În trecere prin Veliko Târnovo

Unii zic că Veliko Târnovo este un fel de Sighișoara a Bulgariei. O comparație discutabilă, zicem noi 😊. Alții afirmă că este una dintre cele mai frumoase așezări medievale din țară, ceea ce este foarte posibil să fie adevărat. Cert este că, datorită peisajului pitoresc de tip colină și importanței sale istorice, orășelul bulgăresc Veliko Târnovo știe să te atragă spre el.

dordetur-veliko-tarnovo

Veliko Târnovo are o vechime impresionantă

Cu o vechime ce adună mai bine de 5000 de ani, Veliko Târnovo (în traducere liberă, Marele Tron) ar fi una dintre cele mai longevive așezări din Bulgaria – cu vestigii din epoca bronzului și urme de locuire tracică. Veliko a fost capitala Celui De-al Doilea Imperiu Bulgar sub dinastia țarilor Asan/Asăneștii – în cinstea lor găsim și un monument impresionant în oraș.

Pentru puțin timp, după independența Bulgariei, devine chiar capitala țării – cedând ulterior locul Sofiei. Așadar, Veliko Târnovo nu este doar o destinație turistică drăguță, ci și un adevărat oraș-simbol al Bulgariei.

Veliko Târnovo se află în topul destinațiilor turistice din Europa de Est, fiind desemnată Capitală Culturală a Balcanilor în anul 2009. De la Giurgiu-Ruse sunt de parcurs doar 115 km.

Cetatea de pe dealul Tsarevets

Evident că din peisajul pitoresc din Veliko Târnovo nu putea să lipsească și o cetate pe măsură, cu ziduri, creneluri și fortificații. În plus, prezența râului Yantra a înfrumusețat și mai mult așezarea medievală. Astfel, după răscoala câștigată cu bizantinii, țarii vlaho-bulgari s-au pus pe treabă și au construit nu doar o simplă cetate, ci un imens complex fortificat – gata să găzduiască până la 15.000 de locuitori!

Așa s-a născut și a prosperat cetatea de pe dealul Tsarevets (preluându-i numele), recunoscută în acele vremuri și pentru rezistența ei la atacurile inamice. Asta până la cucerirea otomanilor, care au rămas pe aici vreo 500 de ani. Le-a plăcut ce au găsit, pesemne…

cetatea-tsarevets

intrare-cetatea-tsarevets-bulgaria

ruine-cetate-veliko-tarnovo

cetatea-tsarevets-veliko-tarnovo

panorama-veliko-tarnovo-din-cetate

Catedrala Patriarhală din Veliko Târnovo – arta ciudățeniei

Cocoțată în cel mai înalt punct al dealului Tsarevets, catedrala cu turn nu spune mai nimic privită de la exterior. Să nu faci însă greșeala să abandonezi ideea de vedea interiorul, deoarece tocmai aici vei vedea arta ciudățeniei.

Frescele și picturile sunt o combinație de scene biblico-istorice, transpuse prin mintea și ochii artistului Teofan Sokerov  – un mare simpatizant al pictorului Salvador Dali, se pare. Părerea noastră: sinistru, sumbru, obscur. Poate suntem noi prea clasici 🤔.

Aveam să aflăm ulterior că am intrat într-o catedrală care nu a mai fost resfințită și care nu ține slujbe oficiale. De altfel, nu o să vezi niciun altar.

catedrala-patriarhala-tsarevets

pictura-biserica-tsarevets

catedrala-tsarevets-teofan-sokerov

pictura-interioara-catedrala-tsarevets

Ce să faci în Veliko Târnovo (4-5 ore la dispoziție)

  • O vizită de vreo 2 ore la Cetatea Tsarevets. Poate e puțin, însă într-un asemenea context – în care ne-am aflat și noi – e chiar OK.
  • Plimbare pe cele mai importante străzi ale orașului: Strada Samovodska Charshiya (Rakovski) este recunoscută pentru antichități, suveniruri și meșteșugari. Strada Gurko, de-a lungul râului Yantra, este frumoasă pentru plimbări și peisaj.
  • Savurează o înghețată delicioasă sau un iaurt înghețat cu fructe, așază-te la o terasă pentru o bere rece (am încercat un Pirinsko by Carlsberg). Gen, mai stai și locului! 🙂 Ai diverse restaurante drăguțe pentru asta. Noi am mâncat la Summer Garden.

strada-samovodska-charshiya-veliko

punct-de-belvedere-veliko-tarnovo

monument-asanesti-veliko

graffiti-veliko-tarnovo

arhitecutura-veliko-tarnovo-bulgaria

Bine de știut:

  • Intrarea la Cetatea Tsarevets costă 6 leva (adulți). Programul de vară (aprilie-octombrie) este 8-19.
  • Vara soarele arde tare de tot. Ia cu tine crema solară, șapcă/pălărie, apă pentru hidratare.
  • Cum Veliko Târnovo înseamnă multă plimbare, ai grijă ce încălțări alegi.
  • Cu vreo 30 leva pot mânca 2 persoane. Un fel principal + o băutură. La restaurantul Summer Garden e drăguță grădina de vară care are o priveliște faină asupra colinelor din zonă, dar în privința mâncării sigur se poate mai bine în Veliko Târnovo.

 

Impresii despre Veliko  Târnovo

Veliko Târnovo este o destinație frumoasă din Bulgaria, care îmbină arhitectura tipic medievală cu cea balcanică, dar și cu arta modernă, precum graffiti. Se încadrează pentru escapadă de 1 zi din București, de weekend sau chiar de o minivacanță de 3-4 zile, cu vizitarea altor mini-destinații ca Arbanassi, Basarbovo, Ivanovo etc.

Citește și:  O zi în Bulgaria: mănăstirea săpată în piatră, perla medievală și un sătuc cochet

Noi am zice că e fain de explorat primăvara târziu, vara (dar parcă nu în august, că e foooarte cald) sau la începutul toamnei. Bineînțeles, o data excelentă pentru vizitare este 22 martie (cu riscul aglomerației), de Ziua Orașului, când un spectacol unic de lumini în Europa are loc tocmai pe Dealul Tsarevets.


 

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.