Cu trenul la mare. Ce alternative avem

Dacă vrei să pleci cu trenul la mare, ești unde trebuie. Am făcut o scurtă analiză asupra companiilor care ne pot duce la mare pe șine. Pentru că nu toți avem mașini sau nu toți vrem să mergem pe cale rutieră.

Am ales ca simulare data de 21 iulie, cu plecare din București. Ne-am folosit de site-urile online ale companiilor.

Ce ne-a interesant cel mai mult?

Evident, prețul, dar și facilitățile trenurilor. Teoretice, cel puțin.

 

CFR Călători

Societatea feroviară de stat a țării. Noi o mai utilizăm de nevoie (pentru orar și rute), nu de plăcere.

Prețul unui bilet București Nord – Constanța l-am găsit la… 59,6 lei (în cazul nostru, cu 3 zile anticipație). Clasa 2, evident.

bilet-cfr-la-mare

Facilitățile CFR Călători au fost mereu la voia întâmplării. Nu știi ce te așteaptă. Sunt multe trenuri și fiecare are cel puțin o hibă. Unul nu are climatizare, altul are WC defect, celălalt miroase îngrozitor etc. Chestie de gestiune, mentenanță, investiții etc.

+Plusuri: plecări dis-de-dimineață, trenuri disponibile pe toată perioada zilei.

 

Softrans

Un suflu mai nou pe șinele noastre. Societate cu capital privat, sediu administrativ în Craiova. Oameni care au investit în tehnologie.

Prețul unui bilet București Nord – Constanța l-am găsit la… 40 lei.

bilet-softrans-la-mare

Facilitățile Softrans sunt moderne și mai mult decât decente. Prima călătorie cu ei a fost de-a dreptul revoluționară (pentru țara noastră), fără să exagerăm!

Ce găsim: scaune confortabile, curățenie și întreținere (poate nu e lună, dar e altceva), climatizare, internet wi-fi (pică semnalul pe anumite porțiuni).

-Minusuri: ora de plecare 10:00 dimineața, un singur tren spre mare.

 

Astra TransCarpatic

Am aflat despre ei recent. Sunt tot o societate cu capital privat, compania mamă fiind Astra Vagoane Călători Arad – cu care ne mai și mândrim!

Prețul unui bilet București Nord – Constanța l-am găsit la… 45.6 lei.

bilet-astra-transcarpatic-la-mare

Sunt acele trenuri colorate, verde+galben. Se laudă cu facilități de lux. Poate cam exagerat spus, însă la o primă vedere lucrurile par a fi ok: climatizare, internet wi-fi (la fel, probabil pică semnalul pe anumite porțiuni). Vagoane old-school, dar parcă îngrijite.

Menționăm că nu i-am experimentat, dar parcă am vrea să vedem luxul de care se vorbește.

-Minusuri: ora de plecare 11:00 dimineața, un singur tren spre mare.

 

Regio Trans

Compania privată cu cea mai mare flotă de transport, care își încearcă norocul sezonier și spre mare!

Prețul unui bilet București Băneasa (atenție!) – Constanța l-am găsit la… 44.5 lei.

bilet-regiotrans-la-mare

Am călătorit o singură dată cu ei. Trenurile sunt vechi. Parcă sunt o idee mai curate/îngrijite decât cele ale CFR-ului. Au climatizare montată sau așa ar trebui. Cică unele au si internet Wi-Fi.

În trecut au avut niște probleme semnalate prin presă, precum retragerea licenței pentru nereguli tehnice sau supraîncălzire/incendii la motoarele locomotivelor.

-Minusuri: stația de plecare (gara București Băneasa), oră de plecare 9:19 dimineața/un singur tren.

 

La ce concluzii am ajuns?
  • Toate sunt trenuri cu regim InterRegio (IR). Așadar, orice tren ai alege, viteza de deplasare e cam tot aia. Maxim 140 km/h pe anumite tronsoane. Astea-s șinele noastre actuale. Putem avea și TGV, tot nu merge cu mai mult. Așa că tot cca. 2h și 20/30 minute faci.
  • Confort și experiență de secol 21 găsești în trenul celor de la Softrans. Nouă ne place foarte mult cum se lipește de șine (suntem foarte tehnici aici, după cum se observă…), confortul scaunelor și atmosfera de tren modern! Facilitatea Wi-Fi nu credem că este un musai. Pentru că oricum pică pe traseu sau semnalul e foarte slab.
  • Nu în ultimul rând, prețul. Paradoxal, cel mai ieftin este Softrans. Și dacă nu ai probleme cu ora de plecare, credem că este alegerea ideală! Recomandăm să îți rezervi locuri online.

Toate trenurile menționate mai sus ajung în gara din Constanța (ce bine ar fi fost de-ar fi dus direct pe plajă!😊). De acolo iei drumul către stațiunea dorită.

Îți urăm drum lin și fără întârzieri!

Dacă vrei să ne spui și cum a fost experiența pe șine, ne-am bucura enorm!

 

Atenție, datele menționate în acest articol sunt pur orientative!

Tarifele sunt preluate ca atare, fără reduceri sau alte discounturi.


 

Scrie un comentariu

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.