Cu mașina pe DN73/DN73A: Peștera – Râșnov – Șinca Veche

Am avut o cazare faină la Râșnov, dar nouă ne place să mai adăugăm pe traseu locuri pe care nu le-am mai văzut deloc sau de multă vreme. Propunerea noastră de itinerariu ar putea să arate cam așa și pentru tine:

Din Culoarul Rucăr-Bran în satul Peștera – la 30 de minute de Râșnov

Am pornit pe la 8 dimineața din București și ne-a luat cam o oră să ieșim din el. Alegem ruta via Târgoviște, care teoretic este un pic mai scurtă, dar mai dificilă – o singură bandă pe sens. Alternativa este A1 – Pitești – Câmpulung. Am oprit la Rucăr să alimentăm, să mâncăm un sandviș și să ne dăm seama ce bine este să respiri un aer mai curat.

Continuăm drumul prin Culoarul Rucăr-Bran. Frumos, însă nu știi la ce să fii mai atent: la peisaje sau la gropile de pe carosabil? DN73 are tot mai multe gropi, unele chiar periculoase, dar sperăm să le astupe cineva, cândva.

Ajunși în Moieciu de Jos facem stânga spre satul Peștera. Un drum îngust, asfaltat și cu priveliști minunate către Piatra Craiului și Bucegi. Am condus până la Complexul Turistic Nobillis. Aici se termină asfaltul și pornește drumul “de țară” spre satul Măgura.

Este tare plăcut să te plimbi prin astfel de sate montane. Liniștea rurală era din când în când animată de activitățile gospodărești. A, și de niște ATV-uri care veneau dinspre Măgura.

Din satul Peștera mai sunt vreo 30 de minute până în Râșnov.

Prin Poiana Mărului la mănăstirea rupestră de la Șinca Veche – la 1 oră de Râșnov

După ce ne-am plimbat puțin prin Cheile Râșnoavei și pe la trambulinele din Râșnov, ne-am propus să ajungem la mănăstirea rupestră de la Șinca Veche. Este cam la 1 oră de Râșnov. Drumul DN73A a fost când mai bun, când mai rău.

Citește și:  Ce să faci în Râșnov și împrejurimi

Până să ajungem la mănăstirea rupestră, am făcut o oprire la magazinul de mezeluri Sergiana din Poiana Mărului. Ce mai, am fost… ispitiți!

Grotele de la Șinca Veche sunt săpate în dealul Pleșu, iar poveștile sunt nenumărate. Aceste grote ar fi apărut mulțumită călugărilor care s-au luptat pentru păstrarea credinței în niște vremuri dificile pentru ortodoxia din Ardeal. Alții consideră că sunt grote de origine dacică sau dintr-o perioadă precreștină. Cert este că nu s-a ajuns la un consens privind datarea lor exactă.

Nu știm dacă se împlinesc sau nu dorințe (localnicii îi mai spun locului “Templul Ursitelor”), dar doamnele de acolo, care ne-au făcut o prezentare pe repede înainte, căci se grăbeau să plece acasă în programul de lucru (hmm), ne-au spus foarte răspicat să nu lăsăm bilețele prin pereții grotelor pentru că “se aruncă!”. Ne-au făcut și o mică demonstrație 😊.

Se mai zice că aici ar fi un centru energetic sau chiar un portal dacic. Mai mult, la interior întâlnim un chip care pare a fi al lui Iisus,  “Steaua lui David”, dar și o reprezentare care aduce aminte de “Yin și Yang”. Minuni, picturi rupestre, vandalism? Nu știm, nu ne întrebați 😊. Ulterior am mai citit tot felul de articole despre acest loc care nu fac altceva decât să țină misterul la cote înalte.

Se apropia seara, așa că am luat-o înapoi spre Râșnov. Dacă ai în plan să continui drumul, spre Șercaia, vei ajunge în Țara Făgărașului.

Drumuri cu experiențe faine!


Abonează-te la Newsletter

Prin abonare îți exprimi acordul pentru utilizarea datelor personale. Vom utiliza aceste date pentru a îți transmite articole și știri faine.

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.