Situația plajei grecești Egremni după cutremurul din 2015

Update iulie 2019:

Până în acest moment, singura variantă de acces rămâne tot pe mare!

__

Eram curioși să vedem ce se mai întâmplă cu faimoasa plajă grecească Egremni, localizată pe coasta vestică a insulei Lefkada, recunoscută pentru apele sale turcoaz…

Așa că am săpat după informații. Sunt vești bune, dar și vești rele.

 

Când natura își distruge propriile frumuseți

La sfârșitului anului 2015 (noiembrie), plaja a fost serios afectată de un cutremur de cca. 6 grade pe Richter. Și prin 2003 (august) s-a produs un cutremur similar pe coasta vestică a insulei Lefkada. Așadar, există clar o sensibilitate seismică în zonă.

Momentul producerii cutremurului, surprins de un pescar aflat pe mare

În 2015 s-a distrus aproape complet accesul cu mașina/pe jos spre cunoscuta plajă Egremni. Drumul s-a surpat, iar scările care coborau direct pe plajă au fost distruse. În plus, stânci/grohotiș s-au prăbușit pe plajă. 🙁

Cum s-a prezentat plaja Egremni în 2016

În 2016, singura cale de acces era pe apele splendide ale mării Ionice… Așa am reușit și noi să vedem plaja Egremni. Faptul că permitea acces doar pe mare i-a făcut pe localnici să îi zică Portul Egremni.

Sentimentul a fost aparte, având în vedere cele întâmplate aici. Frumusețea persistă. Nu degeaba se situează prin diferite topuri ca fiind una dintre cele mai frumoase plaje din lume.

plaja-egremni-dupa-cutremur-2016
Plaja Egremni 2016 | Arhivă Dordetur

Vasele mai mari de croazieră parcă se fereau să se apropie. Plaja este îngustată, vizibil afectată și bineînțeles supusă unor riscuri, precum căderi de pietre/stânci de pe versanții care o îmbrățișează. Totuși se poate păși pe plajă, cu ceva precauție.

Ce a lăsat în urmă cutremurul…

Accesul pe uscat rămâne interzis și în 2017! 

Vestea bună este că accesul spre minunăția asta de plajă se va reface. Era și normal. Lucrările sunt deja începute.

Din păcate, se pare că nu vor fi gata în acest sezon estival, ci abia în 2018! Asta pentru că sunt porțiuni delicate, terenul necesită amenajări împotriva alunecărilor de teren.

Accesul este închis de autoritățile grecești.

Singura variantă pentru a accesa plaja Egremni rămâne tot pe Marea Ionică. Cu o ambarcațiune mică sau poți face o croazieră de grup.

Până una-alta, Lefkada îți oferă destuuule frumuseți! 🙂


 

Scrie un comentariu

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.