Creațiile lui Brâncuși nu sunt pentru oricine

Brâncuși ne-a lăsat la Târgu Jiu opere inestimabile, pe care alții și le-ar dori în patrimoniul cultural, însă puțini români le ințeleg importanța în peisaj. Drept dovadă, se pare că a devenit o modă să se scrie pe ea mesaje publice – fără importanță națională -, luându-și dintr-odată rolul celui mai banal avizier (stire).

coloana-infinitului-brancusi

Vorbim de comportamente primitive, pe care le-am mai discutat într-un articol de-a râsu-plânsu aici. Este clară lipsa educației elementare (de acasă, și apoi de la școală), ca să nu mai spunem de conceptul science fiction de „educație turistică”.

Nu te obligă nimeni să ințelegi sau să apreciezi elogios însemnătatea culturală și spirituală a Coloanei Infinitului, dar măcar dă dovadă de respect și las-o așa cum a fost dată.

Ca o mica paranteză, Masa Tăcerii este văzută de mulți ca masă de picnic, macao sau cel puțin de socializare. Și vorba aia, dacă tot sunt scaune libere, de ce să nu te așezi?! O spunem pentru că am studiat comportamentul chiar la fața locului. Ghinionul lor că un paznic la oi era acolo.

masa-tacerii-brancusi

Poate că astfel de evenimente jenante întăresc încă o dată necesitatea înființării poliției turistice, a unor măsuri de securitate și informare muuult mai bine puse la punct și, nu în ultimul rând, a unor amenzi mai usturătoare pentru cei care fac astfel de gesturi. Pentru că lipsa de educatie – poate ar fi bună și o campanie ești prost, deci plătești – trebuie să fie mult mai evident stopată.

Tu ce părere ai? Sunt Creațiile lui Brâncuși de la Târgu Jiu, aflate în aer liber, pentru oricine?


 

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.