Drumeție ușoară pe Ciucarul Mare pentru o priveliște superbă asupra Dunării

Să admiri Dunărea de pe Ciucarul Mare este un must-do. O să zici, poate, am văzut deja Dunărea de la șosea, din port sau de pe apă. Ei bine, experiența completă se încheie abia atunci când o vezi și de sus. Suntem norocoși. Sperăm să ni te alături și tu cât mai curând.

De începi drumeția pe Ciucarul Mare

Pentru a începe drumeția trebuie să urmezi drumul DN 57, dinspre Orșova, până în micuța localitate rurală Dubova. Undeva spre ieșire din Dubova, pe partea stângă, o să găsești poteca de acces. Trebuie să fie și un indicator. Ca puncte de reper: un restaurant-bar cu terasă (popas numai bun la întoarcere), iar dincolo de drum este o pajiște pe care se mai joacă fotbal. Găsești și un loc de lăsat mașina. Am pus harta sau caută tu pe Google Maps “Intrare traseu Ciucaru Mare”.

Ciucarul Mare și spectacolul Dunării

Ciucarul Mare este un vârf montan mai tocit, geologic vorbind fiind un platou calcaros. Unii îl consideră mai degrabă un deal mai înalt. Adevărul e că are doar 316 m altitudine și face parte din munții Almăjului. Este totuși un munte, să nu-l subestimăm 😊.

Dacă faci o plimbare pe Dunăre cu șalupa, un ghid bun ar trebui să îți spună odată ajunși în zona Cazanele Mari, că de undeva de sus (adică Ciucarul Mare) se poate admira defileul Dunării.

Traseul, care face parte din Parcul Național Porțile de Fier, este semnalizat cu triunghi galben și este destul de scurt. Durata este relativă, depinde de ritmul fiecăruia, dar am spune că vreo 3 ore dus-întors, cu pauze și poze, e un timp optim.

Drumeția pe Ciucarul Mare este ușoară, cu unele suișuri la început. Îți recomandăm pantaloni lungi și lejeri (chiar și de trening), tricou respirabil, șapcă de soare, bocanci de trekking ușori (dacă acoperă și glezna sunt perfecți!). Întodeauna să te gândești la aderență pe munte. În rucsac să ai musai apă și o ciocolată pentru un boost de energie. Poate o pelerină de ploaie dacă sunt dubii legate de vreme.

De pe Ciucarul Mare vezi defileul și Cazanele Mari ale Dunării. Defileul Dunării la Cazanele Mari (în amonte de Dubova) are 3,8 km lungime, 200-250 m lățime și cam 45 de m adâncime. Pe partea cealaltă a fluviului se află Parcul Național Djerdap din Serbia. Muntele Veliki Strbac se înalță la 768 m altitudine.

Teritoriul viperelor cu corn

Nu te panica, de regulă nu ajung pe potecile marcate. Sunt defensive, se tem de foșnete sau zgomote. Este foarte important să nu te abați de la marcaje/traseu și să ai grijă în zona stâncoasă, unde se pot ascunde sau sta la soare. Nu am socializat cu acest gen de localnici, dar e bine să fii precaut.

Așadar, dacă ajungi prin zona asta a Dunării-Orșova, ia în calcul peisajele spectaculoase de pe Ciucarul Mare. Drumeție plăcută!


Abonează-te la Newsletter

Prin abonare îți exprimi acordul pentru utilizarea datelor personale. Vom utiliza aceste date pentru a îți transmite articole și știri faine.

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.