Cum am ales Hamburg ca destinație de city break? Motivul nu ține atât de mult de curiozitatea turistică ce ne caracterizează, cât de dorul de prieteni stabiliți în cel de-al doilea oraș ca mărime al Germaniei. Putem spune că Hamburg ne-a ales pe noi, nu? Și bine a făcut, pentru că ne-a surprins tare plăcut!
Am ajuns în principalul port al Germaniei (al doilea ca mărime din Europa) în ultima săptămână a lunii martie. Vremea nu este cea mai prietenoasă în această perioadă, dar dacă ești norocos din fire, prinzi și zile cu soare printre cele ploioase.
De la Aeroportul Internațional Fuhlsbüttel am luat drumul centrului orașului, optând pentru transportul în comun, care este foarte bine dezvoltat și tourist-friendly.
Ce merită să faci/vizitezi?
- Descoperă la pas cartierele orașului, cele mai cunoscute fiind Altona, St. Pauli, Altstadt (orașul vechi istoric), Speicherstadt și HafenCity. Dacă obosești, apelează cu încredere la transportul în comun.
Îți poți descărca aplicația HVV prin care poți achiziționa biletele de transport. Mai simplu ni s-a părut să le cumpărăm de la automatele amplasate în toate stațiile, iar pentru orientare am folosit clasicul Google Maps. Cu aceste bilete poți călători cu trenul, marcat cu S, și cu metroul, marcat cu U. Pentru autobuze, cumperi biletul de la șofer. Pentru prețuri și alte informații, vezi aici.
- Dacă ești pasionat de arhitectură, Altstadt este cartierul pe care nu îl poți rata. Este centrul vechi al orașului, dominat de grandioasa Rathaus, primăria în stil neorenascentist construită spre sfârșitul secolului al XIX-lea, care găzduiește Parlamentul și Senatul orașului. Aici te poți plimba pe malurile lacului Alster (împărțit în două de un baraj: lacul mic, Binnenalster, și lacul mare, Aussenalster) sau cu bărcuțele pe apă. Shopping tot în centru poți face, complexul comercial (mall-ul lor 😛 ) fiind lângă primărie.
Primăria orașului are 647 de camere, mai multe decât Palatul Buckingham (600).
- St. Pauli, cartierul situat pe malul drept al râului Elba, este renumit pentru Districtul Roșu/strada Reeperbahn și aglomerația de discoteci, baruri, cluburi de noapte, sex-shop-uri și bordeluri. Aici este și clubul Indra, în care trupa Beatles a susținut primul concert (1960).
- Speicherstadt este cartierul de depozite al Hamburgului și a fost declarat patrimoniu Unesco. Clădirile neo-gotice din cărămidă roșie datează de la sfârșitul sec. al XIX-lea și sunt despărțite de canale. Unele încă sunt funcționale, în ele fiind depozitate covoare și cafea, printre altele. Aici nu trebuie să ratezi muzeul Miniatur Wunderland (găzduiește inclusiv o copie miniaturală a Hamburgului) și poți să bei și-o cafea la Muzeul Cafelei.
- Traversezi strada din Speicherstadt în HafenCity și dai nas în nas cu Elbphilharmonie, o sală de concerte modernă, inaugurată în 2017, cea mai înaltă construcție din oraș. Poți urca pe terasa care îți oferă o vedere panoramică de 360 de grade asupra Hamburgului, dar stai la coadă (civilizat) pentru biletul de acces gratuit.
- Fă o plimbare cu feribotul 62 pe Elba (călătoria este inclusă în prețul biletului de metrou/tren; pleacă din port din 15 în 15 minute) sau ia la picior zona portului (Altona). Vei descoperi faimoasa piață de pește din Hamburg, Fischmarkt, care este deschisă doar duminică dimineața (5:00-9:00) și găzduiește un mare „party” cu mâncare stradală și bere. Terase și chioșcuri cu mâncare tradițională și bere îți stau la dispoziție.
Râurile și canalele orașului sunt traversate de peste 2300 de poduri, Hamburg având cele mai multe poduri din Europa, atrăgându-și supranumele de „Veneția Nordului”.
- Și bisericile reprezintă un punct de atracție al orașului – sau ce a mai rămas din ele (de menționat că Hamburg a fost distrus aproape complet în timpul războiului). Nu rata Michaelis (se poate urca în turn) și St. Nikolai, din care a rămas doar turnul înnegrit și degradat de bombardamente.
- Alocă ceva ore și pentru parcul Planten und Blomen, care găzduiește o grădină botanică și cea mai mare grădină japoneză din Europa.
Hamburg este cel mai verde oraș din Germania, 14% din suprafața sa fiind acoperită cu grădini și parcuri.
- Noi am prins în plină desfășurare și cel mai mare festival public din nordul Germaniei, Hamburger Dom (este organizat de 3 ori pe an: primavara, vara, iarna), un amplu parc de distracții și festival de mâncare/bere, și nu a fost rău deloc
Ce ne-a plăcut:
- Miniatur Wunderland!!!!
- Micul dejun la Frank und Frei!
- Oamenii zâmbitori și amabili (și frumoși 😀 ), fie ei pe stradă sau în restaurante/baruri/muzee
- Diversitatea culturală
- Cartierul Blankenese, dar asta este altă poveste
- Transportul (probabil v-ați prins deja), este intuitiv; infrastructură bună.
Ce nu ne-a plăcut:
- Greu îi convingi pe nemți să renunțe la germană pentru engleză, ca să înțelegi și tu ceva. Dar o scoți la capăt într-un final.
Îți recomandăm…
- Să ai cash la tine, plata cu cardul nu este încă atât de populară ca la noi (sau la alții)
- Dacă poți, vizitează orașul vara, temperatura este mai prietenoasă decât la începutul primăverii
- Evită (!!!) să mergi pe pistele rezervate bicicliștilor pe trotuar… asta dacă nu cumva mergi cu bicicleta. Nu au nicio problemă să „te ia în coarne”.
- Orașul are multe săli de spectacole și concerte, dacă te pasionează musical-urile, profită!
Impresii de călătorie
Hamburg este primul oraș german pe care l-am vizitat și ne-a surprins cu vibe-ul modern printre străzile încărcate de istorie. I-am alocat 3 zile și jumătate – parcă ar fi mers încă una pentru a ne cunoaște și mai bine 🙂 – și un buget de aprox. 500 de euro/persoană (bilet de avion dus-întors inclus, cu Tarom; fără cazare). Verdict: we’ll be back! 😀
Lasă un comentariu mai jos:
1 thought on “City break în Hamburg (Hamburger 😀)”