Am fost la Cascada Karanos – „Niagara” Greciei!

Macedonia Centrală. Un pic de istorie

Din 1991, grecii contestă denumirea statului Macedonia (aflat la granița de nord), considerând-o un fel de amenințare la identitatea istorică a locului. Regiunea Macedoniei Centrale a Greciei (care însemna cea mai mare parte din Imperiul Macedonean al lui Filip al II-lea și al fiului său Alexandru cel Mare) este foarte frecventată de turiști.

În Pella (din aceiași regiune istorică a Greciei) s-ar fi născut însuși Alexandru cel Mare și tot aici s-a stabilit pentru o vreme capitala Imperiului Macedonean. Astfel, întregul ținut este împânzit de vestigii culturale, legende istorice și controverse ca între vecini. 😛

… dar stai, că voiam să vorbim despre o cascadă!

Cascada Karanos se află localizată în orașul Edessa – la cca. 90 km de Salonic. Așezarea este cunoscută ca „Orașul Apelor” și face parte din prefectura Pella, despre care am vorbit mai sus.

edessa-orasul-apelor

Excursia constituie o răcoroasă plimbare printre fire și picături de apă de-a lungul unui parc drăguț amenajat (copaci, flori), care coboară în trepte. Toată această rețea impresionantă de apă (gândită sistematic de către romani sau inspirată de la aceștia) reprezintă o lecție gratuită de hidrologie în aer liber pentru orice vizitator. Firele de apă și mini-cascadele prezente în Edessa sunt colectate de râul Edessaios.

parc-edessa-grecia

declaratie-de-dragoste-la-greci
Și grecii se iubesc pe copaci!

waterfalls-edessa-greece

„Niagara Greciei”

Cea mai mare atracție din Edessa este, fără îndoială, Cascada Karanos sau Cascada Mare. S-a format în urma unui cutremur de pământ care i-a oferit spectaculoasa înfățișare. Noi am zis că e un fel de „Niagara a Greciei”, ca mai târziu să aflăm că este cea mai mare cascadă din Grecia. Picură de la vreo 70 m înălțime. Priveliștea arată cam așa…

cascada-edessa-grecia

cascada-karanos-edessa

cascada-karanos-edessa-grecia

karanos-edessa
Poate nu vezi prea multe, dar te răcorești îndeajuns!

dordetur-cascada-karanos

Cascada Karanos, probabil cea mai faimoasă cascadă a grecilor, este foarte ușor accesibilă, iar susurul căderii de apă îți va dicta drumul până la ea. În plus, poți ajunge și în „spatele” acesteia printr-un culoar semi-amenajat. Tot aici găsești și o mică grotă. Și, dacă nu e de ajuns, te poți fotografia cu splendida câmpie a Macedoniei Centrale, care ți se arată numaidecât!

macedonia-centrala-edessa

campia-macedoniei-centrale-grecia


Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.