Bologna, cultură și bucuria papilelor gustative

Bologna înseamnă studențime, mâncare gustoasă, arhitectură medievală dominată de porticuri și acoperișuri roșiatice. În anul 2000 a fost desemnată Capitală Culturală Europeană. Nu are alura unui oraș de fițe și, cel mai important, încă persistă atmosfera neafectată de avalanșa turistică. Nu știm pentru cât timp…

Noi am ajuns aici la sfârșit de februarie, vremea fiind cam ploioasă și cețoasă, însă am prins destule momente însorite și plăcute.

dordetur-bologna-turn-asinelli

arhitectura-bologna

arhitectura-portic-bologna

Ce merită să faci?
  • Ia orașul la pas și aventurează-te pe numeroasele străduțe și bulevarde. Bologna nu este un oraș în care să lenevești. Nu ezita să părăsești arterele comerciale.
  • Servește pizza la bucată și înghetață la colț de stradă. Și, uite așa, ai rezolvat rapid și cu masa de prânz.
  • Odihnește-te într-o piață centrală (Maggiore) și privește oamenii. Italienii au obiceiul de a pierde vremea pe aici. Și o fac natural, stând pe jos/bordură/scări, mâncând, bând, povestind… În Piața Maggiore poți observa și fântâna lui Neptun, biserica principală a orașului, San Petronio, sau palatul Maggiore.
  • Nu uita că ești în capitala culinară a Italiei (supranumită La Grassa), așadar trebuie să mănânci! 🙂 Încearcă să mânânci în locuri mai puțin turistice (vezi recomandarea noastră mai jos), așezate pe străduțe mai puțin frecventate de călători.
  • Vezi orașul de sus. Urcă în Turnul Asinelli (97 m, 498 trepte, 3 5 euro). De reținut că interiorul turnului e rudimentar, iar sus nu există vreo amenajare specială. Priveliștea merită!
  • Nu rata Mica Veneție a orașului – La Piccola Venezia. O găsești pe strada Dacă fereastra este închisă, nu ezita să o deschizi. 🙂
  • Descoperă atmosfera studențească (nu uita că aici s-a folosit pentru prima oară termenul de universitate) și graffiti care caracterizează o bună parte o orașului. Plimbă-te pe artera via Zamboni să observi aceste aspecte.
  • Nu te grăbi să părăsești rapid aeroportul. Aici găsești o mini-expoziție Lamborghini, dar și un magazin oficial Ferrari.

biserica-san-petronio-bologna

turnuri-asinelli-garisenda-bologna

Ce ne-a plăcut: Ce nu ne-a plăcut:
  •  Arhitectura roșiatică (La Rossa) medievală: turnuri, porticuri, pasaje
  • Gastronomia: pastele (tortellini, tagliatelle) și vinul alb înțepător – pignoletto
  • Orașul nu a fost invadat, încă, de turismul de masă
  • Atmosfera relaxată a piețelor centrale, oamenii sociabili, libertatea
  • (Paradoxal) Stilul de viață agitat, dar parcă nici nu le-ar sta bine altfel!
  • Scuterele Vespa și mașinile electrice Toyota Prius (oriunde ai întoarce privirea, dai de ele)
  • Răbdarea șoferilor din trafic, care parcă nu știu ce este acela un claxon

 

  • Poluarea de la transportul rutier
  • Zone cu sticle, pet-uri etc.
  • Alcool în spațiul public (să nu te surprindă dacă vezi studenți bând cu nonșalanță dintr-o bere pe stradă sau în piețe)
  • Muuulte cabluri! (este o adevărată provocare să le ocolești în fotografii)
  • În camera de hotel singura opțiune la TV a fost limba italiană. Până și filmele erau dublate în italiană.
Îți recomandăm:
  • Harta orașului este unul dintre primele lucruri de care trebuie să ții cont în Bologna. Nu este un oraș mare, dar are multe piețe, străduțe, iar aglomerația te poate deruta. De regulă, ar trebui să o primești (gratis) la recepția oricărui hotel.
  • Ghidul de conversație. Opțional, dar poate fi foarte util, italienii au mândria lor când vine vorba de limbă. Totuși, am găsit și mici excepții.
  • Aerobus-ul pentru transfer aeroport-centru-aeroport (6 Euro/sens/persoană). Taxiul de la hotel la aeroport ne-a costat 25 Euro (inclusiv bacșiș). Ne-ar fi plăcut cu un Lamborghini, însă ne-am trezit într-un… Duster.
  • Dacă stai 2-3 zile, alege o cazare centrală. Noi am ales Hotel Holiday 3* – servicii decente, fără probleme. Ne-a ajutat să ne organizăm și să fim aproape de obiective.
  • Restaurantul Scalinatellam mâncat bine și ne-am simțit ca una famiglia. Nota de plată? 23 Euro pentru o porție de tortellini, una de tagliatelle al ragù (rețeta originară a locului) si 2 pahare de pignoletto (vin cu specific regional). Excelente! Dacă lași și ceva în plus (ei oricum își pun procentul), este posibil să te trezești cu un magnețel din partea lor.

Bologna, impresii de călătorie

Putem să spunem, fără să greșim, că Bologna este destinația ideală pentru iubitorii de arhitectură si cultură, pentru pasionații de gastronomie italiană autentică și pentru cei cărora nu le place să stea prea mult pe loc.

Este destinația clasică de city break, 2 zile pline pot fi suficiente pentru cele mai importante atracții, iar la mai mult de 3-4 zile te poți gândi deja la împrejurimi. Este un punct de plecare către Veneția, Milano sau Florența, aspect care ne face și pe noi să ne gândim la o revenire pe aici cândva… 


Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.