precum căderi de pietre/stânci de pe versanții care o îmbrățișează. Totuși se poate păși pe plajă, cu ceva precauție.

Cum arată Egremni după cutremur

Accesul pe uscat rămâne interzis

2017: Vestea bună este că accesul spre plaja Egremni se va reface, lucrările sunt deja începute.

Din păcate, se pare că nu vor fi gata în acest sezon estival, ci abia în 2018, 2019, 2020 2021! Asta pentru că sunt porțiuni delicate de reabilitat, iar terenul necesită amenajări împotriva alunecărilor de teren.

Singura variantă pentru a accesa plaja Egremni rămâne tot pe Marea Ionică. Cu o ambarcațiune mică sau poți face o croazieră de grup.

Accesul rutier/pietonal este închis de autoritățile grecești.


Abonează-te la Newsletter

Prin abonare îți exprimi acordul pentru utilizarea datelor personale. Vom utiliza aceste date pentru a îți transmite articole și știri faine.

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.