Cu trenul la mare în 2020. Alternative și prețuri

Dacă vrei să pleci cu trenul la mare în 2020, ești unde trebuie. Am făcut o scurtă analiză asupra companiilor care ne pot duce la mare pe șine. Pentru că nu toți avem mașini sau nu toți vrem să mergem pe cale rutieră.

Am ales ca simulare o zi din iulie (se aplică și în august), cu plecare din București. Ne-am folosit de site-urile online ale companiilor.

Ce ne-a interesant cel mai mult? Evident, prețul întreg (adult), dar și facilitățile trenurilor.

 

CFR Călători

Societatea feroviară de stat a țării. Noi o mai utilizăm de nevoie (pentru orar și rute), nu de plăcere.

Prețul unui bilet București Nord – Constanța l-am găsit la 54.5 lei. Clasa 2, cu loc pe scaun.

Facilitățile CFR Călători au fost mereu la voia întâmplării. Nu știi ce te așteaptă. Sunt multe trenuri și fiecare are cel puțin o hibă. Unul are probleme cu climatizarea, altul are WC defect, celălalt miroase îngrozitor etc. Chestie de gestiune, mentenanță, investiții etc.

+Plusuri: plecări dis-de-dimineață, trenuri disponibile pe toată perioada zilei.

 

Softrans

Un suflu mai nou pe șinele noastre. Societate cu capital privat, sediu administrativ în Craiova. Oameni care au investit în tehnologie.

Prețul unui bilet București Nord – Constanța l-am găsit la 55 lei.

Facilitățile Softrans sunt moderne și mai mult decât decente. Prima călătorie cu ei a fost de-a dreptul revoluționară (pentru țara noastră), fără să exagerăm!

Ce găsim: scaune confortabile, curățenie și întreținere (poate nu e lună, dar e altceva), climatizare, internet wi-fi (pică semnalul pe anumite porțiuni).

-Minusuri: un singur tren spre mare ca pleacă la ora 10:20.

 

Astra TransCarpatic

Am aflat despre ei recent. Sunt tot o societate cu capital privat, compania mamă fiind Astra Vagoane Călători Arad – cu care ne mai și mândrim!

Prețul unui bilet București Nord – Constanța l-am găsit la 59.5 lei. Sunt două trenuri care pleacă spre mare, unul la ora 7:24, altul la ora 8:00. În plus, pe site au comunicat legătura București Nord – Constanța – Mangalia, cu opriri și în stațiunile Eforie Nord, Eforie Sud, Costinești, Neptun!

Sunt acele trenuri colorate, verde+galben. Se laudă cu facilități de lux. Poate cam exagerat spus, însă la o primă vedere lucrurile par a fi ok: climatizare, internet wi-fi (la fel, probabil pică semnalul pe anumite porțiuni). Vagoane old-school, dar parcă îngrijite.

Menționăm că nu i-am experimentat, dar parcă am vrea să vedem luxul de care se vorbește.

-Minusuri: la prima vedere… nu am găsit

 

Regio Călători

Compania privată cu cea mai mare flotă de transport, care își încearcă norocul sezonier și spre mare!

Prețul unui bilet București Băneasa (atenție!) – Constanța l-am găsit la 48.4 lei.

Am călătorit o singură dată cu ei. Trenurile sunt vechi. Parcă sunt o idee mai curate/îngrijite decât cele ale CFR-ului. Au climatizare montată sau așa ar trebui. Cică unele au si internet Wi-Fi.

În trecut au avut niște probleme semnalate prin presă, precum retragerea licenței pentru nereguli tehnice sau supraîncălzire/incendii la motoarele locomotivelor.

-Minusuri: stația de plecare (gara București Băneasa), un singur tren spre mare care pleacă la ora 10:15.

 

La ce concluzii am ajuns?

  • Toate sunt trenuri în regim InterRegio (IR). Așadar, orice tren ai alege, Viteza de deplasare e cam tot aia. Maxim 140 km/h pe anumite tronsoane. Astea-s șinele noastre actuale. Putem avea și TGV, tot nu merge cu mai mult. Așa că tot cca. 2h și 20/30 minute faci.
  • Confort de secol 21 găsești în trenul celor de la Softrans și, poate, Astra. Nouă ne place foarte mult compania Softrans, am mers de câteva ori cu ei.
  • Nu în ultimul rând, Prețul. Cel mai ieftin să mergi la mare/Constanța este cu Regio Călători, dar atenție că pleacă din Gara Băneasa. Dacă vrei să pleci din Gara București Nord, cel mai ieftin este cu CFR Călători, cu 50 de bani în plus poți alege Softrans, iar Astra are cel mai scump preț pentru a ajunge la mare.

Îți urăm drum lin și fără întârzieri!


Datele menționate în acest articol sunt pur orientative! 

Tarifele sunt preluate ca atare, fără reduceri sau alte discounturi.


 

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.