Drumeție la Lacul Bucura în Munții Retezat. Traseu de 1 zi via Poiana Pelegii

Iubim muntele și îl abordăm în felul nostru. Nu suntem munțomani adevărați, dar nici genul acela de indivizi care abordează traseele montane (oricât de ușoare ar părea) la mișto. Așadar, cucerește munții cu respect!


Cum ajungi în Poiana Pelegii?

Noi am venit din zona Țării Hațegului (Jurassic Park-ul nostru!) via DJ 685 până la Barajul Gura Apelor. A urmat apoi un drum forestier până în Poiana Pelegii. La Barajul Gura Apelor, practic poarta de intrare în Parcul Național Retezat, este locul unde se întâlnesc masivele Retezat, Godeanu și Țarcu și, totodată, unde se adună pâraiele montane din zonă, care cam fac prăpăd când sunt ploi torențiale de lungă durată. Peisajul este foarte frumos aici și merită cu siguranță o oprire de câteva minute.

barajul-gura-apelor

Cum traversezi Barajul Gura Apelor, intri pe drumul forestier până în Poiana Pelegii, unde se plătește taxă de intrare. Drumul este cu multe hârtoape; se parcurge cu viteză redusă și multă atenție la drum, cu „obstacolele” lui. Parcă a durat o veșnicie, undeva la mai bine de o oră de mers.

IMPORTANT! După problemele din anii anteriori (surpări, arbori și stânci căzute din cauza ploilor torențiale), se recomandă ca drumul să fie parcurs cu o mașină de teren 4×4. Comunicatul de presă îl găsești aici.

Lacul Bucura. Traseu, dificultate, durată

Îți dai seama că te apropii de Poiana Pelegii când începi să întâlnești din ce în ce mai multe mașini parcate la limita limitelor. Nu toți se încumetă să urce la Lacul Bucura, mulți se opresc aici. Poiana Pelegii e foarte faină, spațioasă, cu un peisaj frumos de tot în jurul ei.

poiana-pelegii

indicator-poiana-pelegii-retezat

Drumeția propriu-zisă începe practic din această poiană. Pentru noi a început cu mici emoții, văzând tocmai când începeam urcarea un tip coborând în targa salvamontului.

Până la Lacul Bucura ai parte de o potecă cu dificultate ușoară, durata undeva la 3.5-4 ore dus-întors (dacă te iei după marcaje, cam 3 ore dus-întors), cu mers lejer, pauze de hidratare și de contemplare a peisajelor. Poteca este destul de stâncoasă, așa că atenție unde și cum pui pasul.

poteca-spre-lacul-bucura

Despre Lacul Bucura învățam la Geografie în liceu, privind imaginile șterse din manuale. Realitatea este viu colorata 😊. Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din România și este localizat la 2040 m altitudine. Poți campa aici; tot de aici se poate porni în alte drumeții montane în Munții Retezat.

 

Lacul Lia

Ce să pui neapărat pe tine și în rucsac

  • Bocanci/încălțări de drumeție (exclus altceva)
  • Ținută lejeră/sport, care să permită dinamică și aerisire
  • Apă, apă, apă
  • Șapcă/pălărie și crema solară pentru protecție împotriva soarelui
  • Ceva surse de energie: un fruct, o ciocolată, un sendviș
  • Pelerină de ploaie
  • Cel mai important: nu vă aventurați pe timp nefavorabil!

Impresiile noastre

Pentru noi, drumeția la Lacul Bucura a fost interesantă din mai multe perspective. Cel mai important aspect a fost acela că am depășit granițele Bucegilor. Peisajele munților Retezat sunt cu totul deosebite și unice. Până și poteca spre Lacul Bucura ne-a dat de înțeles că suntem călăuze pe alt tip de munți! Crestele, formațiunile reliefului și, în cele din urmă, Lacul Bucura, sunt atracții naturale de care ne-am bucurat enorm, în armonie cu legile munților noștri. O experiență absolut minunată!


Drumeția la Lacul Bucura am realizat-o împreună cu gașca de la Scorilo Travel Vacanțe.

Descoperă aici și alte excursii organizate de aceștia.


 

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.