Pe plaiuri transilvănene: Viscri

Satul Viscri este o așezare colonizată de sași, inițial locuită de secui, care numără pe la 400 de locuitori (cifră din 2011). Se află în județul Brașov și poate fi accesat prin două variante:  via Rupea – comuna Dacia sau prin comuna Bunești, de care și aparține.

Poziția rurală și drumurile prăfuite de țară (mai greu accesibile sau neplăcute la condus) au conservat acest sat tradițional transilvănean. Însă lucrurile se schimbă și nu neapărat în bine. Prințul Charles a investit și a promovat zona în lume, drumurile se asfaltează (DJ104L), puhoaie de mașini invadează peisajul rural din Viscri (deși există o parcare amenajată de localnici), turiștii sunt haotici și neatenți/neînțelegători cu locul în care se află. Este o dovadă că celebritatea vine și cu aspecte negative.

Viscri în patrimoniul Mondial Cultural UNESCO

Din 1999, Viscri este în Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO! O contribuție la revigorarea acestui sat o are Ministerul Turismului Prințul Charles prin fundația sa (Mihai Eminescu Trust). Biserica fortificată din Viscri este într-adevăr superbă, impozantă, fiind una dintre cele mai bine conservate din Transilvania. Și când te gândești că la începuturi aici a fost doar o capelă micuță!

Am ajuns într-o după-amiază târzie de toamnă (noiembrie), iar satul Viscri era foarte liniștit în privința turiștilor și nu numai. Deși nu am stat decât vreo oră, o oră și ceva, am reușit să simțim și să ne reamintim de ce înseamnă viața la țară: gâște plimbărețe, miros de lemne în sobă, ulițe autentice, localnici care mai stăteau pe la porți etc. E faină senzația dacă înțelegi esența acestor lucruri.

Biserica fortificată din Viscri

Casa Prințului Charles din Viscri

Experiențe în Viscri

  • Vizitează biserica fortificată săsească
  • Oprește-te pentru o clipă la Casa Prințului Charles
  • Plimbă-te pe ulițe și admiră casele colorate din sat; poți schimba și câteva vorbe cu localnicii
  • Mănâncă în stil tradițional la Café & Artizanat (vizavi de biserica fortificată)
  • Drumeții pe dealuri sau trasee cu bicicleta (dacă stai mai multe zile)

Impresii despre Viscri

Viscri este într-adevăr un loc care te detoxifică de tot ce înseamnă oraș, tehnologie și modernism. Rămânem la părerea că nu trebuie să fie pentru oricine, mai ales că am văzut tot felul de comentarii de la oameni care nu înțeleg esența acestui loc. Pentru cei care vor să experimenteze un Viscri mai liniștit, recomandăm o vizită toamna (octombrie-noiembrie) sau primăvara. 😊


 

 

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.