Am rămas impresionați 😮 de Biserica-Cetate din Prejmer

La un moment dat am trecut prin Prejmer, fix pe lângă biserica fortificată, dar era deja seară și nu am mai oprit. Atunci am zis că o fi la fel ca celelalte biserifici fortificate din țara noastră.

La următoarea escapadă prin zona Brașovului, nu ne-a mai scăpat. Biserica-Cetate din Prejmer ne-a surprins într-un mod tare plăcut. Și nu e chiar la fel ca celelalte 😊. Trebuie să o vezi și tu, mai ales că e la 15-20 minute de orașul Brașov.

intrare-biserica-fortificata-prejmer

De ce să vizitezi Biserica-Cetate din Prejmer?

  1. Obiectiv aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO și cu “3 stele” (=merită vizitat) în Ghidul Verde Michelin. Două distincții cu care puține atracții se pot lăuda.
  2. Cea mai veche biserică fortificată din Țara Bârsei, construită în stil gotic burgund (anii 1200), și una dintre cele mai bine fortificate/conservate biserici-cetate din Europa de Sud-Est. Unele surse spun că ar fi și cea mai mare fortificație de acest gen din această regiune a Europei. Oricum ar fi, e de bine.
  3. Ceva inedit față de alte biserici fortificate de la noi din țară: pe toate cele 4 niveluri ale zidului de apărare sunt păstrate camere de refugiu (numerotate conform număr gospodări din sat) și cămări de provizii, dar și o școală. Fiecare familie deținea câte o cameră de refugiu, în caz de asediu. Acum câteva încăperi sunt spații muzeale. De asemenea, este foarte interesant de parcurs drumul de strajă. În plus, biserica-cetate e foarte fain restaurată!

barbacana-prejmer

biserica-fortificata-din-prejmer

biserica-fortificata-prejmer-altar-triptic
Altar gotic triptic – cel mai vechi din țară

orga-biserica-fortificata-prejmer

curte-interioara-biserica-cetate-prejmer

drumul-de-straja-prejmer

incapere-mestesuguri-prejmer

scoala-prejmer

biserica-cetate-parc-prejmer

Biletul de intrare pentru adulți costă 15 Lei. Merită, având în vedere tot ansamblul pe care poți să-l descoperi. Să ai în vedere mai mult de oră timp pentru vizitare. Magazinul de artizanat are niște produse faine, însă și prețurile sunt pe măsură.

Se poate parca mașina în zonele amenajate de pe marginea drumului principal. De asemenea, există o toaletă cu plată (monede) la câțiva metri de obiectiv, imediat cum traversezi parcul (urmează indicatoarele).


Abonează-te la Newsletter

Prin abonare îți exprimi acordul pentru utilizarea datelor personale. Vom utiliza aceste date pentru a îți transmite articole și știri faine.

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.