Călătorește cu responsabilitate. Ghidul Turistului Responsabil

Ministerul Turismului din România a publicat de Ziua Internațională a Turismului (27 septembrie), în cadrul campaniei #TravelEnjoyRespect susținută de Organizația Mondială a Turismului, Ghidul Turistului Responsabil (clic aici pentru vizualizare). Deși, până la urmă, este o inițiativă internațională de conștientizare și educare în ceea ce privește comportamentul turistului la nivel global, merită apreciată această acțiune și în țara noastră.

 

ghidul-turistului-responsabil

 

Include 10 responsabilități principale, pe care le-am dezbătut pe scurt în rândurile următoare:

  1. Informează-te înainte

Spre binele și confortul tău, până la urmă. Astăzi nu prea ai nicio scuză în privința informației, fiindcă o găsești peste tot, inclusiv când vine vorba de călătorii: Google, consultantul de turism, blogul de turism, un prieten cunoscător etc. Be smart, ce naiba!

  1. Folosește coșul de gunoi

Dacă nu găsești un coș de gunoi acolo pe unde te plimbi, atunci strânge-ți gunoiul, pune-l în rucsacul de călătorie și aruncă-l acolo unde găsești unul. Nu-l arunca pe jos, gândește-te că te afli în propria locuință; nu credem că vrei să vezi gunoi pe covor

  1. Sprijină comunitățile locale și păstrarea tradițiilor

Dacă vrei să experimentezi întru totul o destinație, atunci bucură-te de mâncarea tradițională sau de produsele made in X. Poți evita fără regrete branduri/lanțuri internaționale în acest sens. De asemenea, dacă este posibil, cumpără un suvernir autentic din acel loc. Va fi o amintire cu adevărat specială!

  1. Degustă mâncarea în porții mici

Aici considerăm că cel mai bine este să savurezi pe rând câte un fel de mâncare și vezi apoi dacă mai poți duce! 😊 Sau, dacă îți rămâne mâncare, o poți lua la pachet pentru mai târziu.

  1. Contribuie la păstrarea unui aer mai curat

Încurajăm transportul public, mai ales că poți vedea comportamentul localnicilor. Mersul pe bicicletă este, de asemenea, foarte fain, dacă destinația și obiectivele îți permit. Dacă nu, mersul pe jos face… somnul mai bun sau cum era? 😛

  1. Poartă haine potrivite

Fiindcă e de bun-simț, în primul rând. Nu poți intra într-un edificiu religios în șlapi și slipi, eventual și cu o doză de bere în mână. Înțelegi ideea… Considerăm că respectul pentru locurile vizitate ține de educația de acasă. Mai ții minte când te duceai în vizită cu părinții când erai mic? 😊

 

Haz de necaz: comportamentul turistului universal aici

 

  1. Explorează locul în care te afli

Suntem adepții experiențelor în acest stil! Încearcă să cunoști/simți cât de bine poți destinația în care te afli. Încearcă să vezi dincolo de aspectele turistice (pe care le văd majoritatea) și experimentează cât mai mult aspectele locale, unice. Fii un mic explorator, nu-i greu deloc!

  1. Nu încuraja cerșetoria

Noi nu prea o încurajăm în România, dar prin alte locuri. Asta cu proiectele locale desfășurate în acest sens poate e un pic mai greu de realizat, însă dacă prinzi vreo ocazie în sensul ăsta și vrei să te implici, ar fi un gest frumos.

  1. Evită risipa

Cam asta încercăm și acasă, așa că ideea în sine este simplă și mai ales ușor de aplicat, dacă deja ești obișnuit/ă cu aceste practici din propria casă. Acordă atenție facilităților camerei (să nu fie ceva pornit etc.) atunci când o părăsești.

  1. Contribuie la respectarea habitatelor naturale

Dacă înțelegi rolul și importanța naturii pe planeta asta, atunci ești obligat să respecți această entitate a biosferei, indiferent de ce am vorbi: rezervații, areale protejate, forme de ecoturism ș.a.m.d. Bucură-te de frumusețile ei și mulțumește-i cu respectul cuvenit.

 

calatoreste-responsabil

 __

Așadar, Ghidul Turistului Responsabil există și în scris. Pentru că, din punct de vedere moral, cel puțin din punctul nostru de vedere, a existat dintotdeauna.

Acum ține de fiecare dintre noi se încercăm să respectăm de fiecare dată aceste aspecte și, mai mult decât atât, să încercăm să le transmitem mai departe.

Îndemnul Dordetur (încă din 2013! 😊): Fiți turiști cu bună atitudine!


 

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.