În trecere prin Veliko Târnovo

Unii zic că Veliko Târnovo este un fel de Sighișoara a Bulgariei. O comparație discutabilă, zicem noi. Alții afirmă că este una dintre cele mai frumoase așezări medievale din țară, ceea ce este posibil să fie adevărat. 😊

Cert este că, datorită peisajului de tip colină și importanței sale istorice, Veliko știe să atragă vizitatori. Aflăm împreună de ce și cum face asta.

dordetur-veliko-tarnovo

Din vremuri foarte îndepărtate…

Cu o vechime ce adună mai bine de 5000 de ani, Veliko Târnovo (în traducere liberă, Marele Tron) ar fi una dintre cele mai longevive așezări din Bulgaria – cu vestigii din epoca bronzului și urme de locuire tracică. Cum treaba era serioasă, Veliko devine capitala Celui De-al Doilea Imperiu Bulgar sub dinastia țarilor Asan/Asăneștii – în cinstea lor găsim și un monument impresionant în oraș.

Pentru puțin timp, după independența Bulgariei, devine chiar capitala țării – cedând ulterior locul Sofiei. Așadar, Veliko Târnovo nu este doar o simplă destinație turistică, ci și un adevărat oraș-simbol al Bulgariei.

 

Cetatea de pe deal

Evident că din peisaj nu putea să lipsească și o cetate pe măsură – cu ziduri, creneluri și fortificații. În plus, prezența râului Yantra a înfrumusețat și mai mult așezarea. Astfel, după răscoala câștigată cu bizantinii, țarii vlaho-bulgari s-au pus pe treabă și au construit nu doar o simplă cetate, ci un imens complex fortificat – gata să găzduiască până la 15.000 de locuitori.

Așa s-a născut și a prosperat cetatea de pe Dealul Tsarevets (preluându-i numele), recunoscută în acele vremuri și pentru rezistența ei la atacurile inamice. Asta până la cucerirea otomanilor, care au rămas pe aici vreo 500 de ani. Le-a plăcut ce au găsit, pesemne…

cetatea-tsarevets

intrare-cetatea-tsarevets-bulgaria

ruine-cetate-veliko-tarnovo

cetatea-tsarevets-veliko-tarnovo

panorama-veliko-tarnovo-din-cetate

 

Veliko Târnovo se află în topul destinațiilor turistice din Europa de Est, fiind desemnată Capitală Culturală a Balcanilor în 2009. De la Giurgiu-Ruse ai cam 2 ore să ajungi la ea!

 

Catedrala Patriarhală. Ciudățenia vine de la interior

Cocoțată în cel mai înalt punct al complexului Tsarevets, catedrala cu turn nu spune mai nimic de la exterior. Să nu faci însă greșeala să abandonezi ideea de vedea interiorul, deoarece tocmai aici te vei cruci

catedrala-patriarhala-tsarevets

Frescele și picturile sunt o combinație de scene biblico-istorice, transpuse prin mintea și ochii artistului Teofan Sokerov  – un mare simpatizant al pictorului Salvador Dali, se pare.

Prima oară am crezut că nu vedem bine. Am zis că am încurcat-o, iar nu ne-am hidratat corespunzător pe caniculă (afară erau 40 de grade!). Însă următoarele priviri ne-au confirmat că avem parte de o scenă atipică pentru o biserică. Ce ne-au transmis aceste picturi? Sinistru, sumbru, obscur. Credem că Bacovia ar fi scris o poezie pe loc aici! 😀

pictura-biserica-tsarevets

catedrala-tsarevets-teofan-sokerov

pictura-interioara-catedrala-tsarevets

Aveam să aflăm ulterior că am intrat într-o catedrală care nu a mai fost resfințită și care nu ține slujbe oficiale (de altfel, nu o să vezi niciun altar).

 

Ce să faci în 4-5 ore
  • O vizită fulger (cca. 2 ore) la Cetatea Tsarevets. Da, poate e puțin, însă într-un asemenea context – în care ne-am aflat și noi – e chiar ok. Se spune că ai nevoie și de o zi întreagă pentru a cunoaște în liniște și pe îndelete istoria locului…
  • Plimbare pe cele mai importante străzi ale orașului: Strada Samovodska Charshiya (Rakovski) este recunoscută pentru antichități, suveniruri și meșteșugari. Strada Gurko, de-a lungul râului Yantra, este frumoasă pentru plimbări și peisaj.
  • Savurează o înghețată delicioasă sau un iaurt înghețat cu fructe, așază-te la o terasă pentru o bere rece (noi am încercat un Pirinsko by Carlsberg). Gen, mai stai și tu locului!

strada-samovodska-charshiya-veliko

punct-de-belvedere-veliko-tarnovo

monument-asanesti-veliko

graffiti-veliko-tarnovo

arhitecutura-veliko-tarnovo-bulgaria

Informații de luat cu tine
  • Intrarea la Cetatea Tsarevets costă 6 leva. Programul de vară este 8-19.
  • Vara soarele arde fără jenă. Ia cu tine crema solară, șapcă/pălărie, apă pentru hidratare.
  • Cum Veliko înseamnă multă plimbare (pe drumuri pietruite), ai grijă ce încălțări alegi să te însoțească.
  • Cu vreo 25-30 leva pot mânca lejer 2 persoane. Adică un fel principal + o băutură.

 

Impresii de călătorie

Veliko Târnovo este o destinație plăcută, care îmbină arhitectura tipic medieval cu cea balcanică, dar și cu arta modernă – precum graffiti. Se încadrează pentru escapadă de 1 zi, de weekend sau minivacanță (3-4 zile, cu vizitarea altor mini-destinații: Arbanassi, Basarbovo, Ivanovo etc.). Așadar, este de bifat oricât de mult sau de puțin timp ai la dispoziție.

Noi am zice că e fain de explorat primăvara târziu, vara sau toamna devreme. Ca idee, mai bine pe caniculă decât pe ger. Bineînțeles, o data excelentă pentru vizitare este 22 martie (cu riscul aglomerației), de Ziua Orașului, când un spectacol unic de lumini în Europa are loc tocmai pe Dealul Tsarevets.


 

Scrie un comentariu

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.