Ca orice așezare medievală care se respectă, Râșnov trăiește prin cetatea sa care stă foarte fain cocoțată pe Dealul Cetății. De altfel, peisajul ăsta cu cetatea îl căutăm de fiecare dată când ajungem aici. Dacă parcurgi articolul o să descoperi și strada noastră preferată din Râșnov 😊.
Iată câteva activități pe care le poți face în Râșnov și împrejurimi:
Cetatea Râșnov
Eh, chiar obiectivul no. 1 din Râșnov nu se poate vizita până în 2022, cetatea fiind închisă pentru restaurare (știre). Am vizitat-o în iarna lui 2015 și este bine că a intrat în acest proces, deoarece prezenta probleme ușor vizibile. Sperăm să-l reîntâlnim cândva și pe Samo (unul dintre străjerii cetății), de la care poți afla multe informații interesante.
Grădina Cetății rămâne deschisă publicului, în mod gratuit.
Plimbare cu liftul pe plan înclinat
Face legătura între cetate și oraș. Liftul elvețian te încântă cu o vedere frumoasă asupra Râșnovului și nu numai, dar parcă coboară cam repede. Bine, nici distanța nu e mare. La momentul inaugurării (2015) era ceva unic în țara noastră; credem că are același statut – probabil la cetatea Devei se va construi ceva similar.
Centrul Vechi și Promenada Sissi
Ne place să ajungem în micuțul centru vechi al Râșnovului de pe strada Republicii. Ai și o ipostază frumoasă cu Dealul Cetății, din punctul nostru e cea mai frumoasă vedere din Râșnov. De aici poți să te îndrepți spre Promenada Sissi (după numele împărătesei Austriei), locul preferat al locuitorilor de altădată.
Parcul cu dinozauri
Dino Parc este un loc minunat pentru cei mici, dar și pentru cei mari. Salutăm ideea unor astfel de parcuri tematice. Strada Cetății a devenit astfel un loc de promenadă plăcut care face legătura între două atracții principale, Dino Parc și Cetatea Râșnov. Ne-am întâlnit și noi cu dinozaurii din Râșnov.
Peștera Valea Cetății
Este o peșteră mică, mai lung fiind drumul până la ea (500 m), care nu prezintă dificultăți de parcurgere. La un moment dat, se stinge lumina în peșteră. O să vezi și de ce, nu dăm spoilere 😊.
Vizitarea peșterii se face în grup, cu ghid inclus; se intră la fiecare jumătate de oră. Și cum vizita durează cel mult 15 minute, mai mult aștepți să intri. Costul biletului (20 Lei/Adulți) ni se pare cam mare în raport cu mărimea peșterii.
Cheile Râșnoavei
Partea spectaculoasă de chei este una foarte scurtă, însă poți continua plimbarea mult și bine 😊. Ne-a plăcut faptul că există amenajări pentru picnic. La un moment dat, vei găsi și indicatoare pentru drumeții, precum Cabana Poiana Secuilor sau Cabana Trei Brazi. De asemenea, pe drumul forestier se poate ajunge la Timișul de Sus sau Predeal.
Drumul până în apropiere de Cheile Râșnoavei este asfaltat. Există o mică parcare amenajată sau poți lăsa mașina acolo unde drumul îți permite.
Trambulinele de la Râșnov
Baza Olimpică este poate cea mai nouă atracție a Râșnovului. Desigur că am vizitat-o pentru a vedea Trambulinele pentru sărituri cu schiurile. Nu de alta, dar asemenea amenajări am văzut doar pe Eurosport 😊. Complexul sportiv, care a găzduit etape de Cupă Mondială, este amplasat pe Valea Cărbunari. Ne-ar plăcea să revenim la o competiție live.
Există parcare, dar ai și acces pietonal sau cu biciclete.
Urșii de la Zărnești
Rezervația este cam la 10 km de Râșnov. Noi nu am vizitat-o și nici nu credem că o vom face curând. Nu este chiar genul nostru de atracții, dar am înțeles că mulți turiști (mai ales cu copii) aleg să facă o vizită aici. Mai multe informații găsești aici.
Așadar, ai ce să faci prin Râșnov 😊. Dacă te întrebi cum ajungi cel mai bine din București, noi am recomanda, mai ales în weekend, varianta Târgoviște-Rucăr-Bran. Drumul nu este grozav, dar se merge. În privința cazării am optat pentru ceva mai inedit, Piece of Heaven. Dacă vrei să mânânci într-un loc interesant amenajat, poți încerca la Maggie’s Ranch.
Buna! Eu as mai adauga pe lista voastra si Bisericuta Paganilor din padurile Rasnovene, de la poalele Masivului Postavaru. Traseul spre Bisericuta incepe chiar de langa parcarea Cetatii Rasnov.
Tot la Bisericuta este si spinarea brontozaurului, cu o priveliste superba.
Drumetii frumoase sa aveti!
Salutare Cristi! Mulțumim pentru sugestii, este bine de știut pentru ceilalți vizitatori! Toate bune, călătorii faine!